Harry Belafonte a murit. Cântărețul și actorul avea 96 de ani

De Oana Savin, pe Ultimul update Marți, 25 aprilie 2023, 17:36

Harry Belafonte a încetat din viață la vârsta de 96 de ani. Celebrul actor și cântăreț a murit joi, 25 aprilie, în casa sa din Upper West Side, Manhattan.

Acesta a devenit cunoscut în anii 1950, când a luat cu asalt topurile pop și a distrus barierele rasiale, cu muzica sa. Belafonte a devenit o forță majoră în mișcarea pentru drepturile civile.

Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani

Celebrul actor, cântăreț și activist a decedat din cauza unri insuficiențe cardiace congestive. Anunțul a fost făcut de Ken Sunshine, purtătorul de cuvânt al lui Harry Belafonte, citat de New York Times.

Într-o perioadă în care segregarea era încă larg răspândită și persoanele de culoare erau o raritate pe marile și micile ecrane, ascensiunea lui Harry Belafonte a fost una istorică. Deși nu a fost primul artist de culoare care a depășit granițele rasiale, Louis Armstrong, Ella Fitzgerald și alții atingând înaintea lui celebritatea, acesta a reușit să fie unul dintre cele mai mari nume ale muzicii.

Citește și: Cum a ajuns Eugen Cristea să formeze un cuplu cu Cristina Deleanu: „Nu poți nici să negi, nici să renegi ce-ai trăit”

Născut în Harlem din imigranți din India de Vest, Belafonte a aprins curiozitatea pentru muzica caraibiană cu înregistrări de succes precum „Day-O” și „Jamaica Farewell”.

Albumul său „Calypso”, care conținea ambele piese, a ajuns în fruntea topului Billboard la scurt timp de la lansarea sa în anul 1956 și a rămas acolo timp de 31 de săptămâni. Venit chiar înainte de descoperirea lui Elvis Presley, s-a spus că a fost primul artist care a vândut mai mult de un milion de copii.

Citește și: Cum arăta Kate Middleton în copilărie. Lucruri neștiute despre Prințesa de Wales

A cunoscut succesul și la concerte – chipeș și carismatic, Harry Belafonte a vrăjit publicul cu interpretări dramatice ale unui repertoriu care cuprindea tradiții populare din întreaga lume. Până în 1959 era cel mai bine plătit interpret de culoare din istorie.

A primit rapid oferte pentru marele ecran

Succesul cunoscut în postura de cântăreț l-a ajutat pe Harry Belafonte să primească și oferte din lumea cinematografiei.

Curând, el a ajuns primul actor de culoare care a cunoscut succesul la Hollywood, obținând un rol principal.

Citește și: Tony Curtis, aventură toridă cu Marilyn Monroe. Actorul a lăsat-o însărcinată pe blondă

Însă filmele nu au fost niciodată prioritatea lui Harry Belafonte și după o perioadă nici muzica nu îl mai pasiona. A continuat să performeze în secolul 21 și a mai apărut în câteva filme, însă atenția lui s-a îndreptat mai mult asupra drepturilor civile.

La începutul carierei sale s-a împrietenit cu Dr Martin Luther King și a devenit un susținător înfocat al acestuia.

Citește și: Alec Baldwin filmează din nou pentru „Rust”, producția care a făcut din viața lui un coșmar

Rolul său din filmul „Island in the Sun” din 1957, care sugera o relație de iubire între personajul său și o femeie albă, interpretată de Joan Fontaine, a generat indignare în rândul spectatorilor. Mai mult, în Legislatura din Carolina de Sud a fost introdus un proiect de lege prin care orice teatru care prezenta filmul să fie amendat.

Au existat momente când a atras critici și din partea oamenilor de culoare, aceștia sugerând că succesul lui este datorat luminii pielii sale (bunicul său partern și bunica maternă erau albi).

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Harry Belafonte

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter