Raport OMS: Poluarea ucide anual 7 milioane de oameni

De Oana Savin, pe
Aproximativ 7 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la aer poluat, arată o estimare realizată de experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Conform raportului OMS, poluarea ambientală a cauzat 4.2 milioane de decese  în anul 2016, în timp ce poluarea aerului din gospodării, provocată de prepararea alimentelor cu ajutorul unor tehnologii și carburanți poluanți a cauzat 2.8 milioane de decese.

Autorii noului studiu întocmit de experții OMS susțin că nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe regiuni ale lumii. Conform datelor, 90% dintre oameni respiră un aer ce conține concentrații ridicate de agenți poluanți, notează The Telegraph.

Citește și: Poluarea scade speranţa de viaţă

Cele mai expuse țări

Țările cele mai sărace sunt cele mai afectate de acest eveniment. Peste 90% din totalul deceselor provocate de poluarea aerului se produc în ţările cu venituri mici şi medii, în principal cele din Asia şi Africa, urmate de ţările cu venituri mici şi medii din regiunea aflată în estul Mării Mediterane, Europa şi cele două Americi.

Poluarea aerului ne amenință pe toți, însă persoanele cele mai sărace și cele mai marginalizate se confruntă cu partea cea mai grea a acestei poveri”, a afirmat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Citește și: Cum te scapă ceapa verde de poluare şi E-uri?

Fumul mortal din sobe

Este  inacceptabil ca peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi dintre ei fiind femei şi copii – să respire în continuare fum mortal în fiecare zi prin folosirea unor sobe şi carburanţi poluanţi în casele lor. Dacă nu vom lua măsuri urgente în privinţa poluării aerului, nu ne vom apropia niciodată de îndeplinirea obiectivului ce vizează o dezvoltare sustenabilă„, a precizat directorul OMS.

Potrivit Organizației, poluarea aerului este un factor de risc critic pentru bolile netransmisibile, cauzând, potrivit estimărilor, aproape un sfert (24%) din totalul deceselor la adulţi provocate de boli cardiace, 25% din totalul deceselor provocate de accidente vasculare cerebrale, 43% din totalul deceselor cauzate de bronhopneumopatii obstructive cronice şi 29% din totalul deceselor provocate de cancer pulmonar.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter