Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program. Când va fi acceptată România?

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Marți, 25 aprilie 2023, 17:57

România se află pe lista de așteptare pentru Visa Waiver, un program de care mulți cetățeni români au nevoie și îl doresc cât mai rapid. Actuala conducere a Statelor Unite ale Americii promite să extindă programul Visa Waiver, iar România are șanse mari în viitorul apropiat.

Cuprins

Toți românii așteaptă să călătorească în Statele Unite ale Americii fără viză. Iar acest lucru va fi posibil în condițiile în care România va fi acceptată în programul Visa Waiver. Află ce este Visa Waiver, ce oportunități îți oferă, ce țări se află deja în program și când sunt șanse să fie acceptată și țara noastră.

Ce este Visa Waiver

Românii nu pot călători încă în SUA fără viză. Orice călătorie în America presupune obținerea unei vize de la Ambasada Americii din București.

Dar mulți alți cetățeni ai Uniunii Europene se bucură de șansa de a călători în SUA fără viză, deoarece statele lor sunt deja acceptate în programul Visa Waiver. Și iată ce este Visa Waiver!

Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările care participă la acest program să călătorească pe teritoriul SUA în scop turistic sau de afaceri pe o perioadă de maximum 90 de zile, fără a fi nevoie de viză. În schimb, cetățenii americani pot și ei călători timp de 90 de zile, fără viză, în cele 40 de state care fac parte din program.

Înainte de călătoria către SUA, cetățenii trebuie să solicite autorizația prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor (prescurtat ESTA).

Autorizarea ESTA, obligatorie înainte de călătorie

Călătorii nu se pot deplasa în SUA dacă nu primesc autorizare prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriilor. Dar autorizarea ESTA îți arată doar că poți călători spre SUA, însă nu garantează automat că vei putea intra pe teritoriul Statele Unite.

Accesul oricărui călător în State este analizat de către ofițerii Serviciului vamal pentru fiecare caz în parte.

Cetăţenii care sunt eligibili pentru programul Visa Waiver este obligatorie înregistrarea prin Sistemul Electronic de Autorizare a Călătoriei (ESTA) înainte de a începe călătoria către SUA. Persoanele care nu au obţinut aprobarea prin sistemul ESTA nu vor fi îmbarcate de nicio companie aeriană către SUA.

Cei care doresc să se înregistreze pentru sistemul ESTA, o pot face prin intermediul portalului ESTA, anunță Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

În majoritatea cazurilor, sistemul ESTA va oferi un răspuns imediat referitor la posibilitatea de a călători în SUA în condiţiile programului Visa Waiver:

1. Cerere aprobată (Authorization Approved) – Călătoria este autorizată.
2. Călătoria neautorizată (Travel Not Autorized) – Trebuie să solicitaţi o viză temporară de la Ambasadă/Consulat înainte de începe călătoria.
3. În aşteptare (Authorization Pending) – Trebuie să verificaţi portalul ESTA în decurs de 72 de ore pentru răspunsul final.

Dacă ESTA este aprobată înseamnă că:

  • Este valabilă timp de doi ani sau până la expirarea paşaportului, în cazul în care nu este revocată.
  • Este valabilă pentru călătorii multiple.
  • Nu reprezintă o garanţie a intrării în SUA. ESTA aprobată vă permite să vă îmbarcaţi către SUA în condiţiile programului Visa Waiver. Pentru fiecare caz individual, ofițerii CBP (Customs and Border Patrol) vor decide dacă vă acordă sau nu dreptul de intrare în SUA.

Ce țări sunt incluse în programul Visa Waiver

Ce este Visa Waiver și ce țări fac parte din program. Când va fi acceptată România?

În prezent, în programul Visa Waiver sunt incluse 40 de ţări și anume:

1. Andorra                2. Australia,

3. Austria                  4. Belgia

5. Brunei                   6. Chile

7. Croaţia                  8. Danemarca

9. Elveţia                   10. Estonia

11. Finlanda              12. Franţa

13. Germania            14. Grecia

15. Irlanda                 16. Islanda

17. Italia                     18. Japonia

19. Letonia                 20. Liechtenstein

21. Lituania                22. Luxemburg

23. Malta                    24. Monaco

25. Norvegia              26. Noua Zeelandă

27. Țările de Jos         28. Polonia

29. Portugalia            30. Marea Britanie

31. Cehia                    32. Coreea de Sud

33. San Marino           34. Singapore

35. Slovacia                 36. Slovenia

37. Spania                   38. Suedia

39. Taiwan                   40. Ungaria

Toate aceste state sunt considerate state dezvoltate, cu un venit peste medie pe cap de locuitor și cu un climat socio-politic stabil. Majoritatea cetățenilor din cele 40 de țări acceptate poate călători și poate rămâne în Statele Unite timp de 90 de zile fără să solicite o viză în prealabil.

Excepțiile de la program

Începând din anul 2016, Programul Visa Waiver nu se aplică în cazul în care o persoană a călătorit anterior în Iran, Irak, Libia, Coreea de Nord, Somalia, Sudan, Siria sau Yemen la sau după 1 martie 2011.

De asemenea, programul nu se aplică în cazul persoanelor care au dublă cetățenie, fiind cetățeni ai statelor Iran, Irak, Sudan sau Siria, chiar dacă au și cetățenie europeană spre exemplu.  

De la această regulă sunt exceptate anumite categorii de persoane, cum ar fi diplomații, militarii, jurnaliștii, voluntarii umanitari sau oamenii de afaceri legitimi, care pot să nu necesite prezentarea vizei la Secretariatul Securității Interne.

Ce țări aspiră să fie admise în Visa Waiver

Administrația Biden promite că programul Visa Waiver nu se va opri la cele 40 de state deja admise. Aproape în fiecare an este acceptată cel puțin o țară nouă. În cursul anului 2023 este posibil să fie primit în program Israelul.

Alte țări care se află pe lista de așteptare sau road map, cum denumesc americanii drumul de parcurs până la Visa Waiver, sunt:

  • Cipru
  • România
  • Bulgaria
  • Turcia
  • Brazilia
  • Argentina
  • Uruguay

Trebuie menționat faptul că ultimele două țări, și anume Argentina și Uruguay, au făcut anterior parte din programul Visa Waiver, dar au pierdut acest drept din cauza problemelor cu care se confruntă în privința imigrației ilegale. 

Când va fi admisă România

steagul romaniei, un pasaport si macheta unui avion

România se află de mulți ani pe lista de așteptare pentru Visa Waiver. În fiecare an sperăm să primim un răspuns favorabil, dar de fiecare dată suntem amânați. Încă nu reușim să îndeplinim condițiile tehnice de aderare, așa cum se exprima președintele Klaus Johannis în luna septembrie 2022.

Principalul motiv este rata mare de respingere a cererilor de viză pentru cetățenii români. În anul 2020, rata de respingere era de 10%, iar ea nu trebuie să depășească 3%, conform condițiilor din programul Visa Waiver. În ultimii doi ani, însă, în loc să scadă, această rată a crescut la 17%.

Cetățenii români care solicită viză sunt sfătuiți să înceapă această procedură numai după ce știu sigur că îndeplinesc toate condițiile pentru a primi o viză, fie ea turistică sau de afaceri. Aplicațiile completate greșit sau incomplete determină o rată de respingere mare, care ne îndepărtează de programul Visa Waiver.

Mai mulți senatori americani susțin în mod deschis intrarea României în programul Visa Waiver și sperăm să primim un răspuns favorabil în anul 2024.

Ce condiții trebuie să îndeplinească România

Programul Visa Waiver impune înainte de toate tuturor țărilor candidate o legislație riguroasă pentru controlul migrației și securitatea frontierelor. Sunt foarte importante cadrul legislativ și acțiunile concrete pentru combaterea terorismului.

Un aspect esențial pentru acest program este colaborarea cu autoritățile americane care se ocupă de lupta împotriva terorismului.

De asemenea, modernizarea și securizarea documentelor de călătorie este un alt punct important din foaia de aderare. Iar rata de respingere a vizelor nu trebuie să depășească procentul de 3%.

Cum pot călătorii românii în SUA

În prezent, cetății români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Statelor Unite, iar viza se poate obține de la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti, pe baza unui pașaport valabil și a altor documente și acte solicitate de autoritățile Secției Consulare.

Intrarea în SUA este posibilă, de asemenea, și pe baza documentului de reşedinţă permanentă (green card), însoţit de paşaportul naţional. Alte documente acceptate la intrarea în SUA sunt: permisul de reintrare (re-entry permit) sau documentul de călătorie pentru refugiaţi (refugee travel document), eliberate de U.S. Department of Homeland Security.

Deţinerea unei vize valabile nu garantează automat intrarea pe teritoriul acestui stat. La punctul de frontieră va avea loc un scurt interviu, în urma căruia ofiţerul poliţiei de frontieră poate returna un cetăţean care nu oferă suficiente garanţii că nu se va abate de la scopul vizei sau a duratei de şedere în acest stat.

Controlul la frontieră se realizează la toate punctele de trecere a frontierei (aeroporturi, porturi, puncte rutiere) şi constă în examinarea documentelor de călătorie (paşaport şi viză) şi într-un interviu pentru verificarea scopului şi duratei vizei în SUA.

Începând cu anul 2004, toţi pasagerii cu vârste cuprinse între 14 şi 79 de ani sunt supuşi amprentării şi fotografierii digitale cu ocazia efectuării controlului de trecere a frontierei SUA. În 2013, acest program a fost transformat în OBIM (Office of Biometric Identity Management), funcţiile de stocare a datelor biometrice fiind extinse cu realizarea unei analize comparative între datele existente deja în baza de date, cele prelevate pe loc şi cele înmagazinate în cipul paşapoartelor biometrice.

Începând cu anul 2016, au fost treptat introduse pe aeroporturile din SUA terminale Global Entry, care facilitează procesul de verificare a identităţii la trecerea frontierei (intrarea în SUA). Pentru a utiliza aceste terminale este necesar un proces anterior de înscriere şi acceptare din partea CBP (Customs and Border Protection).

Şederea pe teritoriul SUA este limitată la cea permisă prin documentul emis, respectiv viză sau permis de şedere.

Depăşirea termenului de ședere este considerată infracţiune şi poate conduce la îndepărtarea forţată de pe teritoriul SUA şi instituirea unor interdicţii.

Vizele de tip B1/B2 (vizită, turism/afaceri), au valabilitate de 10 ani, dar permit o şedere pe teritoriul SUA de numai 6 luni (180 zile) într-un an. Ca verificare, la trecerea frontierei SUA, funcţionarul din punctul de control aplică în paşaport o ştampilă cu o dată care indică ultima zi de şedere permisă în SUA.

Aceasta nu trebuie depăşită, şederea devenind ilegală. Prelungirea şederii peste termenul legal se poate acorda numai de către US Citizenship and Immigration Services (USCIS), în urma analizării motivaţiei aduse.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter