De ce te îngraşi de la contraceptivele orale nepotrivite. Vezi cum funcţionează pilula anticoncepţională

De Diana Zagrean, pe

Ce fac hormonii din contraceptive în organism?

Estrogenul are câteva funcţii importante în corpul tău: îngroaşă pereţii uterului, pentru ca eventualul ovul fecundat să se lipească cu succes şi sarcina „să prindă”, menţine un anumit nivel de aciditate al secreţiilor tale vaginale, stimulează creşterea glandelor mamare din sâni şi reglează cantitatea de grăsime care te face să „arăţi a femeie”.
Progesteronul este cel care face pereţii uterului tău mai „primitori” pentru eventualul viitor copil, îngroaşă secreţiile tale vaginale, pentru ca ovului să nu alunece, reglează stările tale în timpul ciclului (fluctuaţiile de progesteron te transformă într-o mică scorpie la PMS), reglează cantitatea de sânge pierdută la menstruaţie (de aceea multe femei care iau pilule observă o reducere a simptomelor neplăcute la menstruaţie).
Având în vedere aceste efecte complexe ale acestor doi hormoni asupra organismului tău, este normal că un dezechilibru (cantitate prea mare sau prea mică dintr-unul dintre ei) duce la îngrăşare, ciclu dureros, umflarea sânilor, mustaţă.
Hormonii sunt substanţe cu care nu trebuie să te joci, de aceea este bine să iei pilulele numai pe reţetă, cu recomandare de la medic. Fiecare tip de pastile anticoncepţionale are o anumită concentraţie din cei doi hormoni.
Foarte important! Pilula contraceptivă nu te protejează de bolile cu transmitere sexual! Singura protecţie mai eficientă este prezervativul.
Citeşte şi Educaţie sexuală: Pilula, inelul contraceptiv şi alte anticoncepţionale

Cum te împiedică pilula să rămâi gravidă?

Acum că ne-am lămurit ce face fiecare dintre cei doi hormoni conţinuţi în pilulele contraceptive, mai rămâne să înţelegem cum acţionează contraceptivele orale efectiv şi de ce trebuie luate zilnic la aceeaşi oră.
Odată luată cu regularitate, pilula contraceptivă „păcăleşte” organismul tău că hormonii înghiţiţi sunt ceva normal, ce se întâmplă natural. Dacă pilulele nu sunt luate la aceeaşi oră din zi, organismul „observă” un influx de hormoni şi poate da semnale de alarmă sau efecte secundare.
Anticoncepţionalele acţionează asupra organismului prin 3 mecanisme. În primul rând, acestea împiedică ovulaţia. Prin eliminarea ovulului, fecundaţia este imposibilă. În al doilea rând, pilulele contraceptive îngroaşă mucusul de la nivelul colului uterin, blocând astfel pătrunderea spermatozoizilor în uter. În acelaşi timp, anticoncepţionalele subţiază mucoasa uterină, ceea ce îngreunează implantarea oului fecundat.
Cu alte cuvinte, pilula păcăleşte din nou organismul să nu lanseze ovului atunci când corpul tău este pregătit să rămână însărcinat. Apoi are grijă să îngreuneze pe cât posibil spermatozoizii să ajungă în zona de fecundare. Şi dacă nimic din astea nu e de ajuns, în cazul în care un ovul scapă şi este fecundat, el nu se poate lipi de pereţii uterului, pentru că aceştia sunt prea groşi şi alunecoşi.

De ce se îngraşă unele femei de la pilula contraceptivă?

Puţine femei îşi controlează nivelul propriu de hormoni din organism înainte de a lua contraceptive orale. Dacă există udneva un dezechilibru hormonal, peste care ele iau concentraţii greşite de hormoni, apar problemele.
De exemplu, în cazul în care corpul tău produce oricum puţin mai mult estrogen în fiecare lună, o doză mare din acest hormon poate dezechilibra distribuirea grăsimii în corp, te face mai depresivă, dă migrene, insomnii, alergii, sâni dureroşi, libido scăzut şi altele.
În plus, dezechilibrul acestor două substanţe poate duce şi la alte dezechilibre, ale altor hormoni care se află în strânsă legătură cu ei, cum ar fi cei produşi de tiroidă.
În cazul în care corpul tău produce mai mult progesteron decât ar trebui, sânii te dor, te simţi mereu balonată, eşti mai somnoroasă, ai ameţeli, infecţii vaginale dese şi se dereglează şi producţia de estrogen şi testosteron, care dă exces de păr, chisturi ovariene şi grăsime pe burtă, printre altele.
Secretul pentru a nu avea probleme cu dereglările hormonale atunci când iei pilule contraceptive este să respecţi recomandările medicului şi recomandările de pe prospect. Fiecare tip de contraceptiv oral are o anumită concentraţie de estrogen, progesteron şi un anumit raport între cele două şi nu orice amestec este potrivit pentru tine.
Consultă întotdeauna medicul înainte de a lua contraceptive orale şi dacă tot ai dubii sau observi simptome din cele descrise mai sus, cere o analiză a hormonilor, pentru a alege ceva care ţi se potriveşte ţie şi corpului tău.
Sursa foto: Shutterstock
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter