Tânăra care a înfruntat un jandarm la proteste: „Dacă văd o nedreptate iau atitudine”

De Oana Savin, pe
Imaginea în care o tânără înfruntă un jandarm în timpul protestelor din 10 august de la București a devenit virală, fiind mai apoi preluată de Euronews la secțiunea „No comment”.

Protagonista este Ana Maria Gheorghe, în vârstă de 26 de ani. Ea a povestit pentru Libertatea de ce se afla în stradă în ziua respectivă și cum a ajuns în postura de celebra fotografie realizată de fotoreporterul Dumitru Angelescu.

Ana Maria s-a născut și a crescut în București. A făcut Facultatea de Comunicare și Relații Publice, însă nu a mai apucat să își dea licența. A ales să meargă la muncă în Anglia, unde a stat un an și jumătate.

Ana, care în timpul liber se implică în activități ecologiste, s-a întors în țară în urmă cu șase luni și s-a alăturat mișcărilor din stradă.

Cum este pasionată de fotografie, a ales să devină fotojurnalist freeelancer.

Citește și: Corporatiștii nu vor mai putea ajunge direct cu metroul în Pipera. Unde trebuie să schimbe

A declarat că participă la mitinguri deoarece vrea normalitate, o societate civilizată, fără corupție.

Așa a ajuns Ana Maria, care se consideră o persoană timidă de fel, să stea față în față cu jandarmul.

Tânăra care a înfruntat un jandarm la proteste: „Dacă văd o nedreptate iau atitudine”

Foto: Libertatea

Eram în piață de aproximativ 30 de minute. Încercam să trec în spatele jandarmilor pentru a face câteva fotografii, eu fiind fotojurnalist freelancer. Jandarmii nu-mi permiteau să fac lucrul acesta. Personal, mă enervez atunci când cineva îmi încalcă dreptul de muncă. Eu nu le încalc lor dreptul la muncă, nu mă duc să le pun bețe în roate sau să le pun piedică”, a afirmat Ana Maria pentru Libertatea.

„În spatele jandarmilor era o poziție mai bună și mai în siguranță decât de partea protestatarilor. Ei îmi spuneau că nu se poate, iar eu încontinuu le ceream explicații, un argument. Momentul acela, în care am ajuns piept în piept, este atunci când jandarmul m-a luat aproape pe sus, m-a luat de șolduri, dar în fotografie nu se vede asta. Nu avea niciun drept să pună mâna pe mine atâta vreme cât eu nu l-am atins pe el”, a explicat Ana fotografia.

Citește și: Proteste 2018: Curajul femeilor aflate în Piața Victoriei

El m-a împins și eu mi-am dat mâinile pe spate. Dacă îl atingi pe jandarm se consideră ultraj și n-am vrut să încalc legea. L-am întrebat de ce mă împinge și nu mi-a răspuns la această întrebare. Mi-a spus: „Deveniți enervantă, domnișoară!” Eu sunt timidă și am anxietățile mele, dar dacă văd o nedreptate, iau atitudine”, a subliniat tânăra.

Ea a vorbit și despre fotografia realizată de fotoreporterul Libertatea.

Mie mi-a plăcut foarte mult poza făcută de colegul de la Libertatea. Nu e neapărat o postură care mă reprezintă. Seara mi-am luat gaze în față, cu ecuson de presă și camera în mână”, a subiniat ea.

Citește și: Snoop Dogg, videoclip de la protestele din România

În ultimele șase luni nu cred că am ratat un protest. Acum am o legitimație de presă de la o editură din Danemarca. Asta am considerat că este modalitatea potrivită pentru a intra printre oamenii care vor să descopere adevărul”, a mai spus Ana Maria.

Tânăra a spus că va continua să meargă la proteste.

Sursă foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter