Studiu: peste jumătate din fumătorii români vor să se lase în anul următor

De Unica.ro, pe

În contextul Zilei Mondiale Antifumat, celebrată pe 31 mai, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui studiu paneuropean care dezvăluie obiceiurile și percepțiile cetățenilor UE despre fumat. Cea mai mare parte a fumătorilor care au răspuns la chestionar au declarat că fumează săptămânal între 70 și 140 de țigări (10-20 de țigări pe zi), cifre valabile și în cazul a 32,4% dintre românii care fumează în mod constant.

•    Majoritatea fumătorilor români consumă 10-20 de țigări pe zi
•    Peste 50% dintre românii care fumează și-au propus să renunțe la acest obicei în anul următor
•    Voința și motivarea sunt considerate cele mai importante elemente în lupta împotriva fumatului
•    Campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit” oferă un instrument unic și eficient în renunțarea la fumat
„Campania Comisiei Europene, Ex-fumătorii sunt de neoprit, sub umbrela căreia s-a desfășurat acest studiu, comută mesajul principal de la pericolele generate de fumat la avantajele abandonării fumatului. Aceste cifre arată realitățile vieții de fumător, dar și o direcție ascendentă în ceea ce privește intenția de a renunța”, a declarat domnul profesor doctor Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.
Peste jumătate (56,3%) dintre românii care fumează au declarat că și-au propus să renunțe la acest obicei în anul următor. 80% dintre români consideră voința elementul principal care i-ar ajuta să renunțe la fumat, în timp ce 43% au spus că motivarea poate avea o contribuție decisivă în acest proces.
„În ceea ce privește procesul de renunțare la fumat, este foarte important să cunoaștem atât factorii intrinseci, cât și cei extrinseci care facilitează renunțarea. Este interesant faptul că o parte foarte mare dintre respondenți consideră că secretul renunțării stă în ei înșiși. Motivația are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezintă cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic”, a declarat doamna doctor Ioana Munteanu, Președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.
Aproximativ 28% dintre fumătorii români întâmpină dificultăți în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea. 27% consideră dificilă socializarea cu alți fumători dacă vor să renunțe, iar 22% sunt cel mai tentați de „țigara de dimineață”. Întrebați cum s-ar simți dacă ar reuși să nu mai fumeze, 42% dintre români au declarat că ar fi mândri. Tot 42% dintre respondenți consideră că s-ar simți mai sănătoși și ar fi mai atenți la starea lor de sănătate.
Peste jumătate dintre cei 1.011 români intervievați sunt de părere că fumatul influențează negativ desfășurarea anumitor activități. Peste 20% dintre respondenți consideră că fumatul afectează performanțele sportive, iar jumătate evită călătoriile cu avionul din cauza acestui obicei.
Campania Comisiei Europene „Ex-fumătorii sunt de neoprit” militează pentru renunțarea la fumat prin promovarea realizărilor ex-fumătorilor din Europa. Grație acestei inițiative, cetățenii europeni beneficiază de ajutor gratuit în procesul renunțării la fumat prin iCoach, un instrument digital gratuit bazat pe cercetări științifice extinse și pe experiența clinică a psihologilor și a experților în comunicare. De la lansarea proiectului, în iunie 2011, 380.819 de cetățeni europeni s-au înscris pe iCoach, dintre care 22.325 români. În prezent, România se clasează pe poziția a patra în UE în ceea ce privește numărul înregistrărilor pe iCoach la nivel național. Peste 40% din utilizatorii europeni ai iCoach declară că au renunțat la fumat după trei luni de utilizare a platformei.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter