Analiza de sânge care îți spune dacă ești predispus la cancer de plămâni

De Oana Dinu, pe
Analiza de sânge care îți spune dacă ești predispus la cancer de plămâni este noua descoperire a Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului. 

Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai frecvente tipurile de cancer la nivel mondial, provocând 1,3 milioane de decese anual. Pentru că incidența acestei boli crește cu 5 procente anual, se estimează că până în 2020 va fi a cincea cauză de deces la nivelul întregului glob. Acesta este motivul pentru care cercetătorii încearcă să depisteze nu doar tratamentele eficiente care pot combate această afecțiune cumplită, ci și moduri de  preveni boala.

O nouă analiză de sânge îmbunătăţeşte semnificativ posibilitatea identificării riscului de a suferi de cancer la plămâni. Acest lucru ajută la depistarea persoanelor care ar trebui să realizeze un test TAC, o probă radiologică cu raze X utilizată tradiţional pentru diagnosticarea acestei maladii, conform Agerpres.

Este „prima dată când se foloseşte o analiză de sânge în contextul detectării precoce a cancerului la plămâni la persoanele predispuse” a declarat Mattias Johansson, unul dintre realizatorii studiului.

Noul sistem, potrivit lui Johansson, a identificat în rândul fumătorilor şi foştilor fumători 63 % dintre viitorii pacienţi, în timp ce procentul celor care aveau indicii pentru a se supune unor examinări mai detaliate a fost de circa 42 %.

Acest nou model ţine cont de consumul de tutun al individului şi analizează nivelul în sânge a proteinelor CA125, Pro-SFTPB, CYFRA 21-1 şi CEA dintre care unele, precum CYFRA 21-1, se examinează deja individual pentru a diagnostica alte tipuri de cancer ca cel ovarian.

Citește și: 

Motivul pentru care tot mai mulți oameni suferă de diabet

Combate răul de mașină cu ulei de lavandă. Cum mai poți folosi această plantă

Sursă foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter