Cum și-a pierdut Oana Zăvoranu surorile și bunicii în cutremurul din ’77. „Era agitație, panică, nenorocire!”

De Raluca Vițu, pe Ultimul update Marți, 07 martie 2023, 16:24

În urmă cu 46 de ani, pe 4 martie 1977, un seism cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter a zguduit România, lăsând în urma sa peste 1.500 de morți și mai bine de 11.000 de răniți.

Acela a fost unul dintre cele ami devastatoare cutremure din România, iar oamenii își mai reamintesc și acum cu teroare clipele de groază trăite atunci.

Oana Zăvoranu (49 de ani) se numără printre cei care au prins cutremurul din ’77, dar pe atunci avea doar patru ani și nu știe multe detalii legate de moment. Însă își aduce aminte că acel eveniment tragic le-a curmat viața surorilor ei gemene. Oana avea două surori gemene vitrege mai mari ca ea cu 5 ani, Camelia și Adriana, dintr-o relație a mamei sale, Mioara Zăvoranu, cu un bărbat pe nume Șerban Gheorghiade.

Citeşte şi: Cum a supraviețuit scriitorul Romulus Rusan la cutremurul din 1977. Soțul Anei Blandiana a stat ore în șir sub dărâmături

La momentul respectiv, Oana cu mama ei și cu tatăl ei biologic, Ioan Bănicioiu, locuiau în apropierea zonei Magheru, din București, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Camelia și Adriana aveau atunci vârsta de 9 ani și stăteau cu părinții adoptivi ai Mărioarei, adică bunicii Oanei, în blocul Casata, din Centrul Capitalei. Din păcate, atât fetele cât și bunicii actriței au murit atunci.

„Căzuse blocul Dunărea, căzuse Scala, aproape tot centrul era distrus”

“Eu locuiam la câteva blocuri distanţă de cel în care stăteau părinţii mei, iar gemenele erau la ei. Imediat ce s-a oprit cutremurul, am simţit un gol în stomac şi am fugit spre casa părinţilor mei. Eram în halat şi cu Oana în braţe. Căzuse blocul Dunărea, căzuse Scala, aproape tot centrul era distrus, era mult praf, multe dărâmături, oamenii urlau de durere…

A fost un adevărat coşmar. Am stat două zile şi două nopţi în faţa blocului Casata, până i-au scos militarii pe ai mei de sub dărâmături. N-am vrut să plec până nu i-au găsit” –  povestea în urmă cu mai mulți ani mama Oanei Zăvoranu, potrivit Libertatea.

Citeşte și: 9 personalități care și-au pierdut viața la cutremurul din 1977. Toma Caragiu și Alexandru Bocăneț au murit împreună

Pentru că era prea mica să conștientizeze cât de îngrozitor a fost cutremurul și pentru că nici nu a apucat să-și cunoască bine surorile, Oana Zăvoranu a declarant că nu a fost “devastată” când a aflat de moartea lor.

“Dacă nu am apucat să realizez ce înseamnă să am două surori, nici nu pot să spun că am fost devastată. Nici de surori, nici de bunici prin prisma faptului că, având 4 ani, nu îmi amintesc de niciunii. Eu sunt obișnuită să fiu fără surori, fără frați, pentru că așa am crescut”, a povestit Oana Zăvoranu pentru playtech.ro.

Actrița și-a putut aminti doar cum tatăl ei o ținea pe umeri și mergea cu ea cu ea printre dărâmături. Ea a povestit că era o panică totală la momentul respectiv și peste tot erau doar ziduri prăbușite, mult fum, praf și oameni disperați.

„Era o atmosferă extrem de urâtă”

Noi stăteam la blocul Sabena. Este chiar lângă Intercontinental și la vremea respectivă, în afară de Inter, era singurul bloc construit pe role, ceea ce l-a făcut să nu cadă ca restul blocurilor de pe Magheru, respectiv Casata, unde stăteau surorile și bunicii mei.

Citeşte şi: Cine l-a salvat pe Mircea Badea la cutremurul din 1977. Prezentatorul avea trei ani când s-a produs tragedia

Îmi aduc aminte că, stând la etajul 8 în apartamentul acela superb de pe Magheru unde m-am născut și am copilărit, tata cobora printre dărâmături cu mine, eu eram cu picioarele pe după gâtul lui și era foarte mult praf, miros de zidărie, foșnet puternic. Nu mai funcționa liftul, era panică totală și îmi aduc aminte că pur și simplu coboram cu tata într-un nor de praf, de zidărie. Auzeam țipete, era agitație, era panică, era nenorocire.

Tot bulevardul era plin nu știu de ce, dacă de oameni sau fum. Era, oricum, o atmosferă extrem de urâtă, dar eu dacă eram cu tata mă simțeam în siguranță. Asta era tot ce conta pentru mine” – a explicat Oana Zăvoranu.

Foto – Facebook / arhivă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter