Cine este prima asistentă TV transgender din România | INTERVIU

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Miercuri, 27 octombrie 2021, 12:37

Andreea are 31 de ani, e pasionată de modă și de make-up și, la prima vedere, poți spune despre ea că e o femeie sexy, căreia îi place să iasă în evidență. Fashionistă convinsă, Andreea se remarcă prin stilul ei vestimentar, o combinație de piese clasice, elegante, cu accente excentrice.

CONȚINUT VIDEO UNICA

Fie că apare la TV sau doar iese la o plimbare prin oraș, e genul de persoană care nu trece neobservată. Mereu machiată perfect, mereu coafată și îmbrăcată în pas cu moda. E pasionată de asta încă din copilărie, așa cum ea însăși mi-a povestit. “La 4-5 ani luam trusa de farduri a mamei și mă machiam cu toate culorile”. Ceva ce toate fetițele fac, nu-i așa, la vârsta aceea. Doar că Andreea s-a născut băiat.

Fetița prinsă într-un corp de băiețel, care se uita la Cerbul de Aur și visa să devină creatoare de modă

“Nu cred că la 4-5 ani știi ce e aia sexualitate, ca să poți să alegi. Eu de când mă știu am spus că sunt fetiță și că mă cheamă Andreea. Îi luam mamei pantofii cu toc, pe ascuns, pentru că nu îmi dădeau voie să mă joc așa, dar eu mă machiam, mă jucam cu păpușile, asta era ceva normal pentru mine”.

Era mijlocul anilor ’90, iar la Buzău, orașul natal al Andreei, conceptul de persoană transgender era practic inexistent.

“Mă uitam la Cerbul de Aur și eram fascinată. Prezentatoarele aveau niște ținute superbe, de gală, pe care mi le amintesc și acum. Mă inspirau și începeam să cos și eu rochii asemănătoare păpușilor. Bunica îmi dădea tot felul de cârpe și mă încuraja, spunea că o să devin creatoare de modă. Ce trebuie să înțeleagă oamenii este că eu sunt femeie, nu am ales să fiu femeie, așa m-am născut, doar că într-un corp nepotrivit. Sunt persoane care cred, în mod greșit, că e o boală psihică. Eu am făcut expertize psihologice și psihiatrice înainte de a face această schimbare, tocmai pentru a mă asigura că nu sufăr de vreo boală”.

“Acum sunt propria-mi păpușă, pe care o machiez, o coafez și o îmbrac”

Convinsă că acesta e drumul ei, Andreea a devenit make-up artist, meserie din care își câștigă acum existența.

Într-o zi, văzând pe pagina de Instagram a Iuliei Albu un anunț de casting, pentru emisiunea “I.A. cu stil”, de la Antena Stars, Andreea a aplicat fără să stea prea mult pe gânduri. “La interviu le-am spus povestea vieții mele și li s-a părut inspirațională, așa că mi-au propus să apar chiar și într-un episod dedicat mie. Decizia asta nu am luat-o pe loc, am avut nevoie de un pic de curaj să-mi expun viața așa, într-o emisiune TV”.  

Am întrebat-o pe Andreea cine a susținut-o pe parcursul tranziției, pentru că adolescența e o perioadă complicată pentru oricine, cu atât mai mult pentru o tânără trans, dintr-un oraș mic, de provincie. Răspunsul ei m-a bucurat și m-a întristat, în același timp.

“Pe părinții mei i-am pus în temă cu situația mea abia când am împlinit 19 ani, pentru că până atunci nu am avut curaj. Tata a avut o reacție frumoasă, pentru care îi mulțumesc și îl iubesc din toată inima. Mi-a spus că știa din prima clipă, dar că a așteptat să mă maturizez și să îmi deschid eu sufletul în fața lui. Pe de altă parte, mama a avut o reacție foarte urâtă… Ea a plecat în Spania de când aveam eu 14 ani și nu s-a mai întors niciodată, astfel că relația se răcise. Chiar și așa, nu mă așteptam la cuvintele pe care mi le-a spus… Mi-a zis să mă duc la doctor, că am înnebunit, mi-a spus că o fac de rușine. Ne lăsase cu o grămadă de datorii, pe care a trebuit să mă chinui singură să le plătesc, ea nu m-a mai susținut financiar de la 15 ani. Dar nu o judec, am iertat-o și acum pot spune că îi mulțumesc și ei pentru că abandonul acesta m-a maturizat, a fost o lecție care m-a făcut să devin omul de astăzi”.

Obligată să crească fără mamă, ca mulți alți copii din România, Andreea s-a refugiat și în grupul de prieteni. “Îi iubesc din tot sufletul și le mulțumesc pentru că m-au susținut dintotdeauna”.

De 8 ani de zile, ea are și o relație care o împlinește și o face fericită. “Ne trăim povestea discret și decent, în intimitate. Am decis să îmi iau inima în dinți și să fiu eu cu adevărat, după discuția cu tatăl meu. Și bine am făcut, pentru că e o decizie pe care nu am regretat-o niciun moment”.

Citește online ediția de noiembrie a revistei Unica!

De altfel, “decent” este un cuvânt pe care Andreea îl folosește destul de des, am remarcat. “Mi-a fost greu să fiu persoană trans în România până în momentul în care am decis să fiu cea mai bună variantă a mea. Adică până în momentul în care am început să ies așa cum sunt eu – femeie – și să mă prezint frumos și decent în fața oamenilor. Sunt o persoană deschisă și asta m-a ajutat pentru că mereu le-am explicat celor din jur tot ceea ce au vrut să știe despre mine”.

Am fost curioasă să aflu cât de complicat este accesul la medicamentele hormonale la noi în țară, medicamente de care persoanele trans au neapărată nevoie, odată ce încep tranziția. “Sunt medici foarte buni în România”, spune Andreea. “Spre exemplu, la Institutul Parhon, acolo unde lucrează și domnul profesor doctor care se ocupă de tratamentul meu hormonal și căruia îi mulțumesc”.

“Oamenii vor să te vadă cât mai aproape de normal”

Când am întrebat-o dacă vrea să-mi acorde acest interviu, în calitate de prima asistentă TV transgender din România, Andreea mi-a spus că ea nu a apărut decât în două episoade din emisiunea Iuliei Albu. Am simțit-o puțin stânjenită atunci, dar am insistat tocmai pentru că ea este – fie că își dă seama acum sau nu – o deschizătoare de drumuri.

Apoi, pe măsură ce mi-a spus povestea ei, am ajuns să mă întreb dacă e, oare, România o țară în care persoanele gay au ajuns să fie totuși mai acceptate, prin prisma vedetelor care și-au declarat public orientarea sexuală, față de persoanele trans?

Citește și – De ce se îmbracă Patrizia Paglieri mereu în negru

Citește și – „Nu sunt bisexual, sunt…”. Ce a recunoscut Emil Rengle la 3 ani de când a câștigat Românii au talent

Citește și – Laura Cosoi, despre pandemie: „Mă simt copleșită de vremurile în care trăim”

Citește și – Adele a primit în dar o gumă mestecată de Celine Dion. „E cel mai de preț lucru!”

Andreea crede că asta ține de modul în care te prezinți în societate. “Oamenii vor să te vadă cât mai aproape de normal, nu contează dacă ești gay, trans, bi, lesbi sau hetero. În fond, nimănui nu îi pasă ce faci tu în dormitor, oamenilor le pasă de caracterul tău și de cum te comporți cu cei din jur. Da, trăim încă într-o țară conservatoare, dar lucrurile au început să se schimbe și aici, oamenii au început să fie mai deschiși, iar asta mă bucură enorm. Legat de emisiunea I.A. cu Stil, pe lângă faptul că aș vrea să mulțumesc întregii echipe, eu cred că dacă am reușit ca din 10 oameni care s-au uitat TV să schimb măcar părerea a 3 dintre ei, despre persoanele trans, pentru mine scopul a fost atins și sunt fericită. Totodată, experiența asta m-a schimbat și pe mine, mi-am dat seama că pot mai mult și că vreau mai mult. Mi-ar plăcea să lucrez în televiziune pe viitor”.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter