Ministerul Sănătății a făcut anunțul mult așteptat! Viitoarele mămici au reacționat imediat

De Unica.ro, pe
Femeile însărcinată primesc o veste o bună din partea Ministerului Sănătății. Acestea pot alege să fie asistate la naștere de partenerii de viață sau o altă persoană pe care o aleg dinainte, în anumite condiții.  

Dacă pe perioada de vârf a pandemiei de COVID-19 femeile care au născut nu puteau primi vizite în spital nici măcar de la tatăl copilului lor, acum, când incidența cazurilor de infectare a scăzut considerabil, lucrurile s-au schimbat. Potrivit recomandărilor emise de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), viitoarele mămici pot fi însoțite în sălile de nașteri de o persoană dragă lor.

Ministerul Sănătății a publicat pe rețelele de socializare un anunț cu privire la recomandările transmise către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică București. Aceste instituții, la rândul lor vor trebui să transmită directivele managerilor tuturor unităților sanitare din teritoriu deservite de acestea.
„O persoană desemnată de gravidă poate fi prezentă în sala de naștere dacă aceasta solicită în prealabil acest lucru și în condițiile impuse de unitatea sanitară unde are loc nașterea. Aceste condiții se aduc la cunoștință din timp gravidei, în condițiile în care nașterea este programată, în serviciile de primiri urgențe sau la ultimul control la medicul obstetrician”, se arată în mesaj.

Ce condiții trebuie să îndeplinească persoana care va asista gravida la naștere

„Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecție respiratorie acută și să îndeplinească una dintre următoarele condiții:
• este vaccinată anti-COVID-19 și are cel puțin 10 zile de la vaccinarea completă;
• are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte;
• a trecut prin infecția SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare”, a mai transmis Ministerul Sănătății.
„Persoana desemnată trebuie să fie echipată corespunzător, cu halat de unică folosință, botoși, capelină, mască, vizieră și mănuși de unică folosință asigurate de spital. Personalul medico-sanitar care asistă la naștere trebuie să ceară aceste dovezi de la persoana desemnată să asiste la naștere și să le atașeze fișei de internare a gravidei. Triajul epidemiologic și solicitarea documentelor se realizează de către personalul secției de obstetrică-ginecologie”, sunt câteva dintre condițiile impuse.

Cum au reacționat viitoarele mămici

Viitoarele mămici au reacționat imediat la postarea de pe Facebook a Ministerului Sănătății.

„Mulțumim mult pentru reacția rapidă la sutele de mail-uri trimise de mame luna aceasta pe subiect! Eu chiar sunt recunoscătoare ca se întâmplă sau că măcar s-a făcut primul pas în direcția asta. Acum decizia este la fiecare maternitate în parte și sper ca fiecare manager/ director sa reușească sa empatizeze cu mamele care nasc atunci când decide.”

„Păcat că nu se poate impune și unităților private!”, „Pentru o naștere asistată de tati, chiar l-aș face pe bebe nr. 4!”, „Wow, ar fi minunat să fie soțul alături de mine în sala de nașteri, contează enorm să fie cimeva lângă tine în acele momente”, au fost câteva dintre comentarii.

Multe dintre mămici au transmis că în alte țări nu s-a interzis accesul rudelor în spitale nici până acum.

Sursă foto: Shutterstock
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter