Interviu cu Mihai Mărgineanu: ”Am norocul de a fi ascultat de oameni deștepți”

De Elena S. , pe

Este unul dintre cei mai apreciați soliști de muzică folk și un artist talentat. Am vorbit cu el despre cântări si norocul chior de a interpreta un chior în serialul „Las Fierbinți”, dar si despre familie sau spectacolul aviatic pe care îl organizeaza în aceasta vară.
Puţini oameni stiu ca te-ai lansat în muzica la vârsta de 36 de ani. Consideri ca destinul este scris?
Eu am ajuns pe scena printr-o întâmplare fericita. Am mai spus si m-am saturat eu de povestea mea, daramite cititoarele voastre. Practic, am vazut un tren care se oprise la mine în gara si m-am urcat în el pentru ca îmi placea destinaţia. Cred ca liberularbitru îsi face treaba cu sorţile noa stre.
Piesele tale au avut succes aproape imediat, indiferent ca ne-am referi la „Paras chivo”, „Melci, scoici, raci, craci”, „Ma iubeste femeile”, „Gore din Chitila”, „M-am dus sa tai un copac”, „Foaie verde, foaie fraga”, „Jana era croitoreasa” sau „Aviaţia da senzaţia”. Cum se vad de pe scena cei care îţi asculta muzica?
Am norocul de a fi ascultat de oameni edu caţi si destepţi. Si pe oamenii de genul acesta e mai greu sa-i pacalesti, pen’ca te ard imediat. Mi-e frica (sau am emoţii!) înainte de fi ecare concert, dar îmi trece atunci când îmi surprind publicul zâmbind complice sau fi ind atent la ce îi spun. În momentele alea vreau sa îi dau mai mult decât am. Câteodata îmi iese!
Ai nu numai o cariera artistica solida, dar si o familie frumoasa. Îţi place sa stai acasa cu copiii?
„Cariera” despre care vorbesti nu face doi bani fara familia mea. Cum mie nu-mi place defel munca, în orice forma ar fi ea, faptul ca am privilegiul de a-mi creste copiii mi se pare cel mai mare cadou facut mie de catre parinţii mei, afl aţi în cârdasie cu Dumnezeu acolo sus de unde se uita ei la mine. Pentru mine, acasa este perfect! Le cânţi des fetiţei tale, Alexandra, si baieţelului tau, Tudor? Care este piesa lor preferata? În condiţiile în care piesa lor preferata este „Acasa” a lui Smiley si în situaţia în care fi i-mea îsi citeste singura partiturile atunci când cânta la pian, eu sunt cam depasit muzical la mine acasa. Succesul mare l-au avut pe rând, Florin Chilian cu „Zece”, Holograf cu „Banii vorbesc” si acum suntem la AC/DC cu „Shoot to trill”. Eu mai am de asteptat, daca am ceva noroc în direcţia asta. Ha!
Dar îți cunosc versurile pieselor? Sau Andreea, soția ta?
Cu rusine amestecata cu mândrie, trebuie sa recunosc ca toți copiii de la noi de acasa, adica 11 bucați de copii, din 6 familii diferi te, ca locuim cu toții într-o simbioza de invidiat, cunosc o parte nu tocmai delicata a folclorului nostru românesc. Nu stiu cine le-a inoculat asta, dar au devenit experți în cântece populare vechi, editate sau needitate înca pe vreun album de-al meu.
Esti o persoana ordonata? Care dintre atribuțiile casnice sunt pe placul tau si pe care le ocolesti?
Sunt ordonat! De fapt, cred ca sunt diagnosticabil în aceasta direcție, si nu cu una, ci cu mai multe afecțiuni referitoare la ordonat si ordine. În acelasi timp, pot crea cea mai degringolada dintre degringoladele care s-au vazut vreodata sau nu s-au vazut niciodata. Treburile casnice ma scot din sarite.
Cum e sa ai ca vecini prieteni de dis trac- ție (Mihai Bogdan Bobonete – „Bobița” din „Las Fierbinți”, Catalin Neamțu – „Serviciul Român de Comedie”, Florin Ionescu?
Problemele apar dupa ce se culca copiii. Atunci încep sa bipaie „semeseurile” cu propunerile obraznice. Si uite cum, seara de seara, se întâmpla ceva. Chiar acum o sa coborâm în gradina, unde se degusta cel mai vechi vin de la Valea Calugareasca în cinstea fi nalului de fi lmari la sezonul 6 „Las Fierbinți”.
Te mai doare capul de la ochelarii sparți pe care i-ai tot purtat pentru rolul lui Ardiles?
Fara doar si poate, „Las Fierbinți” este cel mai bun produs din ’90 încoace, ca si serial de televiziune, iar faptul ca joc si eu în el este extraordinar. Nu pot decât sa ma bucur ca am avut baț a si norocul chior de a putea interpreta un chior, hoț de gaini si de tot ce prinde. Cât despre ochelarii mei sparți, mi-au mâncat nervii!
Te amuza glumele prietenilor pentru înfațisarea ta din serial?
Nu ma amuza, ca unele sunt chiar bazate pe adevar. Am niste prieteni cu un simț de observație extrem de bine dezvoltat, tocmai d-aia sunt foarte atent.
Pilotezi des în timpul liber?
Da. Pilotez avionul în fi ecare saptamâna. Merg la concerte cu avionul, acolo unde se poate ateriza, evident. Prietenii mei merg cu mine fara emoții (unii dintre ei!). Am trecut într-o faza avansata de pregatire si mergem mai departe catre profesionisti ai aerului. Pe 19 iulie organizez un show aviatic la Tuzla, AEROMANIA 2014, unde veți putea vedea cele mai frumoase bijuterii avi a tice din România. Si unele bijuterii muzicale, cum ar fi „Vița de Vie” sau… si alții.
Si alte planuri pentru aceasta vara?
Stii cum îl faci pe Dumnezu sa râda? Îi spui planurile tale de viitor… Am multa treaba, dar printre pi ca turi voi merge sa vad concerte ale unor artisti mai cunoscuți decât ai nostri (nu neaparat mai mari!). Si vreau sa petrec mai mult timp cu ai mei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter