Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

De Diana Zagrean, pe

Astăzi a fost o zi neagră pentru industria muzicală românească, după ce saxofonistul DAX a pierdut bătălia cu cancerul. Iată o listă a altor muzicieni, actori şi vedete care au murit în ultima vreme de această cumplită boală.
Stefan iordache
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

Iubitul actor a murit în septembrie 2008 de leucemie. El era internat la un spital din Viena şi avea 67 de ani. Actorul s-a născut la 3 februarie 1941 la Calafat şi s-a remarcat prin roluri atât pe scena marilor teatre din ţară, cât şi datorită filmelor în care a jucat pe marele ecran. Printre cele mai cunoscute se numărără „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Oglinda”, „Glissando”, „Ciuleandra”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Pruncul, petrolul si ardelenii”, „Inghititorii de sabii”, „Bietul Ioanide”. Pasionat de muzică, actorul si-a lansat albumul, „Magazinul Meu de vise”, în 2007. De asemenea, a colaborat cu Gheorghe Dinica si Nelu Ploiesteanu la albumul „Cantece de petrecere”. Stefan Iordache a mai realizat duete cu Sanda Ladosi, Monica Anghel si Elena Carstea.
Florian Pittiş
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

Cunoscut de generaţii întregi de folkişti drept „Moţul”, actorul şi cântăreţul Florian Pittiş a murit pe 5 august 2007 de cancer la prostată. Artistul avea 63 de ani şi a fost actor al Teatrului Bulandra, jucând în mari montari în regia lui Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Andrei Şerban sau Alexandru Tocilescu, dar şi interpret de muzică folk, compozitor şi producător de radio. A fost şi membru iubit al formaţiei Pasărea Colibri şi vocea emisiunii TeleEnciclopedia.
Anca Parghel
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

Cântăreaţa de jazz a murit pe 5 decembrie 2008 după ce, în luna iunie, fusese diagnosticată cu o formă de cancer ovarian. Ea suferise anterior şi de cancer la sân, care era în remisie. Născută pe 16 septembrie 1957, la Câmpulung Moldovenesc, Anca Parghel a fost licenţiată în muzică şi până la Revoluţie a predat canto, pian şi improvizaţie, atât în ţară, cât şi în străinătate. Vocea ei, asemănată de critici cu nume mari ale jazz-ului ca Ella Fitzgerald sau Maria Callas a acompaniat alte nume mari din muzica internaţională.
Tatiana Stepa
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

O altă mare voce feminină, de data aceasta din lumea folk-ului a decedat în 2009 de cancer la colul uterin. Tatiana Stepa avea 46 de ani şi s-a luptat mai bine de cinci ani cu groaznica maladie. Chitara nu a fost prima ei dragoste, Tatiana Stepa învăţând prima oară să cânte la vioară. A debutat în 1982 la Cenaclul Flacăra la Făgăraş şi a continuat, din 1992 la Cenaclul Totuşi Iubirea . A compus muzică atât pe versuri proprii sau ale unor nume mari ca: Federico García Lorca, Serghei Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără „Copaci fără pădure”, „Dă, Doamne, iarnă”, „Galbenă gutuie”, „Femeia de lut”.
Fănuş Neagu
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

Scriitorul a murit în luna mai a anului trecut de cancer la prostată. Romancier şi dramaturg, Fănuş Neagu era născut în 1932, la Grădiştea-de-Sus, judeţul Brăila. Din 2001 era membru al academiei Române. Între 1993 şi 1997, Fănuş Neagu a condus Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în calitate de director, dar cariera sa de scriitor l-a făcut cunoscut printre noile generaţii. Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: nuvela „Dincolo de nisipuri” (1962), „Cantonul părăsit” (1964), „Fântâna” (1974), „Pierdut în Balcania” (1982), „Povestiri din drumul Brăilei” (1985),sau „Partida de pocher” (1994).
Cornel Fugaru
Bilanţ sumbru: Tot mai mulţi artişti români cad seceraţi de cancer

Compozitorul Cornel Fugaru a încetat din viaţă vara trecută, în luna iulie, din cauza unui cancer la pancreas. Diagnosticul fusese dat în urmă cu zece ani şi boală părea să fie în remisie în 2011, când artistul s-a simţit deodată rău. Concluzia medicilor a fost că necruţătoarea boală s-a întors în metastaze şi nu s-a mai putut face foarte mult. Cornel Fugaru s-a născut pe 2 decembrie 1940, la Bucureşti, şi a fost compozitor de muzică uşoară, instrumentist şi liderul formaţiei rock româneşti Sincron. El a apaărut şi în câteva fime de lung metraj şi chiar a compus muzică pentru peliculele „Brezaia”, „Cici”, Cei 4 M”, „Oacă şi Boacă”.
Foto: Arhiva Ringier
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter