Prințesa dispărută. Fiica șeicului din Dubai e de negăsit

De Andreea Catrina, pe Ultimul update Joi, 20 septembrie 2018, 17:08
Prințesa Latifa Al Maktoum (32 ani), fiica șeicului Mohammed bin Rashid al-Maktoum, conducatorul Dubaiului şi vicepreşedinte şi premier al Emiratelor Arabe Unite, este dispărută de jumătate de an. Cazul ei a atras atenția mai multor organizații internaționale care luptă pentru drepturile omului, având în vedere că zvonurile spun că însuși tatăl ei, unul dintre cei mai puternici oameni din lumea arabă, ar ține-o prizonieră. 

Dispariția Prințesei Latifa. Avea totul, dar nu-și dorea decât să fie liberă

În ciuda averii familiei sale și a renumelui tatălui ei, Prințesa Latifa (foto jos) nu s-a bucurat niciodată de bogății materiale sau de privilegii, ci și-a dorit un singur lucru, încă din adolescență – libertate. „Avea 32 de ani, dar tatăl ei încă îi impunea o oră la care să vină acasă. Viața ei era plină de restricții, iar ea trăia în permanență cu frică”, a declarat o prietenă de-a prințesei, într-o emisiune TV, conform unei publicații australiene.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mmm8 fans ❤️ (@al_maktoum_world) on

La începutul acestui an, în luna martie, Latifa împreună cu această prietenă au încercat să fugă din Emiratele Arabe. Au plecat în Oman, iar de acolo spre India, cu ajutorul unei ambarcațiuni. Nava, la cârma căreia se afla un fost spion francez, Herve Jaubert, a fost atacată însă în apele internaționale de forțe navale indiene și arabe.

Conform The Mirror, Tiina Johanna Jauhiainen (41 ani), antrenoarea personală a prințesei, dar și buna ei prietenă, ar fi sunat pe WhatsApp, chiar în momentul atacului, la o organizație nonguvernamentală britanică, Detained in Dubai, pentru a cere ajutor. „Vă rugăm ajutați-ne. Suntem la 50 de mile de coasta de sud a Indiei și am fost atacați. Sunt oameni înarmați care încearcă să ajungă la noi”, ar fi spus speriată femeia.

Detained in Dubai este o organizație britanică, care ajută adesea persoane din Emiratele Arabe fie să fugă din țara lor de origine, fie să ceară azil politic în alte state. Este considerată a fi o organizație axată pe drepturi civile, specializată în legile țărilor arabe.

După ce Prințesa Latifa a fost capturată, organizația Detained in Dubai a transmis pe internet un clip video, înregistrat înainte de atac, pe care fiica șeicului l-ar fi trimis unor prieteni pentru difuzare, în cazul în care ea ar fi pățit ceva. În materialul video, prințesa transmitea un mesaj lumii, despre tatăl ei – „Singurul lucru de care îi pasă tatălui meu este reputația. Dacă vedeți acest clip înseamnă că fie sunt într-o situație extrem de gravă, fie am murit”.

Conform apropiaților prințesei, citați de publicațiile internaționale, aceasta nu era prima ei încercare de a fugi din lumea arabă. Și-ar fi dorit să ajungă în Statele Unite ale Americii unde să ducă o viață obișnuită, liniștită și liberă. O altă tentativă de evadare, pe care Prințesa Latifa o avusese cu câțiva ani în urmă, se soldase cu trei ani de închisoare și tortură.

Ce s-a întâmplat cu Prințesa Latifa, după ce a fost capturată

În momentul în care nava a fost atacată, Herve Jaubert, fostul spion francez, care se afla la cârma ambarcațiunii, dar și alți trei bărbați filipinezi, membri ai echipajului, au fost bătuți cu bestialitate. Prietena și antrenoarea prințesei, Tiina Jauhiainen, a fost amenințată cu arma că va fi aruncată în mare, dacă nu va respecta toate cerințele atacatorilor. Prințesa a fost capturată, iar Jaubert și Jauhiainen au ajuns la închisoare pentru două zile, timp în care au fost obligați să semneze un act prin care mărturiseau că ei ar fi răpit-o pe fiica șeicului.

Fiind amândoi cetățeni europeni, Jaubert francez, iar Jauhiainen finlandeză, cei doi au reușit să ia legătura din închisoare cu mai multe organizații internaționale, care le-au preluat cazul. Conform tabloidului britanic Daily Mail, au fost eliberați după intervenția avocaților și a specialiștilor Amnesty International, ONG care luptă pentru drepturile omului, și au făcut publică toată povestea.

La vremea respectivă, scandalul mediatic izbucnise deja și în Dubai.

Mulți s-au întrebat de unde știa prințesa un fost spion. Se pare că Latifa îl contactase pe Jaubert după ce citise cartea acestuia, „Evadare din Dubai”. Aflat cu afaceri în Dubai, în anul 2008, după ce își încheiase cariera de spion, Jaubert fusese nevoit să fugă pe ascuns din țară, după ce poliția din Dubai îl pusese sub falsă acuzare, într-un dosar de fraudă. Dacă el reușise, pentru fiica șeifului însemna că, de această dată, cu ajutorul lui, ar fi putut reuși și ea.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Natasha Faithfull (@tfaithfull) on

Nimeni nu știe nici în ziua de azi unde e Prințesa Latifa sau dacă mai e în viață, dar apropiații ei cred că, cel mai probabil, tatăl ei o ține captivă într-o închisoare din Emiratele Arabe. Amnesty International și alte ONG-uri internaționale pun presiune pe autoritățile arabe pentru ca acestea să declare adevărul despre starea prințesei, dar oficialii arabi refuză să dea vreo declarație.

 Foto deschidere – Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter