Dietă: Cum te ajută să slăbeşti mâncatul seara?

De Libertatea pentru femei, pe

Deşi poate suna incredibil, nu ai de ce să te mai abţii de la mâncare după ora şase seara şi nici să mai treci prin momente când simţi că leşini dacă nu guşti un dulce. Totul e să ştii ce să alegi ca să te saturi, iar unele asocieri de alimente te vor ajuta chiar să slăbeşti.
Pentru multe persoane, micul dejun încă nu există, iar principala masă a zilei a rămas cea de seară, de după terminarea programului de lucru. Metoda nu este deloc indicată şi sănătoasă, însă nu neapărat din cauza orei la care se serveşte masa, ci din pricina pauzei mari la care organismul a fost obligat să facă faţă nealimentării. Apoi, din cauza alegerii alimentelor pentru cină şi a cantităţii în care sunt acestea consumate. Nutriţionistul ne-a explicat că, în esenţă, avem voie să mâncăm seara, dar nu orice. „Atâta vreme cât meniul este inteligent alcătuit, cu alimente cu efect scăzut asupra glicemiei de după masă, bogat în fibre şi grăsimi benefice (acizi graşi esenţiali omega-3 şi omega-6), va fi un meniu săţios. Regimul alimentar echilibrat, variat şi sănătos nu va permite consumul fără măsură”, ne-a spus dr. Gabriela Man.

Masa la interval de 4 ore ţine insulina sub control

De câte ori n-ai auzit că după ora 18 nu mai trebuie să pui nimic în gură pentru că totul se va depune? Este mai bine să te abţii până a doua zi la micul dejun? Răspunsul specialistului este „nu!”. „Consider o mare greşeală această tactică. Noaptea, când dormim, pancreasul intră în repaus cu secreţia de insulină. Suntem setaţi, practic, pe această perioadă de repaus de circa 10 ore (luăm în calcul şi ultima masă). Altfel, este obligatoriu să nu lăsăm să treacă mai mult de 4 ore fără să ne alimentăm, deoarece, după această perioadă, secreţia de insulină va fi peste normal şi vom fi mai predispuşi să depunem grăsime decât să obţinem energie din alimente. Între ora 18:00 şi 8:00, sunt 14 ore! Mult! Şi apare acest fenomen al secreţiei prea mari de insulină. Pentru cei care chiar se tem de cină, după ora 18:00, pot servi un platou de fructe proaspete (cu încărcătură glicemică scazută)”, încheie nutriţionistul.

Meniuri săţioase, care nu îngraşă:

► pui la grătar cu salată verde;
► vită cu ciuperci la cuptor cu salată de ardei copţi;
► sufleu de conopidă;
► o salată de crudităţi cu ciuperci;
► fructe proaspete (cu încărcătură glicemică scăzută): piersici, portocale, prune, fructe de pădure, caise, cireşe, căpşuni, vişine (exclus: ananas, banane, pepene, struguri).

Poţi „arde” grăsimile şi la cină

„Trebuie păstrată o perioadă de minim 3 ore de la ora la care ai cinat până în momentul în care adormi. Astfel, pentru cei care adorm în mod obişnuit în jurul orei 23, o cină cel târziu la ora 20:00 e în regulă. Este foarte important şi meniul. O carne slabă la grătar cu o salată verde nu îngraşă chiar dacă este consumată seara. Din contră, contribuie la arderea grăsimilor. Poate crea somn agitat, dar, totuşi, nu îngraşă”, mai spune dr. Man.
Aşadar, important este ca seara să nu consumăm alimente bogate în grăsimi saturate (smântână grasă, carne grasă de porc etc.) şi să ne ferim de surse bogate de carbohidraţi (chiar şi din cele permise, cum ar fi orezul basmati, fasolea boabe, năutul, lintea, pastele făinoase – hipoglucidice, căci cele normale nu trebuie consumate nici măcar la micul dejun. În rest, dacă respectăm perioada de timp dintre mese şi regulile de combinare a alimentelor în funcţie de indicele glicemic al acestora, poţi slăbi mâncând.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter