Maratonista care nu se teme de „zidul morţii”

De Erika Chivu, pe

„Zidul morţii”

Oana explică: „Optim este ca o oră înainte de a începe proba să nu mai mănânci nimic, să fi băut până atunci 1,5 litri de apă şi să fi mâncat ceva nu foarte greu de digerat.”

„În 42 de kilometri ai nevoie de alimentaţie pentru că organismul nu e făcut să reziste atâtea ore fără să-i dai ceva. Undeva pe la kilometrul 20 – 25 ai un moment în care simţi nevoia să mănânci ceva şi se recomandă să mânânci un gel energizant, o jumătate de banană sau portocală”.

Iar după kilometrul 30 se spune că intervine „zidul mortii”, momentul în care organismul epuizează depozitele de energie şi refuză să mai absoarbă nutrienţii pe care îi oferi. Nu simţi decât greaţă şi epuizare. Oana spune că nu a vazut niciodată „zidul” pentru că a învăţat să-şi dozeze efortul, astfel încât să aibă energie până la final.  

Este o probă de foc şi pentru fizic, dar mai ales pentru psihic. Maratonul este în primul rând o probă de voinţă şi abia apoi o probă fizică. Motivaţia este totul, după spusele Oanei. La primul maraton, scopul tuturor alergătorilor este să treacă linia de final pentru a-şi putea spune în gând „Am alergat un maraton”.

De la a doua cursă, motivaţia poate fi o problemă. „Sunt alergători foarte buni care renunţă după doi – trei kilometri pentru că nu reuşesc să-şi găsească o motivaţie”, spune Oana. Cei care nu renunţă aleargă fie pentru că vor să-şi îmbunătăţească timpul, să urce pe podium, fie pentru senzaţia de la final.  

Maratonista care nu se teme de "zidul morţii"„În momentele în care te lasă puterile te gândeşti că e foarte frumoasă senzaţia de la final, împlinirea pe care o simţi în momentul în care ai terminat pentru că ţi-ai învins toate momentele acelea de ezitare.”

O pasiune care îţi schimbă viaţa

Maratonul şi alergarea în general, cer mult efort, dar îţi şi oferă ceva în schimb: o altă viaţă.

„E un sport care te disciplinează, pentru că organismul tău începe să ceară sau să respingă anumite lucruri”. Cei care sunt prinşi de microbul alergării încep să caute elementele care le-ar putea îmbunătăţi performanţele şi astfel află despre alimentaţia sănătoasă şi importanţa odihnei, căpătând obiceiuri care le garantează o sănătate mult mai bună.

Oana Badea încearcă să adopte un regim de viaţa special care include opt ore de somn pe noapte şi o alimentaţie echilibrată. Începe ziua cu un iaurt şi muesli, la prânz preferă paste sau o friptură slabă cu garnitură de legume plus un fruct, iar seara alege o salată cu brânză. Antrenamente face de cel puţin patru ori pe săptămână, nu pentru că trebuie, ci pentru că îi place.

Pauze mai lungi face doar când e forţată. Maratoanele implică şi anumite accidentări inevitabile. Unul dintre ele, în cazul maratoanelor montane este căderea unghiilor de la picioare. A păţit-o şi Oana acum câteva luni, după o cursă la Ciucaş.  Timp de o lună nu a putut purta decât o pereche de sandale deci a luat o pauză forţată de la antrenamente.

„Eşti primul avocat care va ajunge în Rai”

Beneficiile acestui sport se văd şi asupra psihicului. „Prin faptul că reuşesc să parcurgă nişte distanţe lungi, oamenii îşi recapătă încrederea în ei”, spune Oana. „Pur şi simplu te eliberezi. Gândeşte-te că se întâmplă să alergi o oră pe zi, timp în care eşti tu cu gândurile tale. E un mod bun de a te relaxa.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter