Săli de escaladă în Bucureşti

De Nicoleta Galeteanu, pe Ultimul update Vineri, 25 iunie 2021, 11:18

Pentru cine nu ştie, escalada nu este un sport extrem. Deşi nu te-ai fi gândit, escalada este o formă de recreere excelentă care antrenează nu doar condiţia fizică,
… ci şi o întreagă serie de aptitudini importante, dinamismul şi curajul, adaptarea sau analiza rapidă.

Deşi în România escalada nu are prea mulţi adepţi, în Austria, Elveţia sau Franţa, de exemplu, acest sport este învăţat de copii încă de la vârsta de 3-4 ani, iar adulţii practică şi la vârste foarte înaintate, chiar şi la 75 de ani.

De ce să facem escaladă?

Dacă nu ai încercat până acum acest sport, escalada poate fi o experienţă inedită. Este atât un exerciţiu fizic complex, care poate lua locul şedinţei de aerobic, pune la încercare ingeniozitatea şi imaginaţia şi rapiditatea cu care putem lua decizii imediate în momente critice de orice fel.

Pe lângă rolul distractiv pe care îl are, căţărarea este un antrenament fizic complex, care dezvoltă spiritul de aventură, dar şi capacitatea de concentrare mentală, aşa încât escalada poate fi considerat un veritabil şah pe verticală„.

Nu în ultimul rând, beneficiile acestui sport se regăsesc şi la nivelul sistemului cardiovascular, spun instructorii de escaladă, şi poate fi înlocui cu succes şi şedinţa la psiholog, deoarece, fiind un sport care implică atenţia exerciţiu mental, te va ajuta să uiţi de tot stresul acumulat de-a lungul unei săptămâni.

Mai mult decât atât, la sala de escaladă scapi de monotonia sălilor de fitness, iar dacă o practici în mod constant, căţărarea întreţine şi îmbunătăţeşte condiţia fizică.

Însă, acest sport este recomandat şi copiillor. Problemele pe care le pune escalada, precum observaţia, aprecierea justă sau luarea unei decizii imediate sunt adevărate probe de curaj şi motivare pentru copii.

Dacă te gândeşti că nu te pricepi, nu este o problemă, pentru că aici nu ai nevoie de experienţă. Cluburile de escaladă organizează şi cursuri de iniţiere pentru cei interesaţi, susţinute de instructori specializaţi.

În plus, căţărarea poate fi practicată oricând şi indiferent de vreme. Pentru un sfârşit de săptămâna, ea poate fi o distracţie pe cinste, o metodă prin care îţi poţi reîncărca bateriile şi un loc unde îţi poţi face prieteni noi.

Săli de escladă în Bucureşti

Deschis relativ recent, clubul sportiv Vertical Spirit deţine cea mai înaltă sală de escaladă din România, dotată cu pereţi de 4,5 metri înălţime. Nu-ţi face griji, au şi saltele.

Este singura sală din ţară unde se organizează competiţii internaţionale de escalada, cum sunt campionatele europene şi balcanice, dar şi competiţii de talie mai mică printre cei care practică escalada aici.

Însă aici nu vei întâlni doar căţărători experimentaţi, ci şi o mulţime de amatori care nu au practicat niciodată acest sport.

Tot aici poţi găsi şi echipamentul de siguranţă necesar, atât pentru adulţi cât şi pentru copii.

Cursurile de escaladare sunt structurate pe module, în funcţie de dificultate, şi costă 50 de lei. Pentru toate modulele organizate, A, B, C si D, preţul cursului este de 150 lei, iar următorul începe chiar marţi, 12 ianuarie.

Durata unui astfel de program se stabileşte împreună cu instructorul, în funcţie de obiectivele urmărite şi durează între 3 şi 6 ore.

Dacă te-am convins, clubul  Vertical Spirit este situat pe strada Baicului, numărul 80 (în incinta Electronică), cu intrare din strada Sergent Nicolae Culea.

O altă sală unde te poţi căţăra este Ecran Club, situată în şoseaua Grozăveşti, numărul 82.

Fie că eşti începător sau avansat, instructorii de aici propun la început o evaluare, pentru a recomanda fiecărui participant pregătirea necesară. Aceasta poate fi şi o metodă de autoevaluare care te ajută să îţi descoperi punctele tari şi slabe, cum sunt gradul de curaj şi motivare de care dispui. În acest fel îţi poţi stabili priorităţile şi programul de antrenament pe care trebuie să îl urmezi pentru a-ţi îndeplini obiectivele.

Clubul oferă şi reduceri în această perioadă, iar dacă îţi faci un abonament beneficiezi de o şedinţa de consiliere teoretică şi practică gratuită.

Cei care vin pentru prima data aici pot intra cu 10 lei, iar dacă mai aduci un prieten/a, ai 10 la sută reducere. Totodată, clubul oferă reduceri şi pentru copii: 25% pentru elevi şi 50% pentru copiii până în 14 ani.

Costul unui curs de iniţiere în escaladă este 750 lei şi durează patru luni.

Şi Şcoala Britanică din Bucureşti îţi propune o astfel de provocare. Situat în strada Aron Cotrus, în spatele parcului Herăstrău, panoul de bouldering de aici este amplasat în aer liber, dar permite căţărarea şi pe timp de ploaie.

Are o înălţime de 10 metri şi dispune de o mare varietate de înclinaţii şi unghiuri, care dezvoltă imaginaţia şi crează condiţii pentru escaladă într-un mediu similar celui natural.

Mai poţi face escaladă la clubul Galactic Indoor Climbing Gym din Bulevardul Constructorilor, numărul 16 A şi la Centrul modern Fitness & Wellness LarKoti, aflat în zona Obor, pe strada I. H. Rădulescu, numărul 26.

 Foto: NortFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter