Dietă: 9 alimente care previn cancerul

Printre bolile incurabile ale lumii moderne se numără şi cancerul. Din fericire însă, există legume şi fructe care, datorită antioxidanţilor pe care îi conţin, ajută la preîntâmpinarea sa.Iată ce alimente este indicat să consumi în mod regulat!

Consumă în fiecare zi cât mai multe alimente care pot preveni cancerul.
BROCCOLI
Poate cea mai valoroasă legumă în lupta cu cancerul (ovarian, de sân şi cervical) este broccoli. Acesta neutralizează toxinele care determină apariţia şi dezvoltarea celulelor cancerigene. Broccoli se găseşte şi la noi în ţară, chiar dacă este cultivată pe arii mai restrânse. Şi conopida, varza albă, varza roşie, varza de Bruxelles combat radicalii liberi, însă în mai mică măsură.

PEŞTELE
O porţie zilnică de 100 g de peşte reduce la jumătate riscul apariţiei cancerului la stomac. Consumul de carne roşie (de porc, vită sau oaie) favorizează în schimb formarea de legături toxice la nivelul metabolismului celular. Peştele are un conţinut ridicat de vitamine, minerale şi acizi graşi (omega 3) şi trebuie consumat cu regularitate.

SOIA
Soia este o legumă ce conţine vitamine, minerale, proteine şi grăsimi într-o combinaţie inedită. Bogată în antioxidanţi, această legumă apără organismul atât de apariţia cancerului de sân, de colon şi de prostată, cât şi de îmbătrânirea prematură. Consumul de soia în perioada menopauzei ajută la îndepărtarea simptomelor specifice acestei perioade.

CEAIUL
Atât ceaiul verde, cât şi cel negru conţin substanţe speciale ce acţionează în prevenirea cancerului, a bolilor de inimă şi a multor altor afecţiuni. Consumul a două ceşti de ceai pe zi scade riscul apariţiei cancerului ovarian cu 50%, arată un studiu recent realizat de o echipă de cercetători din Stockholm.

MORCOVII
Bogaţi în betacaroten şi vitamine, morcovii nu ajută doar la menţinerea unei bune vederi, ci şi la prevenirea formelor grave de cancer. Betacarotenul din morcov este un antioxidant foarte puternic care măreşte considerabil puterea de apărare a organismului în faţa substanţelor de natură cancerigenă. Partea bună este că morcovii îşi păstrează aceste calităţi şi după preparare.

CEAPA ŞI USTUROIUL
Dacă sunt consumate zilnic, ceapa şi usturoiul previn eficient cancerul, datorită antioxidanţilor şi vitaminelor pe care le conţin. Mai mult, consumul regulat de ceapă menţine nivelul colesterolului scăzut, iar cel de usturoi previne multe afecţiuni grave printre care şi bolile de inimă. Este recomandat să se adauge la salate şi să se consume cât mai puţin prelucrate termic.

FRUCTE DE PĂDURE
Fructele de pădure sunt bogate în vitamine,  minerale şi fibre. Coacăzele negre, afinele, murele şi zmeura trebuie consumate în cantităţi cât mai mari, mai ales în sezon. Au un puternic efect antioxidant, iar acidul elagic conţinut combate eficient agenţii cancerigene.

URZICILE
Urzicile sunt recomandate în cure de mai multe săptămâni pentru prevenirea cancerului. Mai mult, ceaiul de urzică s-a dovedit eficient şi în dietele de slăbit. Atenţie însă! Cura cu urzici se ţine maximum şase săptămâni.

ROŞIILE
Licopenul şi antioxidanţii carotinoidieni din roşii acţionează eficient în prevenirea apariţiei cancerului, iar efectul este şi mai puternic dacă se face un suc natural din roşii şi broccoli. Din fericire, nici roşiile nu-şi pierd calităţile antioxidante odată cu prepararea.

Substanţe de care ai nevoie

Antioxidanţii au un rol important de combatere a radicalilor liberi, stimulând un metabolism sănătos la nivel celular. Se găsesc în legume, fructe, lactate, plante medicinale şi carne albă. În lupta de prevenire a cancerului, aceştia fac echipă cu betacarotenul, care întăreşte sistemul imunitar şi blochează posibila apariţie şi dezvoltare a celulelor canceroase. Printre substanţele care acţionează eficient pentru prevenirea cancerului se numără şi vitaminele E şi C, carotinoidele, seleniul şi fibrele. Seleniul se găseşte în orez brun, brânză, creveţi, carne de miel şi de pui, seminţe de floarea soarelui şi usturoi. Medicii recomandă, de asemenea, evitarea substanţelor cancerigene din alimente şi a aditivilor.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter