Tatiana Niculescu Bran: „Am vrut să aflu adevărul despre cazul Tanacu”

Într-o perioadă în care se credea că se ştie totul despre întâmplările petrecute la mănăstirea Tanacu, jurnalista Tatiana Niculescu-Bran a hotărât să treacă peste certitudinile şi idei preconcepute legate de acest subiect şi să pornească propria investigaţie.
În urma acestei experienţe, literatura română s-a ales cu primul roman non-fiction, „Spovedanie la Tanacu”, urmat, în 2007, de „Cartea Judecătorilor”.

Ce v-a deranjat, la acea vreme, în presă, determinându-vă apoi să porniţi o anchetă pe cont propriu?

Versiunea prezentată în presa era aproape perfectă şi tocmai asta mi-a dat de bănuit. Adică se stabilea deja cine era bun, cine era rău, cine era vinovat, cine era nevinovat, ce era alb şi ce era negru în povestea de la Tanacu. Or, asta m-a pus pe gânduri, fiindcă în viaţa adevarată lucrurile nu sunt aşa de simple. Şi când am constatat că măicuţa despre care se vorbea în presă de fapt nu fusese măicuţă, că răstignirea ei pe cruce de fapt nu fusese nici răstignire, nici pe cruce, aşa cum ni l-am închipui pe Hristos, atunci am înţeles că, înainte de a scrie sau gândi ceva despre caz, trebuia să verific fiecare informaţie din cât mai multe surse.

Care au fost cele mai mari provocări în perioada în care v-aţi documentat pentru carte?

Cred că trei au fost dificultăţile pe care era esenţial să le depăşesc. Întâi să nu mă las influenţată de valul mare de emoţie şi pasiune pe care îl stârnise cazul Tanacu.A doua dificultate a fost să discern corect, din relatările tuturor celor implicaţi, ce era fapt real şi ce era fantasmă indusă de marea desfăşurare mediatică de care a avut parte cazul. În sfârşit, a treia dificultate a fost legată de modalitatea literară pe care trebuia să o aleg ca să împărtăşesc publicului rezultatul documentarii mele. Eram şi sunt o cititoare pasionată de romane non-fiction, aşa că, până la urmă, am optat pentru acest tip de abordare care mi s-a părut cea mai potrivită.

Citeşte restul interviului pe avantaje.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter