Avortul şi consecinţele lui

De Stela Moisescu, pe

Preţuri pentru întreruperea sarcinii

La o clinică privată procedura de întrerupere a sarcinii costă în jur de 200 lei, dar preţul variază în funcţie de vârsta sarcinii. Înainte de avort este totuşi posibil să mergi şi la un consult de depistare a sarcinii care costă la rândul ei în jur de 50-80 ron.

După avort este necesar să faci o nouă vizită la medic, pentru a fii sigură că nu există complicaţii ulterioare. Ţi se va recomanda şi o consultaţie de contracepţie care costă în jur de 50 ron şi o vizită la medicul psiholog. La unele clinici private sunt reduceri pentru elevi şi studenţi, iar tarifele la stat sunt mai scăzute.

Biserica şi avortul

„Avortul este un păcat capital, la fel ca şi crima. Din momentul concepţiei vorbim despre o fiinţă umană care are dreptul la viaţă”, spune preotul Moraru. Biserica îi consideră şi pe mamă şi pe tată la fel de vinovaţi din punct de vedere moral.  

Atunci când merge la spovedanie după ce a făcut un avort, femeia primeşte „reţinere de la împărtăşanie”.

Totuşi, pedeapsa nu este aceeaşi pentru toată lumea. Ea diferă în funcţie de circumstanţele în care s-a făcut avortul: violul şi pericolul ca mama să-şi piardă viaţa sunt aspecte care micşorează pedeapsa. Situaţia financiară precară sau vârsta fragedă a mamei, nu înduplecă însă membrii Bisericii.

Ţări în care avortul este pedepsit cu închisoarea

În Republica Dominicană, Nicaragua şi Uruguay întreruperea sarcinii este interzisă indiferent de circumstanţe şi este pedepsită prin lege cu închisoarea.

Alte state sunt ceva mai permisive. Se poate recurge la avort în cazuri excepţionale, cum ar fi riscul ca femeia să-şi piardă viaţa dacă păstrează sarcina.

Atunci când nu există circumstanţe atenuante, atât femeia care consimte avortul, cât şi medicul care efectuează operaţia, sunt condamnaţi la închisoare.

În Peru, Andorra, Bolivia, Columbia, Venezuela şi Panama sentinţa se ridică la trei ani pentru mama şi la şase pentru medic.

În Europa, ţări precum Malta, Irlanda şi Polonia interzic cu vehemenţă avortul. Uniunea Europeană doreşte schimbarea acestor legislaţii. În Feroe se cere şi consimţământul soţului, dacă femeia care face o întrerupere de sarcină este căsătorită.

Foto:
Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter