Dantură sănătoasă și un zâmbet pe măsură: recomandări pentru o îngrijire corespunzătoare

De Unica.ro, pe

De un zâmbet sănătos și luminos vei avea nevoie toată viață. În spatele lui stă bucuria de a mușca cu poftă dintr-un măr sau plăcerea de a savura o bucățică de ciocolată, fără grija durerii declanșate la dulce. Sunt multe lucruri frumoase pe care le-ai putea rata, dar și neplăceri la care te expui dacă nu pui sănătatea dinților pe primul plan, așadar îngrijește-i corespunzător.

Ce îți poate indica medicul stomatolog?

Prevenția, clar, rămâne un aspect deosebit de important. Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice realizate în cabinetul stomatologic, având ca scop prevenirea afecțiunilor dentare și a complicațiilor acestora. Așa că îți aduc în atenție: consultul stomatologic periodic, însușirea unei tehnici corecte de periaj, igienizarea profesională în cabinet (detartaj și air flow) la șase luni, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni și sigilarea șanțurilor dentare – este o metodă de prevenție eficientă care împiedică apariția cariilor. Depistarea în perioada de creștere la copii a unor obiceiuri vicioase (sugerea degetului sau respirația orală) pot modifica dezvoltarea armonioasă a maxilarelor și creșterea corectă a dinților.

De la ce vârstă trebuie să înceapă igiena orală la copii?

Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme care afectează următoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel încât este extrem de importantă menținerea sănătății orale la orice vârstă. Pentru a preveni cariile, este recomandat să începi periajul dinților copiilor tăi imediat după apariția primului dințișor. De la vârsta de 5-6 ani este indicat să îți înveți micuțul să se spele pe dinți, de două ori pe zi.

Copiii vor fi educați spre o igienă dentară corectă formându-și obiceiuri sănătoase:

Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început, până la 2-3 ani, și apoi trebuie să îl supravegheze până la șase ani.

Este indicat să utilizăm o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuță, cât un bob de mazăre.

Periuța trebuie să aibă peri moi și se aplică pe suprafețele interioare ale dinților de la gingie spre vârful dintelui și apoi pe suprafețele exterioare.

Cum se realizează periajul corect al dinților?

Periajul dentar trebuie efectuat cu rigurozitate de două ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin câte două minute, deși majoritatea nu respectă acest interval. Este indicat să facem mișcări blânde, continue, cu atenție deosebită la gingii. Periuța trebuie înclinată la un unghi de 45 grade, pornind de la gingie către vârful dintelui, periem suprafața exterioară a dinților, suprafețele interioare, executând mișcări verticale, ușor rotative. Nu deplasăm niciodată periuța de la vârful dintelui către gingie, pentru că împingem resturile alimentare în gingie. La final, trebuie să periem ușor și limba, pentru împrospătarea respirației și pentru îndepărtarea bacteriilor. Este indicat să utilizăm periuța cu peri moi pe care să o schimbăm când aceștia se uzează. |n medie, la trei luni este indicată schimbarea ei.

Citește și:
5 moduri în care zâmbetul îți poate îmbunătăți viața
Albirea dinților, pro și contra. Ce spun stomatologii?
De ce să încerci o periuță de dinți sonică
Mihaela Bilic: „Cireșele îngrașă teribil!”

Periuță clasică sau periuță electrică?

Indiferent că utilizăm periuța clasică manuală sau pe cea electrică, important este să executăm o tehnică corectă de periaj pentru a îndepărta eficient placa bacteriană și pentru a nu traumatiza gingiile. Este recomandat să folosim periuțe cu peri moi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare dintre dinți. Periajul dentar intempestiv, cu mișcări orizontale, realizat cu o periuță dentară cu perii duri poate duce la sângerări gingivale și la deteriorarea smalțului dentar. Multe persoane preferă periuțele electrice, deoarece pot curăța mai eficient suprafață dinților, în special în cazul persoanelor cu dificultăți motorii sau care nu au o dexteritate bună. O periuță electrică acționează în detaliu asupra dinților și curăță locuri care, în mod normal, sunt omise sau sunt greu accesibile periajului manual. Au rezultate bune când vine vorba despre îndepărtarea petelor de pe smalțul dinților și a tartrului, iar unul dintre motive este chiar numărul mare de mișcări pe minut. Sunt mai ușor de folosit și sunt alese în special de copii și de purtătorii de aparate fixe, pentru că realizează o curățare mai eficientă.

Ce trebuie să avem în vedere înainte de albirea dentară?

Este o metodă foarte eficientă pentru deschiderea culorii naturale a dinților fără a îndepărta din suprafața smalțului. Nu poate modifica complet culoarea, dar prin noile tehnologii putem obține o albire cu 8-12 nuanțe fără afectarea smalțului dentar. Medicul stomatolog este cel care, pe baza unei evaluări a stării de sănătate dentară, decide dacă este indicată o albire profesională și conduce tratamentul. Albirea dentară se poate realiza fie în cabinet, fie la domiciliu. De cele mai multe ori, e bine ca albirea efectuată în cabinet să fie continuată cu cea pe timpul nopții acasă, pentru stabilizarea culorii. Produsele de albire pot avea efecte secundare dacă nu sunt aplicate corect, sub supravegherea unui medic stomatolog.

De ce este recomandat detartrajul profesional?

Tartrul reprezintă placa bacteriană depusă pe dinți și neîndepărtată prin periaj, care, din cauza sărurilor minerale din salivă, se mineralizează, se întărește și formează tartrul. El nu mai poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj, ci doar de către medicul stomatolog prin detartaj, procedură care este indicat să o efectuăm la fiecare șase luni. Depunerea de tartru este favorizată de o igienă defectuoasă, de conținutul salivei, de înghesuiri dentare sau de consumul de alimente lipicioase, greu de îndepărtat de pe suprafață dinților. Este foarte important să efectuăm această procedură periodic, pentru a evita iritarea gingiei și a preveni boala parodontală. Prin detartraj îmbunătățim estetica dentară, smalțul devine mai strălucitor și, când este cazul, descoperim cariile ascunse sub depozitele de tartru.

Cum ar trebui să se pregătească o viitoare mămică pentru a nu avea probleme dentare în timpul sarcinii?

Fluctuația hormonală prezentă în organismul femeii în perioada sarcinii are efect și asupra sănătății dentare.

● În sarcină este favorizată apariția leziunilor gingivale – afte ulcerative sau herpes labial din cauza nivelului maxim de estrogen și progesteron.

Modificările fiziologice din sarcină se traduc prin gingivită, mobilitate dentară, eroziuni dentare, carii și afecțiuni parodontale.

Este foarte important ca în această perioadă femeile să fie informate despre importanța menținerii sănătății orale și a controalelor periodice. O igienă optimă în timpul sarcinii scade riscul transmiterii bacteriilor implicate în producerea cariilor la făt.

Dantură sănătoasă și un zâmbet pe măsură: recomandări pentru o îngrijire corespunzătoare

Material realizat de Dr. Denisa Zaharia, somatolog ortodont și fondator al clinicii stomatologice de top PerfectDent, prezentă în Capitală din 2007.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter