Noaptea Muzeelor 2023. În premieră, participă Republica Moldova   

De Adina Zamfir, pe

O nouă ediție Noaptea Muzeelor 2023 se va desfășura pe data de 13 mai în București și în alte 28 de județe din România. Noaptea Muzeelor 2023 aduce un invitat special, War Childhood Museum, dedicat memoriei copiilor care au îndurat experiența terifiantă a războiului.

Cuprins

Noaptea Muzeelor 2023 este ediția cu numărul 19 și aduce mai multe noutăți și premiere, expoziții, experiențe artistice, proiecte și spectacole inedite. Iubitorii de cultură din București și din alte 28 de județe ale țării vor putea vizita gratuit muzeele de care sunt interesați și vor putea urmări diverse manifestări culturale și artistice pe care le pot vedea doar la Noaptea Muzeelor 2023.

Spații culturale variate pentru Noaptea Muzeelor 2023

Noaptea Muzeelor 2023. În premieră, participă Republica Moldova   

În România, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO).

Pentru ediția cu numărul 19, sunt pregătite expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în observatoare astronomice, în spații de catedrale, biserici și sinagogi, în teatre, în atenee, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, turnuri și bastioane, în biblioteci, în studiouri de creație, în centre culturale, în școli și universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații și târguri de artă, în case pentru îngrijirea bătrânilor, în mori de hârtie. Organizatorii din acest an ne promit că manifestările culturale vor fi cu adevărat peste tot.

Cum a început Noaptea Europeană a Muzeelor

Primul eveniment de acest gen, care presupunea accesul gratuit în muzee și expoziții, s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul a fost foarte bine primit de public, astfel că în scurt timp a crescut numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 1999, manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara.

Ulterior, în anul 2001 evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor.

În 2005 acest eveniment a fost mutat pe durata nopții, iar publicul țintă a devenit mai variat, adresându-se tinerilor și familiilor care au mai puțin timp liber ziua pentru a ajunge la muzee. Treptat, „Noaptea Muzeelor” s-a extins în toată Europa și este întotdeauna organizată în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, când este Ziua Internațională a Muzeelor.

Acest eveniment cultural de mare amploare este patronat în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor. Este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 19-a ediție.

Muzee din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și își deschid porțile în aceeași noapte. Mii de vizitatori au șansa să viziteze diverse expoziții și muzee în mod gratuit și se bucură în același timp de experiențe culturale variate, spectacole de stradă, prezentări, proiecții și reprezentații artistice în diverse spații culturale, în muzee, dar și în teatre sau universități.

”Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene”, după cum sublinia Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Audrey Azoulay.

Fenomen cultural și social îndrăgit de vizitatori

Noaptea Muzeelor 2023. În premieră, participă Republica Moldova   

În ultimii ani, Noaptea Muzeelor a devenit un adevărat fenomen cultural și totodată social, care atrage peste un milion de vizitatori, atât în muzeele din București, cât și în marile muzee din Sibiu, Cluj, Timișoara sau Brașov. Toate marile orașe ale țării participă la Noaptea Muzeelor care reprezintă acum un etalon și o marcă culturală, fiecare instituție pregătind expoziții și demonstrații speciale.

În ediția anterioară, Noaptea Muzeelor 2022 a deschis porțile unui număr de 260 de muzee și spații culturale din 90 de localități și orașe, care au acoperit geografic 39 de județe din țară. Tot anul trecut, în București a fost atins un număr record de obiective culturale și anume 64. Peste 80% dintre acestea au atras un număr record de vizitatori, oameni așteptând-și rândul să viziteze expozițiile și muzeele cele mai atractive.

Ce aduce nou ediția din 2023 în România

Muzeul George Enescu

Noaptea Muzeelor 2023 vine cu surprize! Ediția din acest an este una specială, prima din istorie care se organizează împreună cu muzeele din Republica Moldova. Se deschide astfel o linie de colaborare pentru a promova împreună, în România și Moldova, expozițiile și proiectele culturale dedicate acestui eveniment. Programul Noaptea Muzeelor 2023 se extinde până la Chișinău și în diverse raioane ale Republicii Moldova.

”Avem deja 200 de evenimente înscrise în program, dintre care multe premiere, care acoperă 28 județe din România și Bucureștiul, precum și două raioane din Republica Moldova și Chișinăul. Momentan, pe harta-program a Bucureștiului sunt 49 de atracții – 28 muzee și 21 entități culturale și studiouri creative. Din țară, 130 de muzee și case memoriale, dar și 21 de alte organizații din 65 de localități s-au înscris oficial până acum. Toate se vor regăsi pe platforma comună Republica Moldova – România noapteamuzeelor.org, care va fi actualizată în curând” – a declarat Dragoș Neamu, Coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale at Rețeaua Națională a Muzeelor din România

Muzee de peste Prut, deschise odată cu cele din Europa

„Anul acesta, în premieră, muzee din Republica Moldova s-au alăturat proiectului, pentru o ediţie comună cu România a Nopţii Muzeelor. Astfel, muzeele de peste Prut înscrise vor beneficia de promovare şi de reprezentare alături de cele din România, în cadrul platformei comune noapteamuzeelor.org”, au transmis organizatorii. Ca în fiecare an, muzeele, dar şi spaţiile expoziţionale alternative se vor întrece pentru a propune programe surprinzătoare pentru toate vârstele.

Fotbal la muzeu în Centrul Istoric

Alte noutăți ale acestui eveniment cultural de amploare sunt pregătite de colaboratorii invitați pentru acest an la Noaptea Muzeelor și anume Muzeul Fotbalului (care se află pe strada Gabroveni din Centrul Vechi al Bucureștiului), Miez Festival, Casa cu bunici ”Niciodată Singuri” și Casa de licitații Historic.

Muzeul Fotbalului va atrage cu siguranță un număr tot mai mare de vizitatori în Noaptea Muzeelor, pe data de 16 mai. Situat în centrul istoric al Capitalei, muzeul dedicat fotbalului din București este primul muzeu de acest gen din Europa de est.

El a fost înființat într-o clădire istorică complet restaurată și cuprinde 8 niveluri de spații expoziționale, experiențe multimedia, jocuri și expoziții interactive pentru copii. Vizitatorii vor putea descoperi lucruri uimitoare în strânsă legătură cu fenomenul fotbalului, cum ar fi evoluția mingii de fotbal din 1930 până în prezent, istoria arbitrilor, dar și tricouri purtate și alte lucruri ce au aparținut marilor legende românești și internaționale, cum ar fi: Hagi, Popescu, Maradona sau Ronaldo.

Muzeul Pandemiei ajunge în Reșița

Un alt proiect deosebit al organizatorilor care se ocupă de Noaptea Muzeelor este Muzeul Pandemiei, iar acesta va avea o stație nouă în 2023, tocmai în Reșița, la Muzeul Banatului Montan.

”Revenim la ideea de identități fragile, de experiențe și de trăiri colective sau personalizate ale pandemiei și ne îmbogățim colecția cu 10 noi obiecte și povești donate de oameni din comunitatea locală”, se menționează în comunicatul oficial.

Muzeul Pandemiei adună obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei, în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă. Altfel spus, este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.

Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București, și a fost urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021.

Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit cu 10 obiecte relevante donate de către reșițeni, ale căror povești vor merge mai departe, în viitoarele stații unde se va opri Muzeul Pandemiei.

„Identități fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o expoziție originală și inedită pentru Reșița, probabil prima în care tot ce știai despre modul cum să te comporți într-un muzeu se schimbă total. În această expoziție despre pandemie, este obligatoriu să atingi obiectele și tot ce este în spațiul de expunere. Poți veni să îți retrăiești experiențele personale din pandemie, poți sta la o masă cu cafeaua în față, poți invita un prieten cu care să socializezi, poți veni cu un laptop să lucrezi „de acasă”.

Dacă ești părinte, poți veni cu copiii să te joci, să desenezi, să stai ascuns în cort și să faci glume. În expoziție există câteva instalații pentru interacțiune unde poți împărtăși din sentimentele pe care ți le stârnim, poți picta cu culori care simbolizează diferite stări, poți asculta povești tulburătoare despre dramele trăite de unele femei în pandemie, victime ale violenței domestice.

Ororile războiului și copilăria

Urmărim cu îngrijorare de peste un an de zile ororile războiului din Ucraina, tragedia și suferința familiilor care și-au pierdut copiii în zonele atacate de armata rusă.

Ediția Noaptea Muzeelor 2023 din București aduce în premieră o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum. Expoziția va putea fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023.

Veți fi martorii unei demonstrații de curatoriat inovator, adaptabilitate și provocare tematică din postura singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar sunt cuprinse și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au trăit ceva ce nu ar fi trebuit să trăiască niciodată – războiul absurd și distrugător.

Detalii complete și actualizate despre organizarea generală și programul evenimentelor din 13 mai vor fi disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter