Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

De Oana Savin, pe

Mihaela Bilic a demontat câteva dintre cele mai cunoscute mituri alimentare. Medicul nutriționist a vorbit despre alimentele în spatele cărora se ascund cele mai mari legende.

Colesterolul din gălbenușul de ou, conținutul de vitamina C din portocală și fierul conținut de spanac, sunt doar o parte din miturile alimentare despre care Bilic a povestit pe pagina sa de Facebook.

Mituri alimentare: ce este și ce nu este adevărat. Explicațiile medicului nutriționist Mihaela Bilic

Potrivit Mihaelei Bilic, există numeroase recomandări alimentare care sunt doar mituri ce anu au în spate nicio explicație științifică.

Mitul 1: Evitați să mâncați gălbenușul de ou, conține mult colesterol!

Multe persoane evită să consume prea multe ouă din cauza presupusului conținut ridicat de colesterol din gălbenuș. Mihaela Bilic a precizat că această parte a oului este, de fapt, cea mai hrănitoare și nu are nicio legătură cu colesterolul din sânge.

Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

„Este adevărat conține colesterol, însă colesterolul din mâncare e una și colesterolul din sânge e alta. Gălbenușul este cea mai hrănitoare parte din ou, o esență de nutrienti de înaltă calitate. Nu gălbenușul crește colesterolul, ci un ficat bolnav, sedentarismul fumatul și alcoolul”, a explicat medicul nutriționist.

Mitul 2: Portocala are cel mai mare conținut de vitamina C!

Și despre portocală se spune că ar avea cel mai mare conșinut de Vitamina C. Se pare, însă, că nu este adevărat și existe fructe care conțin mult mai multă Vitamina C decât portocalele.

Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

„E drept, însă nu e campioană. Kiwi, papaya și căpșunile sunt mai bogate în vitamina C decât citricele. Iar dacă vreți un aport consistent de vitamina C atunci mâncați legume proaspete, ardei gras roșu, broccoli și pătrunjel, ele sunt pe primele locuri în top”, a precizat Mihaela Bilic.

Citește și: Mihaela Bilic: Când trebuie să mâncăm dulce pentru a nu ne îngrășa

Citește și: Mihaela Bilic: Mestecatul îndelung ne ajută să slăbim. Un expert în nutriție american a încercat metoda și a dat jos 20 kg

Citește și: Mihaela Bilic, despre cum putem slăbi mâncând normal. „Există mici secrete!”

Citește și: Mihaela Bilic: Cum să nu ne îngrășam după terminarea dietei

Mituri despre legume

Medicul nutriționist a vorbit și despre legumele congelate, pe care oamenii evită să le folosească în mâncăruri.

Mitul 3: Legumele congelate sunt mai sărace în nutrienti față de legumele proaspete

Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

„Nu-i adevărat, din contră! Frigul este cel mai sigur agent de conservare păstrează intacte vitaminele și mineralele din alimente. În plus congelarea se face pe loc, imediat după recoltare, ca să fie evitate pierderile de nutrienti prin depozitare și transport. Avem și avantajul că legumele congelate sunt deja spălate și curățate, gata de pus în cratiță”, a afirmat Bilic.

Mitul 4: Spanacul este foarte bogat în fier!

În mai știți pe Popeye marinarul care prindea puteri atunci când mânca spanac? Ei bine, este doar un mit! Spanacul conține un fier destul de greu de absorbit de organismul uman.

Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

„Adevărat, doar că nu e fierul care trebuie. Fierul prezent în produsele vegetale se numește fier non hemic și este greu de absorbit și de folosit în organism. Dacă vreți un fier eficient, atunci consumați produse de origine animală (organe carne roșie pește și fructe de mare) care conțin fier hemic”, a explicat medicul nutriționist pe Facebook.

Mitul 5: Meniul din sezonul rece trebuie să fie consistent și bogat în grăsimi

Mihaela Bilic demontează miturile alimentare: „Fac parte din categoria legende urbane”

„De acord, dacă trăim la Polul Nord dacă avem o muncă fizică la exterior sau locuim într-o casă neîncălzită. În rest, indiferent că este vară sau iarnă, noi tot la 22 °C trăim. Avem nevoie de calorii mai multe pentru termogeneză doar în condiții de frig extrem. Din păcate am uitat să trăim în ritm cu natura și nici alimentația nu mai ține cont de sezon”, a precizat Mihaela Bilic.

Sursă foto: Shutterstock, Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter