Carmen Brumă, 5 sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în postul Crăciunului. Obiceiurile nesănătoase la care să renunți

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 16 noiembrie 2022, 16:39

Postul Crăciunului a început marți și odată cu această zi mulți oameni își schimbă modul de alimentație. În acest context, Carmen Brumă a postat o listă cu cinci sfaturi care ne pot ajuta să avem o alimentație sănătoasă în timpul celor 40 de zile de post.

Vedeta recomandă într-o postare pe rețelele de socializare consumul de fructe și legume și are și câteva recomandări prin care să evităm sau chiar să excludem în post anumite produse

Cinci sfaturi pentru o alimentație sănătoasă în timpul celor 40 de zile de post din partea lui Carmen Brumă

1.Legumele sunt alimentele de baza in alimentatia de post. Ele trebuie consumate la fiecare masă principala. Atentie insa, termenul “legume” este larg si cuprinde 3 categorii:

  • Legume cu conținut mare de amidon 10-20% sau leguminoase (fasole, mazare , cartofi, linte). Acestea trebuie consumate cu moderație adică 3-4 linguri (de produs finit) cu vârf la o masă și evitate la cină.
  • Legume cu un conținut mediu de amidon 5-7% sau radacinoase (morcov ,sfecla,gulie, ceapa)
  • Legume cu un conținut redus de amidon (sub 5%) adică verdețuri, conopidă, dovlecei ,ardei gras, roșii

2.Fructele fac parte din categoria desert si se consuma mult mai rar decat legumele.

3. Din cauză că proteinele vegetale sunt inferioare din punct de vedere al calității celor animale, ele trebuie combinate cu atenție. Asociați proteinele de origine vegetală, astfel încât să aveți tot spectrul de aminoacizi esențiali în dietă. Pentru un aport optim de aminoacizi esențiali, combinați la aceeași masă legume și cereale cum ar fi orez cu mazăre, fasole cu porumb, cuscus cu naut sau linte.

Citeşte și: Postul Crăciunului 2022. Ce este permis să faci și ce este interzis în cele 40 de zile de post

4.Evitați sau chiar excludeți în post urmatoarele produse:

  • mezeluri de post
  • pate de post
  • șnițele, chiftele de post
  • covrigei, sticksuri, merdenele, prajituri de post
  • cartofi prăjiti, chips-uri
  • maioneză, sosuri de post
  • supa (instant) la plic

5. Pentru o mai buna absorbtie a fierului din sursele vegetale ( care este fier non hemic si nu se absoarbe la fel cu cel hemic de origine animala) (legume cu frunze verzi, fasole, linte) adaugati o sursa de vitamina C (lamaie, suc de lamaie, grepfruit)

Citește AICI zeci de rețete pentru preparate de post:

Postul Crăciunului. Ce putem face și ce nu în timpul celor 40 de zile

Postul Crăciunului, aşa cum este cunoscut de către credincioşi, a început pe data de 15 noiembrie şi va ţine 40 de zile, până în data de 24 decembrie. În toată această perioadă de post, toţi credincioşii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică.

Pe lângă aceste dezlegări, în zilele de marţi şi joi avem dezlegare și la untdelemn, peşte şi vin. Dacă în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxă prăznuiește vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar dacă hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie, atunci se face dezlegarea și la pește.

Sursă foto: Facebook Carmen Brumă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter