Cele mai frumoase saline din România, atracții turistice și beneficii pentru sănătate

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 10 februarie 2023, 17:43

Cele mai mari saline din România se numără totodată și printre cele mai mari și frumoase saline din lume, amenajate după standarde moderne pentru a împlini pretențiile tuturor turiștilor. Descoperă cele mai populare saline din România, istoria lor și atracțiile moderne, precum și proprietățile lor curative.

Cuprins

Fostele mine uriașe de sare s-au transformat în ultimul deceniu în cele mai frumoase saline din România. Salinele aflate în stațiunile turistice au devenit la rândul lor atracții pentru turiștii de toate vârstele, fie că vin aici din curiozitate, pentru divertisment sau pentru sănătatea lor.

Salinele mari precum cea din Turda sau de la Praid oferă o mulțime de activități pentru petrecerea timpului liber astfel că poți rămâne o zi întreagă în lumea fascinantă de sub pământ. Iar beneficiile pentru organism, pentru plămâni și căile respiratorii sunt foarte mari.

Haloterapia, terapia cu aerosoli de sare

Curele de aerosoli salini sunt benefice și au efecte pe termen lung nu doar pentru cei care suferă de astm sau rinită alergică, ci de toți cei care petrec câteva zile în foste mine de sare, în salinele naturale, dar și în cele artificiale.

Aerosolii salini sunt particule foarte fine de sare pe care le inhalăm în decursul orelor petrecute în salină, cu certe beneficii pentru organism. Acești aerosoli au efecte:

Antimicrobiene: sarea combate și elimină o serie largă de bacterii, inclusiv din căile noastre respiratorii;

Antiinflamatorii: aerosolii salini calmează mucoasele iritate ale nasului sau faringelui;

Expectorante: acești aerosoli facilitatează eliminarea mai ușoară a secrețiilor nazale și eliberarea căilor respiratorii.

Ce afecțiuni tratează aerosolii din salină

Cele mai frumoase saline din România, atracții turistice și beneficii pentru sănătate

Terapia la salină este de ajutor nu doar persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii, ci și celor care suferă de insomnie, stres și celor care se află în perioada de recuperare după intervenții medicale. Este o terapie eficientă și pentru persoanele care suferă de alergii la puf, polen, gaze de eșapament sau animale.

  • Astmul broșnic
  • bronșita asmatiformă,
  • bronsiectazie (fara hemoptizie),
  • pneumoconioza,
  • traheobronșita cronică,
  • rinita cronică,
  • sinuzita maxilară/cronică,
  • bisinoza,
  • silicoza gr. 1 sau 2,
  • polipoza faringiană,
  • amigdalita cronică,
  • insuficiența respiratorie restrictivă,
  • emfizemul pulmonar,
  • nevrozele,
  • starea de oboseală cronică
  • diverse alergii la praf, polen sau animale.

Contraindicații pentru aerosolii de sare

Terapia la salină nu este recomandată celor care suferă de:

  • tuberculoză pulmonară,
  • boli contagioase,
  • hipertensiune arteriala,
  • boala Basedow,
  • cardiopatie cronică ischemică decompensată,
  • infarct miocardic recent,
  • angina pectorală,
  • epilepsie,
  • claustrofobie,
  • status asmaticus
  • sarcină avansată.

Când este recomandată terapia la salină

O cură cu aerosoli salini poate fi făcută oricând în timpul anului, dar primăvara și toamna sunt perioadele cele mai indicate. În salină, temperatura este constantă și nu depășește 12 – 15 grade, iar umiditatea este ridicată, așa cum este în timpul primăverilor sau toamnelor ploioase. Organismul se adaptează mai ușor toamna sau primăvara la condițiile din salină, pentru a sta aici cel puțin 5 – 6 ore pe zi.

Pentru copii este recomandată o perioadă de câteva zile de acomodare, începând cu 1,5 ore pe zi, până la 3 ore pe zi.

Dar copiii până la 3 ani și bătrânii de peste 65 de ani nu au voie să petreacă mai multe ore sau zile la salină, ci doar să facă vizite scurte. 

O cură la salină poate să dureze între 14 și 21 de zile și este recomandată după crizele de astm și după viroze sau boli pulmorane, inclusiv după Covid-19.

Efectele unei cure prelungite la salină se resimt până la 3 sau 6 luni, de aceea sunt recomandate două perioade de cură cu aerosoli salini pe an.

Cum te pregătești pentru o vizită la salină

Ține cont de faptul că temperatura în salină este de obicei cuprinsă între 10 și 15 grade Celsius, deci trebuie să porți haine groase, ca de toamnă, și eventual un fes sau o căciulă pe cap.

Umiditatea este destul de ridicată, iar dacă ai probleme din această cauză, trebuie să începi cura la salină cu o perioadă de acomodare de câteva ore.

Ia cu tine apă, cafea sau ceai cald, câteva sandviciuri sau dulciuri și fructe, dacă vrei să stai câteva ore în salină și nu există acolo chioșcuri amenajate de unde îți poți cumpăra ceva de mâncare.

Pentru a petrece timpul mai ușor poți aduce cu tine o carte, reviste, un joc de șah sau cărți de joc sau orice altă distracție care te ajută să nu plictisești câteva ore sub pământ.

Cele mai frumoase saline din România

Cele mai mari mine de sare din Harghita, Cluj sau Prahova s-au transformat cu timpul în cele mai mari și frumoase saline pentru tratament și distracție.

Salina Turda din județul Cluj

Cele mai frumoase saline din România, atracții turistice și beneficii pentru sănătate

Este una din cea mai mare din țară, cea mai adâncă și spectaculoasă nu doar prin dimensiunile și straturile de sare expuse, ci și prin numărul de atracții pe care le oferă turiștilor. Datorită amenajărilor moderne și instalațiilor de lumini spectaculoase, salina Turda este recomandată adesea în topurile internaționale cu cele mai frumoase atracții subterane din lume.

Salina Turda se află în Durgău – Valea Sărată de lângă Turda unde s-a exploatat sare masiv în urmă cu 3 – 4 secole. Ea a fost reamenajată pentru turism și terapie între anii 2008 – 2010 și de atunci atrage mii de turiști anual.

Atracții turistice în salină: lift panoramic, roata cu gondole, minidebarcader cu bărci, terenuri de sport, bowling, minigolf, tenis, biliard, amfiteatru, centru de tratament și terapie modern.

Acces: Centrul Turistic Salina – Durgău, Aleea Durgăului, nr. 7

Program de vizitare: luni – duminică între orele 9 – 16 

Pandemia de coronavirus poate să afecteze programul obișnuit de vizitare

Salina Praid din județul Harghita

Cele mai frumoase saline din România, atracții turistice și beneficii pentru sănătate
Cea mai înaltă porțiune din salina Praid

Salina se află în localitatea Praid din județul Harghita și are o adâncime de 120 de metri. Accesul în salină se face în mod obișnuit cu autobuzul, dar poți coborâ cele 300 de trepte într-o plimbare agale pentru a admira pereții cu straturile succesive de sare în diverse culori.

Atracții turistice: cafenea, restaurant, capelă, muzeu, parc de aventură pentru copii, mese de biliard, cinema 3D, panorama belvedere Mina Iosif pe drumul spre ieșire.

Acces: localitatea Praid, strada Minei nr. 44

Program de vizitare: luni – duminică, între orele 8 – 16, ultima intrare la ora 14.30

Accesul în salină se face doar pe bază de certificat verde.

Salina Slănic Prahova din județul Prahova

Mina Unirea a intrat în circuitul turistic și de tratament din anul 1972, când s-a încheiat exploatarea sării. Adâncimea minei ajunge la 200 de metri, iar camerele de exploatare au o înălțime de peste 50 de metri.

Atracții turistice: fotbal, volei, baschet, biliard, karturi pentru plimbare, o sală dedicată marilor personalități istorice, unde pot fi admirate busturile lui Decebal sau al lui Mihai Eminescu

Acces: Slănic Prahova, strada Salinei nr. 1

Program de vizitare: luni – vineri între orele 8.00 și 16.00

Sâmbătă – duminică între orele 8.00 și 17.00

Ultima intrare la ora 14.30

Transportul turiștilor în salină se face cu microbuze

Salina Târgu Ocna

Salina se află la o adâncime de 240 de metri, iar principalele obiective au fost concentrate în zona minei Trotuș.

Atracții turistice: terenuri de sport, biliard, tobogane și balansoare, biserica Sf. Varvara, instalație cu echipament VR360 în zona de agrement cu 18 lumi virtuale fascinante, ștrand cu apă sărată lângă salină.

Acces: Târgu Ocna, Str. Salinei nr. 12

Program de vizitare: luni – duminică între orele 9.00 și 16.00, ultima intrare la ora 15.00

Accesul se face pe baza certificatului verde sau al unui test antigen valid

Alte saline din România pentru tratament și relaxare

Salina Ocna Sibiului din județul Sibiu

Zăcămintele de sare de la Ocna Sibiului au fost exploatate din vremea dacilor în diverse etape, iar ultima mină de sare a fost închisă definitiv în anul 1931 și introdusă în circuitul turistic. Șase mine de sare mai mici s-au prăbușit, iar în locul cavernelor s-au adunat apele unor lacuri sărate, cu proprietăți terapeutice deosebite atât pentru afecțiunile respiratorii, cât și pentru bolile reumatice și afecțiunile articulațiilor.

Salina Ocnele Mari din județul Vâlcea

salina Ocnele Mari
Capela din salina Ocnele Mari

Mina de sare de lângă Râmnicu Vâlcea este considerată cea mai veche din țară, iar salina are dimensiuni impresionante: o suprafață de 5 ha și o adâncime de 70 de metri. Salina a fost introdusă în circuitul turistic în anul 2009, iar din 2015 a fost renovată, iar zona de agrement extinsă. Aici sunt amenajate tot felul de terenuri de sport, un restaurant, o cramă și parcuri de distracție pentru copii.

Salina Cacica din județul Suceava

Această salină a fost deschisă în minele de sare săpate în Obcina Mare. Aici pot fi vizitate câteva galerii de sare săpate manual, fără utilaje. Salina se află în circuitul turistic încă din secolul al XIX și cuprinde un micromuzeu al utilajelor vechi, o capelă, galeria piticilor, lacul sărat și sala de dans.

Vezi şi: Salina Cacica – program și tarife. Unde se află și ce activități poți face aici

Salina Ocna Dej din județul Cluj

Sarea s-a exploatat încă din vremea ocupației romane la Ocna Dejului și continuă și azi. În zona destinată turiștilor sunt amenajate mici terenuri de sport și tobogane pentru copii, o capelă și spații de relaxare. Ca obiectiv turistic, în mina Transilvania (aflată încă în exploatare) se poate vizita biserica de cult ortodox, cu hramul Sfânta Muceniţă Varvara, protectoarea minerilor, aflată la o adâncime de aproximativ 80 m.

Citeşte şi despre cele mai frumoase lacuri şi cele mai frumoase chei din România!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter