Dietă: Principiile lui Mencinicopschi pentru o viaţă sănătoasă

De Libertatea pentru femei, pe

„Trebuie să învăţăm să cumpărăm alimente sănătoase pentru a găti preparate sănătoase”, spune prof. dr. Mencinicopschi. Descoperă ce alte sfaturi are pentru un meniu gustos, care nu dăunează greutăţii şi nici sănătăţii.
„Gătiţi cu dragoste, mâncaţi cu dragoste, căci aceasta va deveni cel mai preţios ingredient al mâncării, care ne va hrăni atât corpul, cât şi spiritul, întârziind în acelaşi timp bătrâneţea”, îşi începe volumul „Reînvaţă să găteşti: Carte de bucate sănătoase” cunoscutul profesor dr., specialist în nutriţie. Ambianţa în care servim masa trebuie să fie armonioasă, caldă şi calmă.

De ce? Pentru că starea de spirit negativă blochează digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie. Aşadar, evitaţi să luaţi masa cu persoane care nu vă sunt simpatice. Consumaţi doar un aliment concentrat la o masă. Orice nu e fruct sau legumă e considerat aliment concentrat. Iar dacă vă axaţi într-o zi pe consumul de carne, dar vi se face poftă şi de brânză, lăsaţi-o pentru a doua zi, dimineaţa, în asociere cu paste (ex. spaghete din grâu dur) sau cu leguminoase (năut, fasole, linte, soia). După masă nu consumaţi deserturi, inclusiv fructe, care se mănâncă numai pe stomacul gol, între mese.
În schimb, faceţi mici plimbări. Romanii spuneau că 1.000 de paşi după masă te ajută să rămâi tânăr, iar chinezii că 100 de paşi după masă îţi asigură 90 de ani de viaţă.

Fără mâncare la microunde!

Între numeroasele indicaţii prezentate în carte sunt menţionate şi multe dintre obiceiurile pe care, cu siguranţă, le au mulţi dintre oameni. Unul dintre acestea e posibila impresie a senzaţiei de foame, când poate fi vorba de fapt de sete. Nu confundaţi setea cu foamea. Beţi un pahar cu apă, poate şi cu puţină zeamă de lămâie. De asemenea, alimentele încălzite la cuptorul cu microunde sunt devitalizate şi nehrănitoare. Recipientele folosite (boluri din policarbonat, sticle de biberon sau PET) pot emana compuşi chimici toxici. Iar apa, ceaiurile, sucurile sau alte băuturi nu se consumă înaintea, în timpul mesei şi nici imediat după.

REŢETE VECHI, ÎN VARIANTĂ SĂNĂTOASĂ

Pentru a transforma teoria în practică, Mencinicopschi a elaborat o serie de reţete, o reinterpretare a majorităţii bucatelor româneşti tradiţionale. În plus, nutriţionistul îţi recomandă şi cât de des le poţi consuma, astfel încât să fii în formă maximă. Toate acestea le găseşti în cartea „Reînvaţă să găteşti: Carte de bucate sănătoase”, de prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

SAREA ÎN BUCATE

România e una dintre ţările în care sarea se consumă în exces. Profesor dr. Mencinicopschi ne atenţionează şi asupra faptului că „în ţara noastră, sarea de masă e de fapt clorură de sodiu pură, sare industrială superrafinată, extrem de diferită de sarea veritabilă naturală. Astfel ne expunem la afecţiuni precum: hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, osteoporoză, calculi renali, biliari, obezitate, celulită. În schimb, sarea naturală nerafinată e benefică sănătăţii, dacă e consumată cu moderaţie. Sarea veritabilă integrală se găseşte şi în piaţă şi e sarea gemă din munţii Himalaya, de culoare trandafirie, considerată a avea proprietăţi energizante, remineralizante, antiparazitare, dar nu conţine iod.”  Cercetări recente au arătat că unele persoane consumă sare în exces din cauza anxietăţii, stresului şi depresiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter