Aparatul care alungă durerile naşterii

De Erika Chivu, pe

Mămicile care vor să nască natural, dar fără dureri pot folosi tehnica stimulării electrice transcutanate a terminaţiilor nervoase, care funcţionează ca o anestezie naturală. Se foloseşte un…

… aparat de dimensiuni reduse care transmite impulsuri electrice slabe prin piele, cu ajutorul unor electrozi adezivi.

Nu se ştie exact cum funcţionează această tehnică. Se crede că impulsurile electrice stimulează producţia de endorfină, un anestezic natural produs de corpul uman sau că împiedică „semnalul” durerii să ajungă la creier.

Cert este că stimularea electrică transcutanată a terminaţiilor nervoase alungă durerile naşterii, funcţionând ca o anestezie naturală.

Nu este vreun miracol sau vreo descoperire de ultimă oră. Tehnica TENS se foloseşte de mult timp pentru a calma durerile acute sau cronice şi, chiar dacă unele studii au considerat-o ineficientă, sunt mulţi pacienţi care au beneficiat de pe urma ei.

Cum funcţionează

Este destul de simplu: se aşează electrozii pe piele şi se porneşte aparatul, alegând intensitatea curentului. În cazul naşterii, electrozii se aşează deasupra şi dedesubtul buricului, la o distanţă de câţiva centimetri unul de altul.

„Tratamentul” poate începe oricând pe durata travaliului, însă s-a constatat că este mai eficient dacă porneşti dispozitivul TENS de la primele contracţii.

Unele aparate au două moduri de funcţionare, unul folosindu-se în timpul contracţiilor, iar celălalt între ele.

Intensitatea curentului poate fi presetată sau se poate seta în funcţie de preferinţe.

Se poate lua la maternitate

Dispozitivul de stimulare electrică nu are efecte secundare nici pentru mamă, nici pentru făt şi se poate lua la maternitate în momentul internării, dacă discuţi înainte cu medicul. În alte ţări, de exemplu în Marea Britanie, un aparat de tip TENS se poate închiria de la spital şi folosi pe durata travaliului.

Spitalele noastre nu oferă încă astfel de tratamente, însă dispozitivul se poate cumpăra şi ar putea fi o investiţie utilă, având în vedere că este mic, portabil şi îl poţi folosi şi după naştere pentru a calma durerile inciziei pentru cezariană, durerile de spate sau premenstruale.

Avantajele nu se opresc aici: tehnica TENS nu necesită medicaţie, dar se poate asocia cu aceasta, îţi permite să păstrezi controlul asupra naşterii şi nu îţi limitează mişcările.

Măsuri de siguranţă

Aparatele de tip TENS se folosesc doar după săptămâna 37 de sarcină şi nu se adresează celor care suferă de epilepsie sau au stimulator cardiac.

De asemenea, medicul şi asistentele trebuie anunţate dacă se foloseşte dispozitivul TENS, pentru că acesta poate interveni în funcţionarea aparaturii din spital.

În rest, TENS este o metoda sigură şi, la nevoie, poate fi combinată cu alte metode de calmare a durerii.

Aparatul Baby Care Tens, creat special pentru viitoarele mămici, se poate găsi pe www.erfi.ro, la preţul de 405 lei. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter