Totul despre cancerul pancreatic, boala care a ucis-o pe Ionela Prodan

De Mădălina Manole, pe Ultimul update Luni, 18 februarie 2019, 11:48
Ionela Prodan a murit, la vârsta de 70 de ani, la spitalul Elias din Capitală, după ce fusese internată mai multe luni. Îndrăgita artistă de muzică populară a fost diagnosticată cu cancer pancreatic.

UPDATE. Cancerul la pancreas a ucis-o pe 17 februarie 2019 și pe actrița Maria Teslaru.

Cancerul pancreatic este a patra cea mai severă formă de cancer, în primul rând pentru că simptomele nu sunt concrete, iar atunci când acestea apar și crează neplăceri, boala se află într-un stadiu avansat. Din păcate, lipsa manifestărilor, asemenea cancerului hepatic, boala care a ucis-o pe Ileana Ciuculete, face ca această afecțiune să fie depistată mult prea târziu, atunci când vindecarea devine imposibilă.

Cine are risc de cancer la pancreas

Din păcate, oricine poate face cancer la pancreas, indiferent de stilul de viață. Cauzele exact nu sunt cunoscute încă, dar specialiștii vorbesc despre anumiți factori de risc. În primul rând, bărbații sunt mai expuși riscului decât femeile. Cei care au suferit de pancreatită sau diabet trebuie să își facă mai des analize. Fumătorii și consumatorii de alcool au un risc crescut de cancer la pancreas, la fel și cei care sunt obezi. Mai mare este pericolul și la persoanele care lucrează în mediu toxic, cu substanțe chimice periculoase, dar și la cei care au în familie bolnavi de cancer la pancreas.

Cancerul de pancreas – care sunt simptomele

Iată care sunt simptomele cancerului pancreatic!

  • Diabetul. Un diabet instalat brusc poate fi un semn alarmant care să trimită la investigații suplimentare, avand in vedere că pancreasul, printre altele, este responsabil de secreția insulinei. Conform studiilor, aproximativ 40% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer pancreatic au fost diagnosticaţi, cu un an sau doi inainte, cu diabet. Însă, nu este obligatoriu ca persoanele diagnosticate cu diabet să edzvolte cancer pancreatic.
  • Scaderea bruscă în greutate. Un alt simptom care ar trebui să trimită de urgență la medic este pierderea în greutate, aparent fără motiv și inexplicabilă. Cauza este tulburarea enzimelor digestive.
  • Lipsa poftei de mâncare. Cercetătorii italieni au observat că pacienții care au fost diagnosticați cu cancer pancreatic au acuzat o scădere a apetitului si faptul că senzația de sațietate se instalează rapid, fără a consuma o cantitate mare de mâncare, cu aproximativ 6-8 luni înainte de a primi diagnosticul.
  • Modificarea gustului. Conform studiului realizat de cercetătorii italieni, o parte dintre pacienții diagnosticați cu cancer de pancreas și-au pierdut gustul pentru anumite alimente cum sunt cafeaua, vinul și tigările, acestea provocându-le, în plus, chiar senzație de greață.
  • Icterul. Colorarea in galben a ochilor si a pielii poate fi, de asemenea, prim simptom al cancerului de pancreas deoarece tumora blocheaza canalul de evacuare a bilei în colecist.
  • Mâncărimi la nivelul pielii. Icterul poate provoca senzații puternice de mâncărime la nivelul pielii, în special pe tălpi și palme, ca reacție adversă la bilirubină.
  • Arsuri abdominale. Fără a fi confundate cu simptomele gastritei sau ulcerului, arsurile abdominale provocate de cancerul pancreatic radiază către zona dorsală și dispar în momentul în care persoana se apleracă în față.
  • Marirea veziculei biliare. Imposibilitatea de eliminare a bilei conduce la mărirea veziculei biliare.
  • Scaun deschis la culoare, uleios si foarte urât mirositor. Tulburarea enzimelor face ca acestea să nu mai descompună corect alimentele, în special grăsimile.

Citește și – Care au fost ultimele cuvinte ale Ionelei Prodan înainte să moară

Citește și – Cum arăta Ionela Prodan în tinerețe

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter