Bucureștiul, în top 10 cele mai poluate orașe din Europa

De Oana Savin, pe
Capitala României, București, se află pe lista celor mai poluate orașe din Europa. Mai mult, noxele eliminate de mașini și fabricile din zonele industriale au ajutat la situarea Capitalei în top 10 cele mai poluate orașe. Iar problema este agarvată și de lipsa spațiilor verzi.

Și anul acesta, Bucureștiul se află în topul celor mai poluate orașe din Europa, situându-se pe locul șapte din clasamentul general.

Capitala României este întrecută în topul celor mai poluate oraşe din Europa numai de capitalele Albaniei (Tirana) şi Macedoniei (Skopje), conform clasamentului Numbeo realizat în functie de indicele poluării.

Bucureștiul, în top 10 cele mai poluate orașe din Europa

Cel mai poluat poluat oraș din Europa este Tetovo (Macedonia), unde indicele de poluare este de 97%. Aici, orașul se bazează foarte mult pe industrie și încălzirea locuințelor cu lignit, iar centralele care utilizează acest cărbune poluează foarte mult mediul.

Cel mai important element luat în calcul la indicele poluării este calitatea aerului. Potrivit cifrelor, în afară de Napoli, oraş care se confruntă cu o criză în gestionarea deşeurilor, nu există în toată Europa Occidentală un oraş mai poluat decât Bucureştiul.

La polul opus se află oraşe ca Helsinki, Zurich, Stockholm, Viena sau Oslo, care sunt de până la cinci ori mai puţin poluate decât capitala ţării noastre.

Însă Bucureștiul nu este singurul sufocat de mașini. Totuși, în orașele cu trafic rutier similar și cu o industrie mult mai bine reprezentată, aerul este mai curat datorită spațiilor verzi.

Într-un raport Vital Signs realizat la nivelul Capitalei doar 7,5% din suprafaţa oraşului este ocupată de spaţii verzi, din care 39% se află în sectorul 1, unde a fost luată în calcul şi pădurea Băneasa. Aşadar, indicele de spaţiu verde public este de numai 9,86 mp/locuitor, în comparaţie cu Viena unde este de  120 mp/locuitor.

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter