“Smurfs live on stage”, piticutii albastri sparg gheata

De Libertatea.ro, pe Ultimul update Marți, 17 ianuarie 2017, 17:59

POVESTEA STRUMFILOR – Legenda adevarata

Intr-un Ev-Mediu imaginar, undeva prin Europa noastra, 100 de pitici albastri, cu pantaloni si bonete albe, locuiesc linistiti si fericiti in casute sapate in ciuperci multicolore. Toti au in jur de 100 de ani, mai putin unul dintre ei. Strumful glumet, strumful lenes, strumful morocanos, strumful iscusit, strumful cu ochelari, o strumfita si Marele strumf, cu barba alba si boneta rosie – inteleptul piticilor,  cel mai batran dintre toti, ce a a dunat 542 de ani. Inalti de-o palma, vegetarieni, traiesc si se conduc dupa un cod moral propriu, bazat pe respectul reciproc. De mai multe ori au incercat sa se conduca dupa legile omenesti, dar nu le-a iesit, asa ca au renuntat, ne povestesc benzidesenateromanesti.blogspot.ro.

Dusmanul si una dintre rarele prezente omenesti in universul strumfilor este vrajitorul Gargamel, cel care ii vaneaza pentru ca a citit el undeva ca pulpita de strumf serveste la fabricarea Pietrei Filozofale. Motanul sau, Azrael, e convins ca nu exista ceva mai bun pe pamant decat carnita de strumf. Multe dintre povestirile desenate cu micii omuleti albastri au ca subiect stradania vrajitorului malefic sa-i prinda, in timp ce aceştia fac tot posibilul să scape din capcanele sale si sa-l puna in situatii stanjenitoare.  Iar atunci cand nu au de-a face cu Gargamel, strumfii traiesc aventuri incredibile.

Ce nu se cunostea! Cuvantul „strumf” a fost inventat de Pierre Culliford (Peyo), parintele strumfilor, la o cina cu Franquin, un alt mare desenator belgian, cand i-a cerut acestuia sa-i dea solnita si nu gasea cuvantul („da-mi si mie… strumfita”), dupa care discutia dintre ei a continuat in limbajul simpatic: strumf. Foarte important de subliniat e ca acest “limbaj strumfesc” a constituit subiectul unui eseu foarte serios scris de marele Umberto Eco (scriitor italian, editor, filosof si semiotician), iar in anii ’90 fiind  editat chiar si un dicţionar franco-strumf!

Desenele animate aduc o si mai mare vizibilitate piticilor albastri, asa ca au fost comercializati si sub forma de figurine de plastic, jucarii de plus, jocuri video etc.
In 1989, se deschide – dupa modelul Disney – si un parc de distractii strumf in Franta.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2 3

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter