Studiu: Somnul neregulat îi poate face rău inimii. Ce probleme poți avea dacă nu te odihnești suficient

De Oana Savin, pe Ultimul update Miercuri, 22 februarie 2023, 11:10

Atunci când nu te odihnești suficient, consecințele pe termen scurt sunt ușor de observat – ești distras la serviciu sau devii puțin irascibil. Dar, potrivit unui nou studiu, lipsa somnului are efecte mult mai profunde asupra organismului.

Somnul de proastă calitate sau neregulat ar putea conduce la dezvoltarea unor boli cardiovasculare.

Somnul neregulat poate fi dăunător inimii

„Noul studiu încearcă să ofere dovezi a existenței unei legături între somnul neregulat și ateroscleroză”, a afirmat conducătorul studiului, Kelsie Full, de la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, ateroscleroza este acumularea de placă în artere. Această placă este făcută din colesterol, substanțe grase, produse de deșeuri celulare, calciu și fibrină, un agent de coagulare a sângelui. În timp ce se acumulează placa, pereții vaselor de sânge se subțiază, ceea ce reduce fluxul de sânge și, prin urmare, diminuează cantitatea de oxigen și alți nutrienți ce ajung în restul corpului.

Potrivit CNN, ateroscleroza poate duce la probleme cardiovasculare, printre care boli coronariene, angină pectorală, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și boala arterelor carotide sau periferice.

Somnul neregulat – inclusiv calitatea proastă, anormală și somnul fragmentat – a mai fost asociat înainte cu bolile cardiovasculare și cu decesele asociate bolilor cardiovasculare, însă se știa mai puțin despre asocierile specifice dintre regularitatea somnului și ateroscleroză.

Autorii noului studiu au definit că regularitatea somnului este estimată prin variațiile duretei somnului (cât timp doarme cineva în fiecare noapte) și timpul de somn. Cu cât sunt mai puține variații, cu atât mai bine.

Citește și: Studiu: Cum ne afecteză paracetamolul comportamentul. Efectele neștiute ale celui mai popular analgezic din lume

Citește și: Studiu: Dieta mediteraneană ar putea contribui la creșterea fertilității în mod natural

Citește și: Studiu: Infecțiile dentare ar putea cauza apariția abceselor pe creier

Citește și: Studiu: Coșmarurile în rândul persoanelor de vârstă mijlocie ar putea indica riscul apariției demenței

Somnul și riscul cardiovascular

Cum calitatea somnului și ateroscleroza au fost măsurate în același timp, cercetătorii nu au reușit să își dea seama dacă somnul neregulat cauzează această condiție. Au reușit doar să găsească o legătură între cele două.

„Oamenii care dorm mai puțin sau au un somn neregulat tind să aibă modele mai puțin sănătoase în alte stiluri de viață, precum dieta sau activitățile fizice”, a explicat Dr. Donald Lloyd-Jones, directorul departamentului de medicină preventivă de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

„Somnul este esențial pentru ca inima să se poată odihni deoarece atunci ritmul cardiac încetinește și tensiunea arterială scade în mod normal. Fără această odihnă regulată, inima și sistemul vascular devin mai stresate în timp”, a explicat medicul.

Asociația Americană a Inimii recomandă adulților să doarmă între 7 și nouă ore pe noapte, ceea ce este mult mai probabil să se întâmple dacă există o igienă bună a somnului. Acest lucru implică mersul la somn la aceeași oră în fiecare noapte, să te trezești zilnic la aceeași oră, să eviți cofeina dimineața târziu, să eviți utilizarea ecranului înainte de culcare și să dormi într-o cameră întunecată, liniștită și răcoroasă.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter