Studiu: Poluarea ucide 9 milioane de oameni în fiecare an

De Unica.ro, pe

Un studiu a arătat că poluarea a provocat unul din șase decese la nivel mondial în 2019. După aerul toxic, poluarea apei este cea mai mare amenințare.

Poluarea ucide anual 9 milioane de oameni. Dintre aceștia, aproximativ trei sferturi mor din cauza aerului toxic, potrivit studiului publicat de Comisia Lancet pentru poluare și sănătate, potrivit Libertatea.

Decesele cauzate de poluarea aerului și cea chimică a crescut cu 66% în ultimii 20 de ani. Principalele cauze ar fi urbanizarea necontrolată, creșterea populației și dependența de combustibilii fosili.

Efectele poluării asupra sănătății rămân enorme, iar țările cu venituri mici și medii suportă greul acestei poveri.

În ciuda impactului său enorm asupra sănătății, sociale și economice, prevenirea poluării este în mare măsură trecută cu vederea în agenda internațională de dezvoltare, a declarat Richard Fuller, autorul principal al studiului.

Poluarea aerului și a apei, principalele amenințări la nivel mondial

Peste 90% dintre decese au avut loc în țări cu venituri mici și medii. India ar fi cea mai afectată țară din lume. A înregistrat cel mai mare număr de decese legate de poluarea aerului.

Citește și: Cine este primul concurent din show-ul „America Express”. Filmările încep luna aceasta

LIVE UPDATE: Război în Ucraina

Laurențiu Reghecampf, tată pentru a treia oară. Prima imagine cu bebelușul

Anamaria Prodan, mesaj pentru Laurențiu Reghecampf, după ce antrenorul a devenit tată a treia oară

După poluarea aerului, cea mai mare amenințare este poluarea apei. În 2019 a cauzat 1,36 milioane de decese premature. Potrivit studiului, pe lista celor mai mari amenințări urmează poluarea cu plumb și „riscurile profesionale toxice”.

Este clar că poluarea este o amenințare planetară și că factorii ei, dispersarea și impactul asupra sănătății transcend granițele locale și necesită un răspuns global, a declarat Rachael Kupka, coautor și director executiv al Alianței Globale pentru Sănătate și Poluare.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter