Avertisment OMS: pandemia a creat un „munte” de deșeuri medicale periculoase

De Unica.ro, pe

Pandemia de COVID-19 a adus cu ea zeci de mii de tone de deșeuri medicale, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a discutat despre potențialul pericol adus de acestea.

Zeci de mii de tone de deșeuri medicale au apărut ca răspuns la pandemia de COVID-19. Ele pun multă presiune pe sistemele de gestionare a deșeurilor din întreaga lume, amenințând atât sănătatea oamenilor, cât și mediul înconjurător, potrivit unui raport OMS, citat de Agerpres.

Analiza OMS și-a bazat estimările pe cele 87.000 de tone de echipamente de protecție individuală care au fost expediate între martie 2020 și noiembrie 2021 în întreaga lume, ca o inițiativă comună cu Organizația Națiunilor Unite (ONU), pentru a ajuta țările să facă față pandemiei, în special cele defavoritzate.

Raportul nu a luat însă în considerare echipamentele care nu au fost trimise prin intermediul inițiativei OMS-ONU, și nici deșeurile de tip măști medicale de unică folosință generate de oameni. Tocmai de aceea, autorii raportului au subliniat faptul că aceste zeci de mii de tone de deșeuri medicale reprezintă doar o parte mică din volumul global de deșeuri.

Citește și: Un copil de trei ani cu o boală cardiacă gravă, refuzat de spitale din trei țări pe motiv că părinții săi nu erau vaccinați

Citește și: Cât timp va mai fi valabil certificatul verde fără doza booster

Citește și: Angajații sanitari care nu se vaccinează până pe 31 martie vor fi concediați – țara unde se întâmplă asta

Citește și: Detalii despre certificatul verde valabil doar cu booster: „România va aplica decizia UE abia după ce…”

„Este absolut vital să oferim lucrătorilor din domeniul sănătății echipamentul individual de protecție potrivit”, a explicat medicul Michael Ryan, coordonatorul pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, citat de Libertatea. „Dar este, de asemenea, vital să ne asigurăm că acest echipament poate fi utilizat în siguranță, fără a afecta mediul înconjurător”.

OMS a propus mai multe soluții pentru reducerea deșeurilor. Experții au sugerat crearea unor ambalaje mai mici și mai durabile, precum și fabricarea de echipamente din materiale regenerabile. Totodată, ei sugerează dezvoltarea de măști reutilizabile și atrag atenția asupra mănușilor de protecție. În termeni de volum, mănușile reprezintă cea mai mare parte a deșeurilor provenite din echipamente de protecție individuală achiziționate prin ONU.

Medicul Anne Woolridge, președinte al Grupului de lucru privind deșeurile din domeniul sănătății din cadrul Asociației Internaționale a Deșeurilor Solide (ISWA), a vorbit despre beneficiile unei gestionări mai responsabile a deșeurilor medicale: „Utilizarea sigură și rațională a echipamentelor medicale nu numai că va reduce daunele asupra mediului cauzate de deșeuri, ci va economisi bani, va reduce potențiala lipsă de aprovizionare și va sprijini în continuare prevenirea infectărilor prin schimbarea comportamentelor”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter