George H.W. Bush a murit la vârsta de 94 de ani

De Oana Savin, pe Ultimul update Luni, 03 decembrie 2018, 09:54
George H.W. Bush, cel de al 41-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. Decesul său a fost anunțat de purtătorul său de cuvânt, Jim McGrath, pe Twitter.

Bush senior a murit la Houston, pe 1 decembrie, după ce în cursul acestui an a fost spitalizat de mai multe ori, după ce soția sa, Barbara Bush, a încetat din viață în luna aprilie.

George și Barbara Bush au fost căsătoriți timp de 73 de ani și au avut șase copii.

În anul 2012, Bush a anunțat că suferă de o formă a bolii Parkinson.

Înainte de a fi ales în funcția de președinte al SUA, George H.W. Buch a fost pilot în Marina americană, fiind decorat pentru serviciile sale. De asemenea, el a îndeplinit funcția de congressman, a fost delegat al Națiunilor Unite, președinte al Partidului Republican, reprezentant la Bijing și director al CIA.

George H.W. Bush a fost ales președinte în 1989

Mandatul lui George Herbert Walker Bush în funcția de președinte al Statelor Unite a început în ianuarie 1989 și s-a încheiat în 1993, perioadă în care s-a prăbușit Uninea Sovietică, iar Europa de Est și-a regăsit libertatea.

În anul 1990, acesta a proclamat o „nouă ordine mondială”, liberă de „amenințarea terorii, cu un simț puternic al justiției și mai sigură în cautarea păcii – o lume în care națiunile împart responsabilitatea pentru libertate și justiție”.

În urma invadării Kuweitul în anul 1990, George H.W. Bush a format o coaliție de 30 de națiuni, susținută de NATO, care a luptat împotriva forțelor Irakului.

Pe plan intern, Bush nu a respectat o promisiune făcută în campanie de a nu creşte taxele, iar pe fondul îngrijorărilor economice a pierdut alegerile din 1992 în faţa democratului Bill Clinton.

Abilitatea sa de a câştiga susţinere internaţională pentru războiul din Golf din 1990 a fost văzută ca un succes diplomatic, deşi decizia sa de a se retrage din Irak fără a-l îndepărta pe Saddam Hussein a stârnit reacţii mixte.

La 5 februarie 2011, preşedintele Barack Obama i-a decernat Medalia pentru Libertate, cea mai înaltă distincţie civilă din Statele Unite.

La 6 ianuarie 1945, s-a căsătorit cu Barbara Pierce (1925-2018), cu care a avut şase copii: George Walker Bush (1946), preşedinte al SUA între 2000 şi 2008, Pauline Robinson Bush (1949-1953), care a murit de leucemie, John Ellis ‘Jeb’ Bush (1953), guvernator al statului Florida între 1999 şi 2007, Neil Mallon Bush (1955), Marvin Pierce Bush (1955) şi Dorothy Bush Koch (1959).

Ultimele cuvinte ale lui George Bush Senior

Cu puțin timp înainte să moară, George Bush Senior și-a sunat fiul, pe George W. Bush. În ultima conversație, acesta i-a spus că îl iubește.

Bush Sr. a fost întrebat dacă își dorește să meargă la spital, însă fostul președinte american a refuzat. Potrivit unei surse apropiate familiei, el ar fi spus că e pregătit să se ducă la Barbara, soția în vârstă de 73 de ani care a murit în acest an, și fiica Robin care a fost răpusă de leucemie, în copilărie, scrie CNN.

A decis, însă, să își sune fiul cel mare, care i-ar fi spus la telefon că a fost „un tată minunat.”

„Și eu te iubesc”, i-a transmis acesta lui George W.Bush.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter