Bani puţini de la stat pentru bursierii Erasmus

De Unica.ro, pe

Se ştie că de ani de zile studenţii români aleg calea străinătăţii când vine vorba de aprofundarea studiilor la nivel de master. Bursele de studii Erasmus sunt …

… pentru cei mai mulţi dintre studenţii români singura şansă de a merge la studii în alte ţări.

Ajutorele lunare primite de la stat în schimb, sume care nu depăşesc 500 de euro, sunt mici, spun studenţii noştrii plecaţi la studii în Franţa.
Ana Vasile„Bursa lunară de 500 de euro este un ajutor, nu o sumă care să îţi asigure tot bugetul. Am fost nevoită să-mi plătesc singură avionul şi cheltuielile de acomodare: asigurarea de cameră, garanţia pentru cămin, transportul în oraş, internetul şi altele”, povesteşte Ana Vasile, studentă în anul doi la masterul Jurnalism Tematic, în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea Bucureşti.

Ea este plecată cu bursă Erasmus în Franţa, mai precis în Grenoble, la Universitatea Stendhal. 

150 de euro doar camera de cămin

Depinde foarte mult de oraşul în care eşti, spune Ana. De exemplu, în Paris nu te-ai putea descurca doar cu 500 de euro pe lună, însă în Grenoble se poate.

Dacă economiseşti şi mănânci la cantină, unde costă trei euro masa, dacă stai în cameră tradiţională la cămin, adică una de nouă metri pătraţi cu toaletă şi bucătarie comună, care te costă în jur de 150 de euro pe lună, 500 de euro lunar pot fi de ajuns, spune aceasta.

Oana DimienescuSe poate şi mai rău. Asta o dovedeşte cazul Oanei Dimienescu care primeşte însă doar 350 de euro bursă.

Ea este studentă în anul patru la Facultatea de Medicină din Braşov şi bursieră la Universitatea Joseph Fourier din Grenoble, Franţa.

Oana spune că cei 350 de euro pe care îi primeşte de la Erasmus sunt insuficienţi. „Cazarea costă 146 de euro pe lună, indemnizaţia acordată persoanelor cu venituri prea mici de către statul francez, în jur de 40 de euro, întârzie să apară, internetul şi abonamentul pentru mijlocul de transport costă împreună 40 de euro, iar mâncarea care este extrem de scumpă aici, faţă de România, cam cât primim bursa”, povesteşte aceasta.

Ajutor infim din partea statului

Oana mai spune că în afară de bursa Erasmus, statul român nu sprijină studenţii sub nici o formă. „Aşa ar fi fost corect, pentru că diferă stilul de viaţă şi banii care trebuiesc cheltuiţi, de la ţară la ţară. Din câte am auzit de la alţi colegi plecaţi cu bursă prin alte ţări, viaţa este mult mai ieftină la ei. De exemplu Spania este mai ieftină decat Franţa”, spune nemulţumită Oana.

„Programul Erasmus prin care am venit este susţinut de Uniunea Europeană. Biroul Erasmus al Universităţii Bucureşti m-a ajutat cu toate actele necesare plecării, cu viramentul şi gestiunea bursei. Asigurarea socială mi-am făcut-o în România şi cam atât. Statul român este un termen cam general. Facultatea mea, prin coordonatorul Erasmus şi oamenii din partea biroului de relaţii internationale de la Universitatea Stendhal m-au ajutat să ajung în Franţa”, explică Ana Vasile.

Viaţa de student în Franţa

Personal mă simt foarte bine aici, spune studenta la jurnalism. Te obisnuieşti foarte repede cu binele, cu străzile curate, cu tramvaiul care vine la timp, cu funcţionari care răspund politicos, sau cu cantinele studenţeşti unde găseşti mâncare delicioasă.

„Stau în cămin universitar, singură într-o cameră de nouă metri pătraţi. Deşi toaletele şi bucătăria sunt comune, mă simt foarte bine şi mă bucur de viaţa de student în cămin. Oricând poţi să baţi la uşa colegului de palier şi să ceri o lingură de zahăr sau o furculiţă”, povesteşte amuzată Ana.

Oanei în schimb căminul nu-i place deloc. „Stau în cel mai ieftin cămin, nu îmi place deloc. Sau poate că sunt eu plecată de acasă unde am avut camera mea şi mi se pare cam mare schimbarea. Baia şi bucataria sunt comune, în schimb stau singură în cameră unde am condiţii relativ bune pentru preţul cazării”, spune Oana.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter