Află totul despre tripleţi şi sarcina multiplă!

De Erika Chivu, pe

Vestea că Nicoleta Luciu este însărcinată cu tripleţi a uimit întreaga ţară. Află totul despre tripleţi şi sarcinile multiple.

Tripleţii nu mai sunt atât de rari

Acum câteva zeci de ani, naşterea tripleţilor era un eveniment extrem de rar. Astăzi, medicii întâlnesc tripleţi de 100 de ori mai des, adică odată la fiecare 8000 de sarcini. Explicaţia e simplă: tot mai multe familii apelează la fertilizare in vitro sau medicamente pentru fertilitate care sporesc şansele de a avea o sarcină multiplă. în plus, multe femei nasc după 30-35 de ani şi cu cât mama are o vârstă mai înaintată cu atât mai mari sunt şansele de a avea tripleţi.

De cele mai multe ori, tripleţii se nasc în urma unei fertilizări in vitro. Medicul implantează mai mulţi embrioni pentru a se asigura că cel puţin unul va fi dus la termen, iar uneori se întâmplă să supravieţuiască toţi.  

Identici sau diferiţi?

Totuşi, este posibil ca tripleţii să apară şi pe cale naturală şi pot fi monozigoţi sau dizigoţi. În primul caz, un singur ovul fertilizat se divide în mai mulţi embrioni, fiecare având acelaşi material genetic. Se vor naşte trei copiii identici din punct de vedere fizic. În al doilea caz, trei ovule diferite sunt fecundate de trei spermatozoizi, iar copiii nu seamănă mai mult decât fraţii născuţi la ani distanţă.

Tripleţii pot fi şi polizigoţi, atunci când sunt fecundate două ovule, iar unul din ele se divide, formând doi embrioni. În acest caz, doi din copii vor fi identici, iar al treilea va fi diferit din punct de vedere fizic.

Sarcina cu risc crescut

 
Din păcate, sarcinile multiple sunt considerate sarcini cu risc crescut şi cu cât numărul copiilor e mai mare, cu atât cresc riscurile, atât pentru ei, cât şi pentru mamă. Aceasta are un risc mai mare de a face diabet gestaţional, preclampsie şi hipertensiune.

În ce priveşte copiii, aceştia se nasc aproape întotdeauna prematur şi cu greutate mică, fiind nevoie de măsuri speciale pentru a fi duşi cât mai aproape de termen – odihnă la pat spre sfârşitul sarcinii, monitorizarea contracţiilor etc. De asemenea, în cazul tripleţilor este mai mare mortalitatea neonatală precum şi riscul unor complicaţii grave ca paralizia cerebrală.

Cele mai cunoscute naşteri multiple

Totuşi, vorbim doar de un risc, pe care medicina îl poate învinge.  O dovedesc tripletele Catherine, Marguerite şi Frances care s-au născut la New York în 1920 şi sunt cele mai în vârstă triplete din SUA şi poate chiar din lume.
Mai devreme cu 5 ani, tot în SUA, se născuseră primii cvadrupleti care au supravieţuit până la vârstă adultă.

Dacă pe atunci naşterea unor tripleţi sau cvadrupleţi sănătoşi era ceva neobişnuit, astăzi există septupleţi sau chiar octupleţi care, deşi se nasc prematur şi cu greutate mică, supravieţuiesc cu ajutorul medicilor. Este cazul celor opt copii pe care i-a născut în 2009 deja faimoasa Nadia Suleman, acum mamă a 14 copii.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter