Diferența dintre CAS și CASS- ce înseamnă și cum se calculează corect

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Luni, 15 mai 2023, 15:26

Fiecare angajat din România trebuie să achite contribuțiile sociale obligatorii, care se rețin din salariul brut. Află care sunt obligațiile angajatorului și angajatului și care este diferența dintre CAS și CASS, ce avantaje reprezintă fiecare și cum se calculează.

Cuprins

Toți salariații din România sunt obligați să plătească taxe și impozite aferente drepturilor salariale, iar pe lângă acestea sunt obligați să contribuie la sistemul național de asigurări sociale și de sănătate. Mulți angajați, însă, nu cunosc bine ce înseamnă și care este diferența dintre CAS și CASS, cum se calculează și ce drepturi decurg din plata acestor contribuții.

Impozitul pe salariu este de 10% și acesta se reține la sursă, adică fiecare angajator are obligația să vireze acest impozit către stat pentru fiecare angajat în parte. Tot angajatorul este cel care, în cele mai multe cazuri, se ocupă și de plata asigurărilor sociale și de sănătate.

Contribuțiile sociale obligatorii. Diferența dintre CAS și CASS

Atât CAS cât și CASS sunt contribuții sociale obligatorii care se calculează în funcție de salariul minim brut pe țară.

CAS reprezintă contribuția la asigurările sociale și reprezintă garanția cetățenilor care lucrează în sistem privat sau în sistemul de stat că vor primi o pensie la finalul anilor de activitate.

Iar CASS reprezintă contribuția la asigurările sociale de sănătate care susține sistemul sanitar și reprezintă garanția cetățenilor că vor primi îngrijiri medicale în sistem de urgență și în spitalele de stat, dacă plătesc la timp această contribuție și dacă sunt înscriși la un medic de familie.

Stagiul de cotizare pentru CAS

Conform legislației în vigoare, vârsta de pensionare în România este de 62 de ani pentru femei, dar va crește la 63 de ani până în anul 2030. Iar pentru bărbați, vârsta de pensionare va ajunge la 65 de ani până în anul 2030.

Foarte important este și stagiul de cotizare, nu doar contribuția la CAS. În prezent stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Pentru a afla la ce vârstă te poți pensiona în România, poți accesa site-ul Casei Naționate de Pensii unde vei completa data nașterii și sexul și vei afla vârsta minimă la care poți ieși la pensie.  

Ce este CAS – contribuția pentru asigurările sociale

Așa cum este cunoscută de mulți dintre români, CAS sau contribuția pentru asigurările sociale este de fapt cotizația pentru pensia pe care o vei primi de la statul român după încheierea stagiului activ de muncă.

CAS este plătită de angajatori și de angajați către bugetul de asigurări sociale de stat din țara noastră și are ca scop asigurarea acoperirii riscurilor sociale și a drepturilor de asistență socială ale cetățenilor.

Datorită acestei contribuții, fiecare angajat are dreptul să solicite un ajutor de șomaj, în perioadele în care nu are un loc de muncă, și să primească o pensie conform contribuției când ajunge la vârsta de pensionare, conform grupei sale de muncă.
Codul Muncii arată că plata pentru asigurările sociale (sau pentru pensie) – adică CAS este în prezent de 25% din salariul brut. Această cotă este datorată de:

  • persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor;
  • persoanele fizice care desfășoară activități independente și obțin venituri din una sau mai multe surse de venit;
  • persoanele care obțin venituri din drepturi de proprietate intelectuală și care estimează (sau obțin) pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației.

Majoritatea angajaților din România contribuie la CAS cu 25% din venitul lor brut. Dar sunt câteva categorii speciale de angajați care au o contribuție diminuată astfel:

  • Persoanele încadrate în condiții deosebite de muncă plătesc doar o cotă de 4% din salariul brut, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare;
  • Persoanele încadrate în condiții speciale de muncă plătesc o cotă de 8% din salariul brut pentru CAS, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Când se plătește și cum se calculează CAS

Termenul de plată al contribuției la asigurările sociale este data de 25 mai inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția.

Spre exemplu, pentru anul 2023, vom plăti contribuțiile sociale până la data de 25 mai 2024. În condițiile în care salariul minim brut pe țară în 2023 este de 3.000 de lei, plata contribuției pentru salariul minim este de 9.000 de lei pe an (3.000 lei x 12 x 25%), pentru angajații care au venituri cuprinse între 36.000 de lei și 72.000 de lei pe an.

Angajații care au venituri mai mari de 72.000 de lei pe an vor plăti o contribuție dublă, adică minimum 18.000 de lei către bugetul asigurărilor sociale.

Ce este CASS – contribuția pentru asigurările de sănătate

CASS sau Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate este obligatorie, se reține automat din salariul brut și fiecare angajator sau angajat o achită lunar bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate din România.

Conform legii, aceste contribuții obligatorii finanțează sistemul de sănătate și asigură accesul gratuit la anumite servicii medicale pentru toți cetățenii.

Această contribuție obligatorie se plătește de către toți angajații din țară, dar și de către persoanele care obțin venituri din activități independente și din drepturi de proprietate intelectuală. De asemenea, datorează contribuția la CASS orice alte persoane fizice care estimează sau realizează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 6 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse: venituri nete din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, venituri nete din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții, venituri nete din activități agricole, silvicultură și piscicultură, venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal.

Sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate doar persoanele care au PFA și care nu pot cumula într-un an venituri egale cu șase salarii minime brute pe țară.

Când se plătește și cum se calculează CASS

La fel ca CAS-ul, contribuția pentru asigurările de sănătate se poate plăti cel mai târziu pe data de 25 mai a anului următor, dar ea este în general plătită în fiecare lună de către angajatori.  

Nivelul contribuției CASS este de 10% din baza lunară de calcul a contribuției pentru angajator și tot de 10% din salariul brut al angajatului. Această bază de calcul lunară este stabilită de Guvernul României și este actualizată periodic, fiind determinată ca o valoare procentuală din salariul de bază al angajatului.

Baza anuală de calcul a CASS este reprezentată de:

  • nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute; astfel persoanele care realizează venituri egale cel puțin cu 6 salarii brute vor plăti minim 1.800 de lei pe an (10% x 3.000 lei x 6 = 1.800 de lei pe an contribuția CASS);  
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe țară; astfel, persoanele care câștigă cel puțin 12 salarii minime brute, vor avea o contribuție minimă de 3.600 de lei pe an. (10% x 3.000 lei x 12 = 3.600 lei)  
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației unice, în cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe țară; astfel, persoanele care au venituri mai mari de 24 de salarii minime vor plăti minim 7.200 de lei pe an asigurarea de sănătate obligatorie (10% x 3.000 lei x 24 = 7.200 lei)

Excepții și mențiuni importante legate de CAS și CASS

Contribuţia de asigurări sociale (CAS) şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale calculate pentru salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează aceste contribuţii sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din luna în care contractul a fost activ.

Dacă CAS şi CASS sunt mai mici decât contribuţiile sociale obligatorii calculate asupra salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează, diferenţa se plăteşte de către angajator/plătitorul de venit în numele angajatului/beneficiarului de venit.

Aceste prevederi nu se aplică în cazul persoanelor fizice din următoarele categorii:

1. elevi sau studenţi cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare – situaţie pentru care angajatorul trebuie să solicite documente justificative;

2. ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;

3. persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi – situaţie pentru care angajatorul trebuie să solicite documente justificative;

4. pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii – situaţie pentru care angajatorul trebuie să solicite documente justificative;

5. persoane care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de bază minim brut pe ţară. În această situaţie salariaţii au obligaţia să depună, lunar, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale, la fiecare angajator/plătitor de venit o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor din două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter