OMS Europa, mesaj optimist: „Suntem într-o situație de încetare a focului”

De Unica.ro, pe

OMS Europa transmite un mesaj optimist către oameni, spunând că bătrânul continent se află „într-o situație de încetare a focului” în privința pandemiei.

Imunizarea puternică a populației și severitatea mai scăzută a variantei Omicron a făcut ca Europa să se afle „într-o situație de încetare a focului”, care ar putea duce la sfârșitul pandemiei, potrivit spuselor directorului regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de Agerpres.

Oficialul OMS crede că, odată cu finalul iernii, „această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o «încetare a focului» care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, potrivit Libertatea. Kluge a adăugat că situația poate să continue numai dacă imunitatea este menținută prin continuarea campaniilor de vaccinare și monitorizarea noilor variante de coronavirus care apar. Totodată, el a îndemnat autoritățile sanitare să protejeze populațiile vulnerabile.

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în cele 53 de state membre ale regiunii OMS Europa, odată cu apariția variantei Omicron de coroanvirus. Săptămâna trecută au fost înregistrate 12 milioane de cazuri noi, cel mai mare număr de la începutul pandemiei, conform OMS.

Citește și: Cum influențează traumele din copilărie atitudinea oamenilor față de vaccin și restricții

Citește și: Studiu: expunerea la o singură picătură de secreție nazală este suficientă pentru infectarea cu coronavirus

Citește și: Alexandru Rafila: trendul descendent al infectărilor cu COVID-19 ar putea începe săptămâna viitoare

Citește și: Pandemia a adus cel mai mare exces de mortalitate de la Primul Război Mondial încoace pentru trei țări din Europa

Mesajul lui Hans Kluge intră în contradicșie cu cel transmis de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. În urmă cu două zile, Tedros Adhanom Ghebreyesus a afirmat că este prematur ca orice țară să declare victorie în fața pandemiei, subliniind că virusul este „periculos și continuă să evolueze în fața ochilor noștri”.

„Suntem îngrijorați de faptul că în unele țări s-a instalat o idee conform căreia, din cauza vaccinurilor și din cauza transmisibilității ridicate și a severității mai scăzute a Omicron, prevenirea transmiterii nu mai este posibilă și nu mai este necesară. Nimic mai departe de adevăr. Mai multă transmitere înseamnă mai multe decese”, a transmis directorul OMS.

Declarațiile lui Tedros Adhanom Ghebreyesus vin în contextul în care Danemarca a anunțat că renunță la toate restricțiile COVID-19 și mai multe țări europene relaxează restricțiile.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter