A murit Nicolae Corjos, regizorul filmelor „Liceenii” și „Declarație de dragoste”

De Adelina Duinea, pe

Nicolae Corjos, regizorul filmelor „Liceenii” și „Declarație de dragoste”, a murit la vârsta de 86 de ani. În mediul online, Ștefan Bănică Junior (54 de ani) a transmis un mesaj în onoarea regretatului regizor.

A murit Nicolae Corjos, regizorul filmelor „Liceenii” și „Declarație de dragoste”

„În aceste vremuri tulburi pentru o planetă întreagă, în care vecinii noștri se tem pentru viața lor și a celor dragi, o persoană dragă mie și căreia îi datorez succesul meu în film, a trecut azi în neființă. Este vorba despre regizorul Nicolae Corjos, omul care a transpus pe ecran poveștile adolescenților din «Liceenii».

A lăsat în urmă filme îndrăgite de mai multe generații, «Alo, aterizează străbunica!», «Declarație de dragoste», «Liceenii Rock’n’Roll», și o bogată activitate desfășurată la studioul Sahia, ca regizor de film documentar. Îți mulțumesc pentru tot! Drum lin spre stele, domnule Corjos!”, a scris Ștefan Bănică Junior, în mediul online.

Filmografia lui Nicolae Corjos cuprinde lungmetrajele „Ora zero” (1979), „Alo, aterizează străbunica!” (1981), „Pădurea nebună” (1982), „Declarație de dragoste” (1985), „Liceenii” (1986), „Extemporal la dirigenție” (1988), „Un studio în căutarea unei vedete” (1988), „Liceenii Rock’n’Roll” (1991), precum și multe altele.

Nicolae Corjos s-a născut pe 22 mai 1935 la Hotin, atunci în România, astăzi în Ucraina, și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1956. De-a lungul activității sale a înființat studioul de cinematografie al Conservatorului în anul 1966, activând ca profesor de artă cinematografică până în 1972.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Radu Ciudin, medicul care a implantat primul cardiodefibrilator din România, a murit

Cercetătorul care a contribuit la descoperirea metodei ARN mesager a murit

Dragoș Moștenescu, prima reacție după ce s-a zvonit că a murit

Timp de peste un deceniu, începând din 1981, Nicolae Corjos a fost regizor de film documentar la Studioul „Alexandru Sahia”, perioadă în care a realizat 50 de filme documentare, printre care s-au numărat „Mănăstirea Văcărești” (1989) și „Sergiu Celibidache” (1991), și a fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului între 1995 și 2001.

Nicolae Corjos a devenit doctor în muzică în 2000 cu teza „Arta muzicii – componentă și aureolă a audiovizualului” și a fost profesor universitar la Universitatea „Hyperion” din 1990 până în 2009.

Foto: Libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter