OMS cere țărilor bogate 16 miliarde de dolari pentru a combate pandemia de COVID-19

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 februarie 2022, 18:35

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut apel către statele bogate ale lumii să aloce urgent fonduri de 16 miliarde de dolari pentru combaterea pandemiei.

Cele 16 miliarde de dolari încă lipsesc pentru finanțarea planului OMS de a pune capăt pandemiei de COVID-19, conform AFP, citat de Agerpres. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat într-un comunicat că „știința ne-a oferit instrumentele” pentru a lupta cu pandemia și că „dacă acestea sunt distribuite în mod solidar pe plan mondial, atunci vom putea să punem capăt COVID-19 ca urgenţă sanitară mondială în acest an”.

Directorul general OMS a explicat că „dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanțare a dispozitivului ACT-A, ACT-A este acronimul englez pentru „Acces la instrumente împotriva COVID”, fiind un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates.

Dispozitivul este condus de OMS și intenționează să accelereze accesul la instrumentele de luptă împotriva COVID-19 în țările sărace. Acesta „poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva COVID-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”, după cum relatează Libertatea.

Citește și: Epidemiolog american: „A încerca să oprești Omicron este ca și când încerci să oprești vântul”

Citește și: OMS: Subvarianta Omicron BA.2 nu pare să fie mai gravă decât varianta inițială

Citește și: Studiu: varianta Omicron a înlocuit Delta în România. Când s-ar putea termina valul cinci

Citește și: Avertismentul specialiștilor: Omicron este atât de infecțios încât se transmite direct prin aer

Însă ACT-A are nevoie de 23,4 miliarde de dolari în perioada octombrie 2021-septembrie 2022 pentru a funcționa. Până în prezent, au fost colectate numai 800 de milioane de dolari. De aceea, sunt necesare 16 miliarde de dolari din partea țărilor bogate „pentru a completa deficitul de finanţare imediată”, în timp ce țărilor cu venituri medii li se recomandă autofinanțare.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai spus că distribuirea echitabilă a testelor, tratamentelor și vaccinurilor este urgentă, pentru că varianta Omicron se răspândește cu prea multă rapiditate. De altfel, despre gradul ridicat de infecțiozitate a vorbit și doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, într-un interviu cu ziare.com.

„Se transmite pur şi simplu prin aer, ceea ce face ca această distanţă de siguranţă să nu ne ajute prea mult”, a spus el. „Însă foarte importantă este ventilarea spaţiilor închise şi purtarea corectă a măştii. În literatura de specialitate este descris un caz în care transmiterea de la o persoană la alta s-a făcut fără ca acestea să fie în contact. Pur şi simplu o persoană s-a aflat într-o încăpere, într-un birou, a ieşit, iar o alta a intrat după aceasta la câteva zeci de minute, fără să fi existat în prealabil o aerisire a spaţiului, virusul era în aer, l-a luat şi s-a infectat”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter