Maratonista care nu se teme de „zidul morţii”

De Erika Chivu, pe

Totuşi, maratonul nu este un sport pentru singuratici. Pentru că sunt împreună în momente atât de solicitante fizic şi psihic, alergătorii leagă prietenii care nici măcar nu au nevoie de cuvinte. Pur şi simplu aleargă umăr la umăr şi nu le trebuie decât să se ştie unul lângă altul.

La Ciucaş, Oana a alergat ultimii kilometri alături de un prieten şi coleg de club, Gabriel Solomon, care, deşi terminase maratonul s-a întors pe traseu ca să o caute şi să fie lângă ea în ultima parte. „Alergase 42 de kilometri, într-un timp de podium, după care a stat 10 minute şi a plecat înapoi pe traseu ca să se întâlnească cu mine şi să mai alerge câţiva kilometri. Practic el a făcut 52 de kilometri doar pentru faptul că trebuia să vină să tragă de mine”, povesteşte Oana.  

În această toamnă, la triatlonul de la Mamaia a fost rândul ei să încurajeze pe altcineva. După ce şi-a terminat cursa de cinci kilometri a alergat-o întreagă încă o dată ca să fie alături de o prietenă. Aceasta o rugase să alerge cu ea ca să o motiveze, iar la final i-a spus: „Eşti primul avocat care va merge în Rai”.

Prieteniile între alergători nu ţin cont de sex. La ambele ştafete despre care mi-a povestit, Oana a participat împreună cu bărbaţi. Cei care o cunosc nu o consideră mai slabă pentru că este femeie. Din contră, ea crede că o apreciază pentru ceea ce face. Mai amuzantă este reacţia celor care nu o cunosc. Fie că aleargă în parc sau la concursuri, când se văd depăşiţi de o femeie, bărbaţii consideră că trebuie să facă un efort suplimentar ca să nu rămână în urmă.  

„42 pentru o pentru o şansă”

Pentru că o motivaţie în plus e oricând binevenită, Oana şi colegii ei din Ro Club Maraton, primul club al alergătorilor amatori din România, vor alerga Maratonul Internaţional Bucureşti, din 17 octombrie, în scop caritabil. Ideea unei campanii caritabile a plecat de la colegul ei, Gabriel Solomon, şi împreună şi-au dorit să facă ceva pentru copii.

La scurt timp au găsit un scop pentru care să lupte: spitalul „Marie Curie” are nevoie de un aparat performant, Olympic Cool Cap, care nu se găseşte în spitalele din România. Ar fi util pentru copiii care suferă de encefalopatie hipoxic-ischemică – insuficienţă respiratorie la naştere, asifixie, stop cardio-respirator, hipotermie. Fără un tratament la standarde internaţionale, ei riscă să rămână cu handicap permanent dacă nu îşi pierd chiar viaţa.



Aparatul costă 37.000 de euro pe care Oana şi colegii ei de la Ro Club Maraton vor să-i strângă vânzând spaţiu publicitar pe spatele tricourilor cu care vor alerga la Maratonul Internaţional Bucureşti. 84 de maratonişti români, italieni şi englezi vor alerga primii cinci kilometri ai cursei în 42 de echipe a câte doi, purtând tricourile inscripţionate. Spaţiul publicitar de pe spatele unui tricou costă 500 de euro, bani care ar reprezenta o sponsorizare din partea companiilor doritoare către un ONG, beneficiind astfel de facilităţile fiscale aferente.

Persoanele fizice pot să facă donaţii în conturile campaniei, indiferent de sumă, iar cine vrea să susţină cauza poate cumpăra un tricou de susţinător cu 50 de lei, aceşti bani mergând în aceleaşi conturi. Prin toate aceste modalităţi, în a treia săptămână de campanie s-au strâns deja aproape 10.000 de euro.

Până la 37.000 e cale lungă, dar nimic nu e imposibil pentru cineva care poate să alerge 42 de kilometri…

Foto: arhiva personală

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter