Personalități care au murit în 2021

De Unica.ro, pe

Anul 2021 a venit cu pierderi dureroase în rândul personalităților din România, dar și de peste ocean. Printre cei care s-au stins din viață în 2021 s-au numărat Ivan Patzaichin, Ion Caramitru, Benone Sinulescu, dar și artiști celebri de la Hollywood, precum Christopher Plummer.

CONȚINUT VIDEO UNICA

Muzicieni români care au murit în 2021

Laszlo Farkas

Laszlo Farkas, fondatorul formației Quo Vadis, a murit în data de 4 decembrie, la vârsta de 51 de ani. Acesta și-a pierdut viața într-un accident auto, după ce a intrat cu mașina pe contrasens, pe linie dublă continuă, și a izbit alte două mașini. Tragedia s-a întâmplat pe Drumul Național 56, la intrarea în Timișoara.

Benone Sinulescu

O țară întreagă a deplâns trecerea în neființă a artistului Benone Sinulescu. Cântărețul a murit în data de 18 noiembrie, la vârsta de 84 de ani, în urma unei pneumonii de aspirație.

Petrică Mîțu Stoian

O altă moarte fulgerătoare care a lăsat scena muzicii populare românești mai săracă a fost cea a lui Petrică Mîțu Stoian. Artistul s-a stins din viață pe 6 noiembrie 2021, la vârsta de 61 de ani. Acesta se afla în recuperare post-COVID-19 la o clinică din Caraș-Severin când starea lui de sănătate s-a agravat. Solistul a fost ulterior transferat de urgență la Oravița, apoi la Spitalul Județean Reșița, unde a încetat din viață.

Doru Stănculescu

Folkistul Doru Stănculescu s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Artistul a fost găsit fără suflare în locuința sa. De-a lungul carierei sale de peste 50 de ani în muzică, Doru Stănculescu, fratele cântăreței Mihaela Mihai, a lansat numeroase șlagăre, precum „Șambala”, „Ai, hai…”, „Ecou de romanță”, „Fără petale”. Acesta a fost membru al Cenaclului Flacăra încă de la înființare, în 1973.

Nelu Ploieșteanu

Nelu Ploieșteanu, pe numele real Ion Dumitrache, a încetat din viață la vârsta de 70 de ani. Celebrul interpret de muzică lăutărească era infectat cu noul coronavirus și se afla internat, în stare gravă, în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din București de la jumătatea lunii martie.

Cornelia Catanga

Artista Cornelia Catangă a murit la vârsta de 63 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19. Conform jurnalistei Mara Bănică, cântăreața de muzică lăutărească, care era internată la Spitalul Universitar din Capitală, a făcut un stop cardio-respirator.

Gabi Luncă

Îndrăgita cântăreață de muzică populară și lăutărească Gabi Luncă a decedat, la vârsta de 83 de ani, la Spitalul din Ilfov, răpusă de COVID-19.

Adi Bărar

Adi Bărar, fondatorul și liderul trupei rock Cargo, a încetat din viață la vârsta de 61 de ani. Artistul suferea de mai multe afecțiuni și fusese internat la secția ATI a Spitalului Județean Timișoara la sfârștitul lunii februarie cu COVID-19.

Cântăreții Corin Dobrinescu, Adrian Uzum, Dorin Anastasiu, Alexandru Rusu, Simion Pop, se numără și ei printre artiștii români care au murit în 2021.

Actori care s-au stins din viață anul acesta

Boris Petroff

Boris Petroff a murit la doar două săptămâni după ce a împlinit 82 de ani. Acesta a încetat din viață tot în data de 18 noiembrie, la fel ca și Benone Sinulescu. Îndrăgitul artist a jucat timp de 35 de ani rolul lui Geppetto din „Pinocchio”, pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București.

Cornel Nicoară

Cornel Nicoară, actor și fost director al Teatrului Tineretului din Neamț, a încetat din viață la vârsta de 83 de ani. Acesta fost găsit decedat în locuința sa de un echipaj de pompieri care fuseseră chemați de vecini să stingă un incendiu izbucnit în casă. Autoritățile au spus că incendiul nu a fost cauza decesului. Actorul a interpretat de-a lungul carierei sale o mulțime de personaje memorabile printre care amintim Ştefan cel Mare din “Apus de Soare”, “Caţavencu” în O scrisoare pierdută, de Caragiale sau “Lear” în Regele Lear, de William Shakespeare.

Ion Caramitru

5 septembrie 2021 este considerată o zi neagră pentru România, după vestea că atât Ion Caramitru, cât și fostul mare sportiv Ivan Patzaichin s-au stins din viață. Actorul și directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, avea 79 de ani. El se afla internat de o lună de zile la Spitalul Elias din Capitală și ar fi murit din cauza unei infecții cu stafilococ. Actorul a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitiru Bellu, pe Aleea Artiștilor.

Luminița Gheorghiu

Actrița Luminița Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile sale „Moromeţii”, „Poziţia copilului” și „Moartea domnului Lăzărescu”, s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani. Aceasta a murit în data de 4 iulie, după o îndelungată suferință din cauza unei maladii care a determinat-o să-și restrângă apariţiile publice.

Ion Dichiseanu

Ion Dichiseanu a murit în luna mai a acestui an, la vârsta de 87 de ani. Artistul fusese spitalizat în urma unor complicații, după ce a fost infectat cu o bacterie care i-a provocat o pneumonie bilaterală.

Bogdan Stanoevici

Actorul Bogdan Stanoevici a murit în dimineaţa de 12 ianuarie 2021, la vârsta de 62 de ani. Decesul ar fi survenit din cauza complicațiilor bolii COVID-19. Bogdan Stanoevici a fost ministru Românilor de Pretutindeni în 2014, în guvernul Victor Ponta. Din 2017, el era manager al Circului Metropolitan, iar în anul 2019 a candidat la alegerile prezidențiale.

Și actorii Ciprian Nemeșiu, Florin Oprițescu, Cornel Nicoară, Lucian Pînzaru și Liliana Tomescu, precum și regizorul Dan Puican (fostul soț al Stelei Popescu) se numără printre artiștii care au încetat din viață în 2021.

Ivan Patzaichin, unul dintre marii dispăruți ai anului 2021

Tot la spitalul Elias, acolo unde era internat de mai multă vreme, a murit și Ivan Patzaichin, cvadruplu medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984. Acesta avea 71 de ani. Potrivit apropiaților, Ivan Patzaichin a suferea de o boală incurabilă, cu care s-a luptat singur, fără să spună nimănui. Fostul mare sportiv a fost înmormântat în cimitirul Bellu, cu onoruri militare.

Azi și de-a lungul vieții lui s-a scris infinit de mult. În aceste zile am realizat că tata nu a fost iubit de multă lume, ci a fost iubit de toți oamenii de pe Pământ. Pentru mine, pentru mulți, pentru toți, tata a fost Ivan Inimă de Aur. (…)

Nu-i plăcea să vadă pe nimeni trist sau să dezamăgească pe cineva. A iubit oameni, a iubit sportul, iar pe mine și pe mama ne-a adorat. Viața lui a fost frumoasă, chiar dacă nu întotdeauna a fost ușoară. A iubit viața, iar viața l-a iubit. Din păcate, în acest an, ursitoarea cea rea și-a adus aminte de el și acum l-a luat de lângă noi, a transmis fiica sportivului, Ivona Patzaichin.

Scriitorul Pavel Coruț se numără printre personalitățile care au murit în 2021. Acesta s-a stins din viață în data de 28 octombrie, la vârsta de 72 de ani. De-a lungul carierei sale, începând cu 1992, Pavel Coruț a publicat peste 170 de cărți. În perioada comunistă, Pavel Coruț a fost ofițer de informații și contrainformații, și colonel al serviciului de contrainformații militare al Armatei Române.

Scriitoarea Ileana Vulpescu a încetat din viață în data de 11 mai 2021. Autoarea romanului „Arta conversaţiei” ar fi împlinit 89 de ani în data de 21 mai. Printre operele sale se numără și „Sărută pământul acesta”, „Rămas bun casei părinteşti”, „Candidații la Fericire”,  „De-amor, de-amar, de inimă albastră”, „Arta compromisului”, „Noi, doamna doctor, când o să murim?”. De asemenea, scriitoarea a colaborat la redactarea lucrărilor Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române (1959-1975).

Jurnalistul Florin Condurățeanu a încetat din viață în data de 28 iunie 2021, la vârsta de 71 de ani, în urma unui stop cardio-respirator.

Scriitorul și publicistul basarabean Nicolae Dabija, membru de onoare al Academiei Române, a murit în martie 2021, la vârsta de 72 de ani, la câteva zile după ce a fost internat în spital, în urma complicaţiilor cauzate de infecţia cu COVID-19. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, între anii 1990-1994 și 1998-2001 și s-a implicat în politica de la Chișinău, militând pentru unirea Basarabiei cu România.

Printre personalitățile române care au murit în 2021 se mai numără scriitoarea Aurora Cornu (prima soție a lui Marin Preda) și Dorli Blaga (fiica lui Lucian Blaga),

Actori străini care au murit în 2021

Willie Garson

Actorul american Willie Garson, devenit celebru pentru interpretarea personajului Stanford Blatch din serialul “Sex and the city” a încetat din viață la vârsta de 57 de ani. Willie Garson suferea de cancer pancreatic.

David Gulpilil

Actorul David Gulpilil, celebru pentru apariția sa în comedia australiană „Crocodile Dundee”, a încetat din viață la vârsta de 68 de ani. Actorul a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în 2017.

Jerry Douglas

Actorul Jerry Douglas, cunoscut mai ales din serialul “Tânăr și neliniștit” (“The Young and The Restless”) pentru interpretarea personajului John Abbott (patriarhul familiei Abbott și președintele companiei Jabot Cosmetics), s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani.

Dean Stockwell

Dean Stockwell, actorul american care s-a remarcat în producții precum „Married to the Mob/ Cu mafia pe urme”, „Air Force One”, „Quantum Leap/ Capcana timpului”, a murit la vârsta de 85 de ani. Acesta s-ar fi stins din viață în somn, în propria lui locuință.

James Michael Tyler

James Michael Tyler, interpretul lui Gunther din serialul „Friends”, a murit la vârsta de 59 de ani. Actorul anunțase în luna iunie că suferă de cancer la prostată, în stadiu IV. Din cauza pandemiei de COVID-19 a ratat un control medical, iar cancerul s-a răspândit și în oase.

Actorul Ned Beatty

Ned Beatty, cunoscut pentru rolurile din „Deliverance”, „Superman” „Toy Story 3”, „Network”, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Actorul nominalizat la Premiile Oscar pentru interpretarea din „Network/ Rețeaua”,  a murit în data de 13 iunie.

Norman Lloyd

Normal Lloyd, actor, regizor și producător american, a încetat din viață la vârsta de 106 ani. Lloyd a jucat în peste 60 de producții cinematografice, cele mai multe dintre ele regizate de Alfred Hitchcock, Martin Scorsese sau Charlie Chaplin.

George Segal

Celebrul actor de la Hollywood, George Segal, s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, într-un spital din California. Acesta a murit din „cauza complicațiilor apărute în timpul operației de bypass”, după cum a declarat sora lui.

Christopher Plummer

Actorul canadian Christopher Plummer a murit la vârsta de 91 de ani. Acesta a avut o carieră de 75 de ani. A fost distins cu premiul Oscar la vârsta de 82 de ani, în 2012, pentru un rolul secundar din pelicula Beginners (Începătorii).

Printre actorii străini care au murit în 2021 se mai numără: Mark York, Kevin Clark, Charles Grodin, Helen McCrory, Joseph Siravo, Valeria Gagealov, Dustin Diamond (Screech din „Salvați de clopoțel”), Nathalie Delon (fosta soție a lui Alain Delon), Tania Roberts (celebra Bond Girl), Barbara Shelly, Joey Morgan, Heath Freeman, Norm Macdonald, Ed Asner, Jay Pickett, Mike Mitchell (actor din „Gladiator”), actorul și regizorul Robert Downey Sr., Daniel Mickelson, Jean Paul Belmondo, Olympia Dukakis, actorul britanic Paul Ritter.

Muzicieni străini care au murit anul acesta

Steve Bronski

Steve Bronski, confondator al Bronski Beat şi co-autor al melodiei „Smalltown Boy”, s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani.

Sarah Harding

Sarah Harding, fostă componentă a trupei „Girls Aloud”, a murit la vârsta de 39 de ani. Solista fusese diagnosticată cu cancer la sân într-un stadiu avansat. Artista a dezvăluit că suferă de această boală la sfârșitul anului 2020. Cântăreața spunaa atunci că boala i s-a extins la plămâni și coloană, în ciudat tratamentului de chimioterapie.

Charlie Watts

Charlie Watts, bateristul trupei rock britanice The Rolling Stones, a murit pe 24 august, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Londra.

Brian Travers

Brian Travers, membru fondator al trupei britanice UB40, a încetat din viață la vârsta de 62 de ani. Artistul suferea de cancer și și-a dat ultima suflare în locuința sa din Birmingham, înconjurat de familie, pe data de 22 august.

Dusty Hill

Dusty Hill, basistul legendarei trupe americane ZZ Top, s-a stins din viață la 72 de ani. Artistul a murit în somn, în propria lui locuință.

Johnny Solinger

Johnny Solinger, fostul solist vocal al celebrei trupe rock Skid Row, a murit la vârsta de 55 de ani. Artistul a fost diagnosticat cu insuficiență hepatică. 

Alți artiști din industria muzicală care și-au pierdut viața în 2021: Michele Merlo, muzicianul italian Franco Battiato, MC Kevin, cântărețul britanic Nick Kamen, Barby Kelly (fosta componentă a trupei „The Kelly Family”), pianistul american Chick Corea, Mary Wilson, cântăreața braziliancă Marilia Mendonca, Alan Lancaster (basistul și membru fondator al trupei engleze Status Quo), Sarah Harding (fostă componentă a trupei „Girls Aloud”), Joey Jordison (cofondator și baterist al trupei de hard rock Slipknot), muzicianul și actorul Piotr Mamonov.

Personalități străine care au încetat din viață în 2021

Scenarista cubaneză Delia Fiallo, considerată „mama telenovelei latino-americane”, s-a stins din viață la Miami, la vârsta de 96 de ani. A fost autoarea unora dintre cele mai de succes producții romantice, cum ar fi „Kassandra”, „Esmeralda”, „Rosalinda”.

Carla Fracci, una dintre cele mai cunoscute balerine din lume, a murit la vârsta de 84 de ani. Aceasta a fost prim-balerină la Scala din Milano timp de mulți ani. 

Lou Ottens, inginerul olandez care a inventat caseta video și a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru CD (compact disc), s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani, în satul său natal Duizel, din Olanda.

Alte nume celebre care din 2021 au rămas doar în memoria publicului sunt: comedianul Juan Joya Borja, Larry Flynt (fondatorul revistei Hustler), sir Tom Moore, Patricia Hitchcock (fiica regizorului Alfred Hitchcock), fosta tenismenă Shirley Fry (câștigătoare a 17 titluri de Mare Șlem), Raffaella Carra (artistă și prezentatoare TV din Italia).

Sursă foto: Libertatea, Facebook, Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter