Regina Elisabeta a II-a i-a retras prințului Andrew toate distincțiile militare și titlul de Alteță Regală

De Adelina Duinea, pe

Casa Regală Britanică i-a retras prințului Andrew (61 de ani), al treilea copil și al doilea fiu al Reginei Elisabeta a II-a (95 de ani), toate distincțiile militare, precum și dreptul de a folosi în mod oficial titulatura de Alteță Regală, a anunțat Palatul Buckingham. Toate titlurile, drepturile de patronaj și distincțiile care i-au aparținut prințului Andrew îi vor reveni Reginei Elisabeta.

Regina Elisabeta a II-a i-a retras prințului Andrew toate distincțiile militare și titlul de Alteță Regală

Andrew a renunțat la îndatoririle sale publice în calitate de membru al familiei regale britanice în noiembrie 2019, după ce a fost acuzat că, în urmă cu aproape două decenii, a întreținut relații sexuale cu o minoră. „Ducele de York nu va avea îndatoriri publice și se va apăra în cadrul procesului ca cetățean privat”, a mai precizat Palatul Buckingham.

Anunțul a venit după ce peste 150 de veterani militari i-au cerut Reginei să-i retragă fiului ei titlurile militare. „Ofițerii forțelor armate britanice trebuie să respecte cele mai înalte standarde de probitate, onestitate și conduită onorabilă. Acestea sunt standarde pe care prințul Andrew nu le-a îndeplinit. Este greu de ignorat, când ofițerii de rang înalt îl descriu drept «toxic», pentru că a discreditat serviciile cu care este asociat”, se menționează în scrisoarea deschisă adresată de veterani Reginei, care are calitatea de șef de stat și comandant șef al armatei, marinei și forțelor aeriene.

Virginia Giuffre (38 de ani) l-a acuzat în anul 2009 pe Jeffrey Epstein (n. 1953 – d. 2019), fost investitor american condamnat pentru pedofilie și abuzuri sexuale, și pe iubita lui de la vremea aceea, Ghislaine Maxwell (60 de ani), condamnată pentru trafic de persoane în scop sexual, că au forțat-o să întrețină relații sexuale cu prințul Andrew, dar și cu alți bărbați când avea 17 ani.

Virginia Giuffre a afirmat că a fost forțată să întrețină relații sexuale cu prințul Andrew la Londra, în 2001, pe când avea 17 ani, apoi în alte două rânduri, o dată la New York și o dată pe insula privată a lui Jeffrey Epstein din Caraibe.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Prințul Philip, acuzat în repetate rânduri că a înșelat-o pe Regina Elisabeta a II-a

Cum se comporta Prințul William în prezența lui Kate Middleton, în timpul facultății

Kate Middleton și Prințul William și-au deschis propriul canal de YouTube

Prințul Andrew susține că este nevinovat. La începutul anului 2022, avocații prințului nu au reușit să convingă un judecător american să renunțe la procesul civil în care este acuzat. Pe 3 ianuarie 2022, avocații lui Andrew au depus o înțelegere legală încheiată în 2009 între Giuffre și Epstein. Avocații prințului susțin că înțelegerea conține prevederi care o împiedică pe Giuffre să ia acțiune legală împotriva asociaților lui Epstein.

Andrew nu este menționat. Nici avocatul Alan Dershowitz, pe care Giuffre l-a acuzat de conduită sexuală greșită facilitată de Epstein, acuzație negată de bărbat. Dershowitz a declarat pentru The Guardian că înțelegerea a împiedicat-o pe Giuffre să depună acțiune legală împotriva lui.

„Acest document demonstrează că, în schimbul a 500.000 de dolari, ea a fost de acord că nu va da în judecată pe niciuna dintre persoane, și asta include pe oricine a acuzat sau ar putea acuza, inclusiv membri ai comunității academice și regalitatea”, arată documentele.

Prințul Andrew are două fiice

Pe 29 decembrie 2021, un tribunal federal din Manhattan a găsit-o pe Ghislaine Maxwell vinovată de cinci capete de acuzare, inclusiv trafic sexual cu fete de 14 ani. Ghislaine Maxwell susține că este nevinovată. Avocații ei au anunțat că vor face recurs.

Epstein, care i-a avut printre asociați și pe foștii președinți Donald Trump și Bill Clinton, a fost arestat în iulie 2019 pentru trafic sexual de adolescente. S-a sinucis la aproximativ o lună după arestarea sa, într-o închisoare din New York, în timp ce aștepta să fie judecat.

Între anii 1986 și 1992, prințul Andrew a fost căsătorit cu Sarah Ferguson (62 de ani). Divorțul dintre cei doi a fost pronunțat în anul 1996. Fostul cuplu are două fiice, prințesa Beatrice (33 de ani) și prințesa Eugenie (31 de ani).

Foto: Profimediaimages.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter