Regina Elisabeta a II-a celebrează cea de a 67-a aniversare a ascensiunii la tronul britanic

De Oana Savin, pe
Regina Elisabeta a II-a celebrează, miercuri, împlinirea a 67 de ani de la ascensiunea sa pe tronul Marii Britanii.

Însă, suverana a ales să nu sărbătorească cu fast deoarece această zi este și una tristă pentru ea. Pe 6 februarie 1952 a încetat din viață tatăl său, Regele George al VI-lea, care a murit la vârsta de 56 de ani după o lungă luptă cu cancerul la plămâni.

Regina onorează ziua decesului acestuia, cunoscută și ca Ziua Încoronării, stând la locuința sa din Sandringham, într-un cadru privat.

Deși această zi este tristă pentru monarhul britanic, țara alege să sărbătorească. Astfel, salve de tun vor fi trase de Artileria Batalionul Regal de Călărie în Green Park, dar şi de Honourable Artillery Company la Turnul Londrei.

Clopotele de la Westminster Abbey, catedrala gotică în care suverana britanică s-a căsătorit cu prinţul Philip şi în care a fost încoronată, vor răsuna pentru a marca Accession Day (Ziua încoronării).

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată pe 6 februarie 1953

Regina Elisabeta a II-a celebrează cea de a 67-a aniversare a ascensiunii la tronul britanic

Prințesa Elisabeta, încoronată regină a Marii Britanii în 1953

Fosta prințesă Elisabeta a fost încoronată regină a Marii Britanii la un an de la moartea tatălui său. În ziua morții regelui George, tânăra suverană avea vârsta de 25 de ani şi se afla la mii de kilometri distanţă, participând la un turneu în ţările din Commonwealth alături de soţul ei, ducele de Edinburgh. Cuplul princiar se afla în Kenya în ziua în care regele a murit în somn, din cauza unui cancer pulmonar, în reşedinţa regală de pe domeniul Sandringham.

Un an mai târziu, fix în aceeași zi în care tatăl său a decedat, a urcat pe tronul Marii Britanii.

În 2015, ea a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, când a întrecut-o pe străbunica sa, Regina Victoria, care a domnit 63 de ani, 7 luni și două zile, de pe 20 iunie 1837 până pe 2 ianuarie 1901.

Elisabeta a II-a se află pe tron de 24.472 de zile și a sărbătorit jubileele de argint, de aur, de diamant şi de safir şi se află la o distanţă de doar trei ani de jubileul de platină, ce marchează împlinirea a 70 de ani de domnie.

Sursă foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter