Luciana Indre de la Prima TV a învins cancerul: „Inițial am considerat că e o luptă inegală. Eu contra destinului”/ Exclusiv

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 03 februarie 2023, 23:10

Luciana Indre, vedeta Prima TV, a câștigat lupta cu cancerul! Realizatoarea tv a trecut prin clipe de coșmar.

Luciana Indre de la Prima Tv a învins cancerul! Prezentatoarea emisiunii “Sănătate cu stil” a trecut prin cea mai mare cumpănă din viața ei. Când a aflat diagnosticul crunt a crezut, pentru moment, că viața ei a ajuns la sfârșit.

Luciana Indre, despre lupta cu cancerul: „Nu găseam puterea să mă ridic din pat pentru a merge la investigații. Trăiam un coșmar!”

Greu și-a găsit puterea să lupte împotriva nemiloasei boli. A avut alături tatăl, câțiva prieteni pe care îi putea număra pe degete și un “Dumnezeu altfel”.

De când s-a luptat cu cancerul, Luciana Indre și-a schimbat complet viața, după cum a dezvăluit și în interviul pentru UNICA.RO.

Luciana, în iunie 2021 primeai o veste tulburătoare: cancer la sân. Ai luptat, ai învins. Te rog să ne spui cum ai reușit să îți păstrezi forța mentală? Cum ai găsit puterea să și zâmbești în fața camerei și să lupți pentru viață? 

Inițial am considerat că e o luptă inegală. Eu contra destinului. Când ani la rând te trezești zâmbind și brusc cineva te trage de mânecă și cumva te face să înțelegi că poate e sfârșitul, te cutremuri, se rupe în tine totul, te zdruncină din temelii, nu mai vezi răsăritul.

Dar dacă în tot acel freamăt descoperi credința, ești salvat. Am găsit un Dumnezeu altfel decât cel pe care îl aveam lângă mine până atunci, care mi-a arătat că mă iubește la fiecare pas. 

Luciana Indre: „Mi-am pierdut mama în urmă cu 20 de ani, răpusă de cancer”

Primele două săptămâni de la aflarea diagnosticului au fost atât de copleșitoare încât nu găseam puterea să mă ridic din pat pentru a merge la investigații. Trăiam un coșmar! Clipa în care am conștientizat că trebuie să lupt a fost când am primit rezultatul de la Pet CT. Am aflat că nu am metastaze și sunt șanse mari să mă vindec.

Tatăl meu era lângă mine, l-am îmbrățișat și din acel moment a încolțit speranța că voi fi bine. Eu mi-am pierdut mama în urmă cu 20 de ani, răpusă de cancer, și pot să spun fără echivoc că tatăl meu este cel mai puternic om de pe pământ. E o durere surdă de când mama nu mai e cu noi, pe care el o duce cu o demnitate și acceptare cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. 

Am să vă dezvălui câteva lucruri pe care nu le-am mai spus până acum. Imediat după diagnostic au fost doar câțiva colegi și apropiați, cât să îi număr pe degetele de la mâini, cărora le-am spus vestea și i-am rugat să nu își schimbe comportamentul, modul de a relaționa cu mine în următoarea perioadă. Am rămas conectată zilnic la job, intram în ședințe fără ca oamenii să bănuiască drama prin care treceam, în timp ce fugeam zilnic și la investigații și la tratament.

„Nu am schimbat nimic în programul meu, în rutina mea, doar am inclus orele petrecute prin spitale”

Nu am schimbat nimic în programul meu, în rutina mea, doar am inclus orele petrecute prin spitale. Sună extrem de dur, însă aceste decizii m-au ajutat enorm. Am rămas ancorată în realitate și m-am concentrat să-mi fac meseria bine, ca să pot să am echilibru.

După acea luptă, ce mesaj ai pentru femei? 

Să nu piardă timp dacă simt că nu sunt bine. Periodic, să nu uite de analize! Primul simptom să fie și primul drum spre spital, clinică, medic, specialist! Frică și ezitarea nu trebuie să existe în astfel de momente! Doar curajul de a înțelege că binele ni-l facem și noi, nu doar cei din jur. Timpul este viață!

Luciana Indre, după ce s-a vindecat de boala nemiloasă: „Educația timpurie, analizele făcute la timp”

Din postura luptătorului, a învingătorului, dar și din cea a realizatorului emisiunii de la Prima TV, ”Sănătate cu stil”, te rog să ne spui cât de important este să mergem regulat la controale și, mai ales, să ne educăm copiii în acest sens.

Prevenția este unul din punctele forte ale emisiunii Sănătate cu stil! Avem mereu cei mai buni specialișți, cele mai prețioase sfaturi și exemple că putem să învingem! Sigur, există cazuri în care o boală nu se manifestă, nu știi ce ascunde, dar din păcate sunt prea multe cazurile în care pierdem oameni dragi doar pentru că au ajuns mult prea târziu la medic.

Educația timpurie, analizele făcute la timp, cei mici învățați că doar așa ne putem purta de grijă, pot să aducă din urmă generații care să schimbe mentalități prin puterea exemplului.

Realizatoarea Luciana Indre vede acum emisiunea ”Sănătate cu stil” cu alți ochi decât înainte de momentul bolii? 

Îmi doresc să pot să ajut mai mult! Și o voi face! E multă frică, sunt atât de multe mituri pe holurile spitalelor. Am văzut cu ochii mei pacienți care puteau avea alte șanse dacă țineau cont de simptome și sfaturile medicilor, dar au preferat să se trateze acasă, în funcție de ce le-au spus alții sau ce au citit pe internet, au încercat ”alimente minune” sau cine știe ce soluții miraculoase. 

Este mare nevoie de informații corecte și de campanii de educare și prevenție. De sfaturi pertinente!

„Mass-media schimbă mentalități, ajută. Cazurile au fost mediatizate și au avut ecou, au schimbat legi, destine, au salvat vieți”

Ești de aproape 15 ani în presă. Consideri că mass-media ar putea juca un rol și mai important în educarea oamenilor pentru prevenția medicală?

Categoric! Mass-media schimbă mentalități, ajută! Cu toții am susținut campaniile educative (puține, ce-i drept!) ale autorităților, însă important este să nu ne oprim. Sunt mulți jurnalișți care s-au lovit de probleme din sistem și au tras semnale de alarmă, cazurile au fost mediatizate și au avut ecou, au schimbat legi, destine, au salvat vieți.

Da, presa este o putere, însă în același timp este nevoie și de implicarea celorlate puteri ale statului. În primul rând prin programe de prevenție. 

Ai debutat ca reporter, iar acum ești un iubit realizator. Cum vezi presa acum față de momentul tău de debut?

Cu toții mai facem greșeli, indiferent de domeniul în care activăm și poate întrebarea este legată și de sentimentul vizibil că presa, cel puțin o parte din ea, s-a decredibilizat în ultimii ani. Ne lovim zilnic de fenomenul fake news, informațiile nu mai sunt verificate, totul se face pe grabă, e o goană după senzațional, e adevărat.

Sunt multe canale de informare, într-o secundă ai acces la informații, dar cred că tocmai asta este marea provocarea a secolului: cum alegi informația corectă. Și să înveți să o faci, zilnic!

Mă bucur că lucrez într-un trust media unde încercăm și suntem încurajați să dăm oamenilor informații corecte, explicate, care să îi ajute. Un astfel de proiect este și Prima News, noul nostru canal de știri lansat de curând. 

Luciana Indre, ritual de frumusețe: „Când e soare, chiar și iarna, aplic întotdeauna factor de protecție”

Ești o femeie foarte frumoasă. Există un ritual de îngrijire de la care nu te abați, fie că vorbim de tratarea tenului, de tratamente corporale, sport sau dietă?

Prin prisma meseriei trebuie să folosesc zilnic produse cosmetice, tenul este greu pus la încercare, așa că îi acord o atenție sporită. Sunt atentă la demachiere și tonifiere, folosesc creme hidratante și încerc lunar să aplic un tratament facial cu vitamine. Când e soare, chiar și iarna, aplic întotdeauna factor de protecție.

Am o dietă echilibrată, îmi ascult corpul, mănânc multe fructe și legume, dar îmi fac și poftele atunci când e cazul. Îmi plac mult drumețiile, dar merg și la sală.

După operație a fost mai greu cu mișcarea, însă lucrez cu specialiștii de la Kinetic Sport & Medicine. Ei m-au ajutat și cu partea de recuperare și am revenit foarte repede în formă. 

Care este destinația ta preferată de vacanță și de ce?

Îmi place mult să călătoresc și să descopăr locuri noi. Fiecare destinație are frumusețile ei, dar cel mai mult îmi place Corsica. Este o insulă de o frumusețe aparte, nu degeaba i se spune ,,Île de beaute’’! Are plaje sălbatice, golfulețe pustii și plaje cu nisip fin, mâncare sănătoasă și unul dintre cele mai longevive popoare.

Dincolo de liniștea locului, e și liniștea și fericirea pe care mi-o oferă iubitul meu care locuiește momentan acolo și care îmi trimite zilnic cele mai frumoase apusuri.

Ce spune Luciana Indre despre compromisuri?

Să ne întoarcem în trecut: când ți-ai descoperit pasiunea pentru a fi jurnalist și cum?

Mai în glumă, mai în serios, am început încă din liceu. Realizam o emisiune de weekend la un post local de televiziune din Baia Mare, unde aveam invitați elevi talentați din diferite zone. Am urmat facultatea de jurnalism în paralel cu cea de teatru. Am făcut o săptămână de practică și din a doua deja m-am angajat.

Am început ca reporter în zona politică și administrație și multă vreme am continuat că realizator. Traiectoria m-a dus în zona medicală, unde mă simt cel mai bine. Informațiile corecte, încrederea în medici și decizia de a cere ajutor la timp pot să schimbe destine.

Crezi că în viață este necesar să facem și compromisuri sau putem trăi și fără?

Sunt multe expresii de genul: ca să ai o căsnicie fericită, trebuie să mai faci și compromisuri, ca să ai succes în carieră, trebuie să faci compromisuri. Greșit! Poate fi tentant să alegi calea aceasta, mai ușoară, dar nu sunt de acord. Atunci când faci compromisuri, pierzi din dorința, din autenticitatea ta.

Poți să te amăgești că ai făcut un compromis ca să fie bine, însă subconștientul tău știe mai bine că ai făcut un lucru împotriva voinței tale, că ai făcut-o doar ca să salvezi o situație. Cu fiecare compromis îți știrbești din personalitate și îți pierzi încrederea în tine.

Cum ai defini tu fericirea? 

Am auzit și am folosit și eu expresia: caut fericirea! Insă fericirea nu e o călătorie, să ajungi în punctul x ca să fii fericit, ci fiecare pas pe care îl faci pe acest drum. Fericirea pentru mine înseamnă să deschid în fiecare dimineață ochii, zâmbind la răsărit, mulțumită că trăiesc și că sunt sănătoasă.

Foto: Prima TV

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter