Turneul Național Stradivarius: provocări și emoții, aventuri și surprize

De Unica.ro, pe

A fost ales pe locul patru în topul celor mai „datable” bărbaţi din România, ţine în mână o parte însemnată a patrimoniului României şi an de an, în luna mai, porneşte într-unul dintre cele mai nonconformiste evenimente ale lumii muzicale clasice: Turneul Naţional Stradivarius. Aţi ghicit desigur, că vorbim despre Alexandru Tomescu, celebrul violonist român.
Muzica clasică, un gen de care să te apropii cu teamă? Este o prejudecată pe care Alexandru Tomescu şi-a propus să o elimine, reuşind să arate cât de fascinantă şi proaspătă poate fi acestă muzică. Strategia sa nu a fost aceea de a prezenta lucrări accesibile, ci a adus programe complexe, cărora le-a alăturat elemente neconvenţionale.
Cu răbdare, deschidere faţă de public, curaj şi o permanentă pasiune pentru munca pe care o face, Alexandru Tomescu a umplut până la refuz săli de concert din toată ţara, reuşind să demonstreze că muzica aceasta vorbeşte pe limba sensibilităţii fiecăruia dintre noi. Anul acesta Alexandru s-a hotărât să lase muzica să vorbească de la sine şi a pornit în cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius – nu singur, ci alături de pianistul rus Eduard Kunz.
Cei doi cântă muzică de Serghei Prokofiev, remarcabil prin magnetismul şi puterea de a fascina proprii compoziţiilor sale. Imaginaţi-vă teleportaţi într-un decor de film al anilor ’30-’40, în care fiecare element are o expresivitate extrem de densă, ba chiar hipnotică. Partenerul de scenă al lui Alexandru Tomescu – Eduard Kunz este un veritabil „cneaz” al pianului. Vine din Omsk, Siberia, însă zăpezile şi gheţurile nu au putut opri clocotul interior al acestui fabulos artist, care străluceşte pe scenele de concert din toată lumea.
Când se pune în faţa claviaturii, ai senzaţia că pământul îţi fuge de sub picioare în timp ce simţi cum se dezlănţuie toată fervoarea atât de caracteristică sufletului slav. A câştigat o mulţime de concursuri de pian, a pierdut şirul orchestrelor excepţionale alături de care a evoluat şi a fost găzduit în cele mai importante săli de concert din toată lumea: Concertgebouw (Olanda), Louvre (Paris), Wigmore Hall (Londra) şi multe altele. S-a îndrăgostit de o româncă şi a decis să se mute la Bucureşti, un spaţiu care i se pare de zeci de ori mai dinamic decât Londra sau New York.
Alexandru Tomescu a început colaborarea cu Eduard Kunz în 2013; au avut câteva concerte şi recitaluri aplaudate frenetic atât la Ateneul Român, cât şi la Sala Palatului. Şi-au dat seama că vibrează pe aceeaşi coardă, astfel că decizia de a porni împreună în Turneul Stradivarius a fost una cum nu se poate mai firească.
Cel mai emoţionant moment:
Alexandru: Acela în care l-am anunţat pe Gabriel Gîţan – câştigătorul concursului de compoziţie lansat de Eduard şi de mine – că piesa lui ne-a plăcut cel mai mult şi că i-o vom cânta în toate concertele turneului! La început a crezut că e o glumă, dar când şi-a dat seama că e serioasă treaba, nu mai avea aer ca să vorbească!
Eduard: Cel mai emoţionant moment este acela în care cineva care nu a mai fost niciodată la un recital de muzică clasică, vine la final să îţi spună cât de mult i-a plăcut. În acele momente ai realmente sentimentul că ai făcut ceva bun.
Un motiv pentru care să nu ratăm Turneul Naţional Stradivarius:
Alexandru: Dacă vrei să vezi cum e să asculţi o muzică foarte serioasă, dar incredibil de intensă şi de pasională, te aşteptăm la concertele din turneu!
Eduard: În ciuda ţinutei formale de concert şi a faptului că muzica pe care o interpretăm a fost scrisă acum 70 de ani, suntem doi oameni tineri care trăiesc în actualitate şi se bucură de o viaţă modernă în toate nuanţele ei. Prin intermediul muzicii scrise de genialul Serghei Prokofiev, vom împărtăşi publicului lucrurile care contează cel mai mult pentru noi, cele care ne inspiră sau ne frământă. Programul turneului oferă publicului ocazia de a accesa zone ale inimii şi sufletului pe care rutina zilnică le blochează.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter