Mituri despre contracepție

De Oana Savin, Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 20 aprilie 2018, 14:28
Există multe metode de prevenire a unei sarcini nedorite, însă la fel de multe sunt și miturile care persistă în jurul lor. Dacă nu vrei să rămâi însărcinată, trebuie să uiți de metodele „băbești” și să utilizezi contraceptivele recomandate de medici.

”Alăptez, deci nu pot rămâne însărcinată”

Fals! Ovulația poate avea loc chiar dacă alăptezi, deci o nouă sarcină poate apărea oricând. Proaspetele mămici ar trebui să folosească metode de contracepție pentru a nu rămâne din nou însărcinate. Una dintre cele mai bune metode pe care le poți folosi în timp ce alăptezi este cea locală. Contraceptivele locale se pot găsi sub formă de cremă, gel sau ovule. Oricare ar fi forma, cel mai important este că substanțele spermicide nu ajung în laptele, așadar metoda este foarte potrivită în această perioadă.

”Nu rămân însărcinată dacă fac spălături vaginale după sex”

Spălăturile vaginale nu reprezintă o metodă eficientă de contracepție. După ejaculare, sperma ajunge în colul uterin, unde spălăturile nu au efect. Dacă ești în căutarea unei metode locale, care să nu îți afecteze în niciun fel organismul, poți folosi contraceptivele locale. Acestea acționează strict în vagin, eliminând spermatozoizii. Spermicidele nu ajung în uter, deci nu pot trece in sângele tău, așadar nu au efecte secundare la nivelul întregului organism.

”Nu am nevoie de contraceptive deoarece folosesc metoda calendarului”

Deși folosită foarte mult, mai ales în trecut, metoda calendarului nu este eficientă deoarece nu poți ști exact când are loc ovulația, ca să calculezi zilele fertile. Există patru hormoni care controleaza ciclul menstrual și echilibrul lor fragil poate fi perturbat de o mulțime de factori, precum vârsta, greutatea, stresul, diferite medicamente. Așadar e foarte greu să știi exact când va avea loc ovulația și care sunt zilele fertile. Dacă preferi să folosești în continuare metoda calendarului, este indicat să o combini cu un contraceptiv local. Astfel, ești mult mai protejată împotriva unei sarcini nedorite fără a avea nevoie de pilulă sau alte metode hormonale.

”Nu rămân însărcinată dacă partenerul meu se retrage înainte de a ejacula”

Chiar dacă partenerul se retrage înainte de ejaculare, tot riști să rămâi însărcinată. Lichidul eliminat de el înainte de ejaculare poate să conțină spermatozoizi, așadar metoda retragerii nu este eficientă. Mai ales că pot avea loc ”accidente” oricând.

”Pilulele sunt eficiente imediat după ce am luat prima pastilă”

Din păcate, pilula nu funcționează așa. În anumite cazuri este nevoie ca femeia să ia o folie întreagă de pilule pentru ca hormonii din ele să interacționeze cu cei produși de organism pentru a preveni ovulația. Între timp, este recomandat să folosești și o altă metodă contraceptivă. Dacă nu vrei sau nu poți să folosești prezervativul, încearcă o metodă locală, care conține spermicide. Contraceptivele locale pot fi folosite episodic, fără să-ți afecteze în niciun fel echilibrul hormonal. Nu trebuie decât să ai la îndemână ovulele spermicide și să introduci unul în vagin cu 5 – 10 minute înainte de contactul sexual.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter