INTERVIU. Actrița Emma D’Arcy, despre personajul ei din serialul „Casa Dragonului”, Rhaenyra Targaryen: „Are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți”

De Adelina Duinea, pe Ultimul update Miercuri, 07 septembrie 2022, 15:01

Serialul „Casa Dragonului”, deși fantasy, surprinde cu precizie vremuri demult apuse în care rolul femeilor era doar acela de a se căsători, de a deveni mame și de a se îngriji de locuință și familie. Protagonista serialului, Rhaenyra Targaryen, jucată de Milly Alcock în adolescență și de Emma D’Arcy la maturitate, este o gură de aer proaspăt în încercările sale de a dovedi că poate fi un lider de încredere.

Rivalități înverșunate, gelozie, dorință, lupte pentru putere și trădări îi vor despărți pe membrii familiei Targaryen pe parcursul serialului și vor amenința să distrugă o dinastie care a condus cu putere absolută timp de un secol.

Din interviul cu Emma D’Arcy, publicat în exclusivitate pentru România cu sprijinul HBO Max, aflăm mai multe despre viziunea ei asupra personajului emblematic pe care iubitorii universului „Game of Thrones” îl descoperă pe parcursul acestui nou serial, centrat pe dinastia Targaryen.

Spune-ne câteva cuvinte despre personajul tău, Rhaenyra Targaryen

Rhaenyra Targaryen este cel mai în vârstă copil al regelui Viserys Targaryen. Cu toate acestea, pentru că este fiica și nu fiul lui, nimeni nu se așteaptă ca ea să facă ceva măreț. Este un copil dat la o parte, cred. În mod convențional, ea ar trebui să fie căsătorită cu cineva din motive politice, iar așteptările celorlalți ar fi ca ea să facă copii, să continue linia de sânge a familiei Targaryen. Dar Rhaenyra nu este o persoană care să se supună așteptărilor celorlalți. În venele ei există focul vechi al istoriei și identității Targaryen. Este construită din același material ca personajul lui Matt Smith, Daemon, unchiul ei, în care arde același tip de foc. Deci, la începutul poveștii noastre, Rhaenyra are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți.

INTERVIU. Actrița Emma D’Arcy, despre personajul ei din serialul „Casa Dragonului”, Rhaenyra Targaryen: „Are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți”

Cum este să fii femeie în această lume?

De la început vedem că Rhaenys (n.red.: jucată de Eve Best) este următoarea în linia de succesiune a tronului, dar o femeie la conducere era de neconceput pentru lorzii din regat, așa că verișorul lui Rhaenys, tatăl Rhaenyrei, Viserys (n.red.: jucat de Paddy Considine), primește coroana în locul ei. Suntem, deci, într-un context în care femeile nu primesc ceea ce li se cuvine. Cred că întrebarea serialului este: Dacă ești o femeie care vrea să conducă, cum îi convingi pe supușii tăi de sex masculin că meriți să faci asta? Nici în 2022 nu am reușit să facem asta! Așteptările legate de Rhaenyra au fost mereu ca ea să facă copii și să spere că sunt fii. Ăsta e drumul care i se oferă. Dar Rhaenyra începe să testeze limitele acestei idei aproape imediat.

Cum ți-a fost prezentat acest rol?

Miguel [Sapochnik] și Ryan [Condal] au vorbit mult despre ea în termeni legați de „sensibilitatea punk”. Am avut multe conversații cu ei despre cum este poziționată Rhaenyra în legătură cu genul ei. În mod fundamental, e o persoană obsedată de masculinitate pentru că, din punctul ei de vedere, masculinitatea înseamnă libertate. Există alături de un soi de dublură, o versiune a ei care s-ar fi născut bărbat. O versiune care ar fi avut acces la toate lucrurile pe care și le dorește ea. Pentru mine, întrebarea a fost mereu: Cum poți spune o poveste din perspectiva unui personaj care nu are multă putere de decizie asupra sa? Cum te asiguri că-i arăți dorința și energia pusă în sprijinul obținerii acestei puteri de decizie, chiar dacă lumea din jurul ei nu îi oferă șansa să facă asta?

Citește și: Cândva unul dintre cei mai sexy bărbați din lume, actorul Matt LeBlanc din „Friends” este acum de nerecunoscut

Care este relația ei cu Alicent (n.red.: jucată de Olivia Cooke) și cum evoluează aceasta, în timp?

Alicent și Rhaenyra sunt aproape surori. Familiile lor au nenumărate legături între ele, iar tații lor lucrează împreună de mulți ani. Dintre cele două, Rhaenyra are mai multă putere și mai mult privilegiu pentru că face parte din familia regală. Cu toate astea, Alicent are o abilitate, cred eu, de a se conforma regulilor curții, ceva la care Rhaenyra nu se descurcă prea bine. Astfel, Alicent este o prietenă și o soră bună, dar și o traducătoare pentru un sistem în care Rhaenyra nu e bine integrată. Sunt foarte apropiate. Este una dintre acele relații frumoase, care-ți aduce validare, în cadrul căreia ai o experiență unică legată de copilăria ta, în sensul că există o singură persoană în toată lumea care poate înțelege cu adevărat ce înseamnă asta. Deci punctul lor de pornire e unul de apropiere. Este, probabil, relația fundamentală din copilăria Rhaenyrei.

INTERVIU. Actrița Emma D’Arcy, despre personajul ei din serialul „Casa Dragonului”, Rhaenyra Targaryen: „Are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți”

Cum a fost s-o cunoști pe versiunea „ta” mai tânără, interpretată de Milly Alcock?

A fost ceva cumva suprarealist, pentru că au făcut o treabă bună: arătăm foarte similar! Dacă ne pui pe amândouă în peruci albe, rezultatele sunt ceva de speriat! Eu nu am mai făcut asta până acum, nu am mai împărțit un personaj cu altcineva, fie mai tânăr, fie mai în vârstă. Cred că inițial eram în trepidații, pentru că nu voiam să calc pe nimeni pe picior. Milly trebuia să treacă prin propriul proces de investigare, și eu la fel. Cred că amândouă am ajuns într-un loc în care parcă am vedea fotografii sau clipuri video mai vechi cu noi, de când eram copii, simți familiaritate cu această persoană și empatizezi profund cu ea. În același timp, există și ceva nefamiliar, simți persoana aia ca fiind diferită de cine ești în prezent. Când am reușit în sfârșit să văd munca minunată depusă de Milly, am avut fix experiența asta: că văd o casetă video a familiei Targaryen, cu Rhaenyra în copilărie.

INTERVIU. Actrița Emma D’Arcy, despre personajul ei din serialul „Casa Dragonului”, Rhaenyra Targaryen: „Are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți”

Cum te-ai pregătit pentru rol?

Când am primit vestea, eram în toiul pandemiei. Mă aflam pe câmp, eram doar eu și câteva vaci. Țin minte că Ryan Condal mi-a spus să „cumpăr niște ochelari de soare”. Asta e singura mea amintire despre conversația aia. Pentru mine, textul este foarte important, așa că m-am întors la cărți. Imediat ce am primit scenariile, am petrecut mult timp cu episoadele în care nu apar, le-am tradus într-un fel într-un jurnal spus din perspectiva Rhaenyrei. Am încercat să identific momentele care nu sunt înțelese pe deplin de către Rhaenyra. Sau cele care au ridicat întrebări rămase încă fără răspuns. Deci am scris mult în primele luni și, de fapt, am și desenat, am vrut mult să cultiv o memorie vizuală, deși în acel moment nu cunoscusem niciun alt actor. Mi-am făcut temele ca o tocilară.

Citește și: Speculații scandaloase despre viața intimă a Prințului William. De ce ar fi înșelat-o pe Kate Middleton

Ai citit cartea „Fire & Blood”?

Da, și m-am uitat și la „Game of Thrones” în timpul carantinei. Cred că a fost important să fac asta de la început, pentru că e un lucru fundamental pentru „Casa Dragonului” să fie un show de sine stătător. Să mă uit la „Game of Thrones” a fost foarte util pentru a avea context legat de locații, geografie; despre familii, case și loialități. Apoi, după un anumit punct, mi s-a părut important să las în urmă tot materialul ăsta. Știu că energia întregii echipe s-a concentrat pe ideea că „House of the Dragon” e o poveste de sine stătătoare.

Cum i-ai construit look-ul personajului? Și când ai primit peruca blondă platinată marca Targaryen?

Am primit peruca destul de devreme. Perucile sunt uimitoare. Toate sunt făcute manual și sunt niște piese superbe. Am lucrat bine cu Rosalia Culora, din echipa de hair și make up. Am urmărit împreună cum se schimbă relația Rhaenyrei cu această emblemă Targaryen, acest păr lung și blond, pe măsură ce și ea se transformă.

M-a interesat și de ce fel de simboluri se simte atrasă. M-am uitat la ce o entuziasmează și ce și-ar putea dori, inspirat de, spre exemplu, felul în care se îmbracă bărbații. Ceva care a devenit important pentru mine a fost să includem elementele purtate de călăreții dragonilor. Avem costume speciale pentru călărit fiindcă trăim într-o epocă a dragonilor. Aveam senzația că ar purta lucruri de genul ăsta cu orice ocazie.

INTERVIU. Actrița Emma D’Arcy, despre personajul ei din serialul „Casa Dragonului”, Rhaenyra Targaryen: „Are forță și determinare, dar niciun pic de putere de decizie asupra propriei vieți”

Cum a fost să călărești dragoni?

Călăresc un dragon numit Syrax. Pentru asta, am făcut cursuri de echitație, care s-au dovedit a fi foarte valoroase. Călăritul este un fel de dialog. Nu poți pur și simplu să spui ce vrei. Se pare că și caii au propriul set de dorințe, nevoi, pe care trebuie să le iei în calcul.

Apoi, al doilea pas a fost „calul nărăvaș”. Te urci pe „dragonul” ăsta, controlat de ceva care arată ca un iPad. Regizorul poate plănui traiectoria zborului pe un „căluț” în miniatură, apoi cel mare imită aceleași mișcări. Ești pe spinarea lui, cu ventilatoare industriale care trimit aerul în direcția ta… Am fost absolut încântată. A fost probabil partea cea mai pură „de joacă” din tot acest rol. A trebuit să-mi șterg cu mâna zâmbetul de pe față. Recomand tuturor experiența.

Citește și: Noi informații în procesul de defăimare câștigat de Johnny Depp împotriva fostei soții. Ce afecțiune ar avea actorul

Despre Emma D’Arcy

Emma D’Arcy, interpreta personajului Rhaenyra Targaryen din serialul HBO Max „Casa Dragonului”, a studiat Artele Frumoase la „Ruskin School of Art”. Pe scenă, Emma a apărut în „The Crucible”, la Yard Theatre; „Against”, la Almeida Theatre; „A Girl in School Uniform” (Walks Into a Bar), la West Yorkshire Playhouse, și „Mrs Dalloway” și „Callisto: A Queer Epic”, la Arcola Theatre.

Creditele pe micile și marile ecrane includ „Wanderlust”, pentru Netflix/BBC; „Truth Seekers” și „Hanna II”, pentru Amazon Prime; „Wild Bill”, pentru ITV, și lungmetrajul regizat de Philippa Lowthorpe, „Misbehaviour”. Emma a mai apărut în „Mothering Sunday”, care a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2021, alături de Olivia Colman, Colin Firth, Josh O’Connor și Odessa Young.

Foto: HBO Max

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter