Se pregătește evacuarea lui Volodimir Zelenski din Ucraina. Ce planuiesc oficialii SUA și NATO

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 martie 2022, 11:01

Presa internațională anunță că Statele Unite ale Americii și aliații europeni pregătesc evacuarea din țară a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul ucrainean ar urma să conducă din Polonia un război de gherilă împotriva Rusiei.

Până acum, forțele armate ucrainene au opus o rezistență aspră împotriva trupelor rusești, care s-au confruntat cu probleme logistice și cu frustrări ale soldaților ruși. Oficialii americani și europeni sunt de părere că armata rusă se va regrupa, iar războiul va deveni unul sângeros și de durată. Așadar, aliații se pregătesc pentru momentul în care Rusia va pune stăpânire pe Kiev și pe alte teritorii importante din Ucraina și pregătesc susținerea unui guvern care să conducă mișcarea de rezistență din exil.

Oficialii mai spun că armele furnizate de SUA Ucrainei sunt cruciale în această luptă. Administația lui Joe Biden a cerut deja congresului american să accepte un nou pachet de ajutoare militare și umanitare în valoare de 10 miliarde de dolari.

În acest plan, președintele ucrainean este pivotul esențial pentru a motiva soldații ucraineni care trăiesc în ocupația rusă să facă față inamicului.

Facem o planificare de urgență acum pentru fiecare posibilitate, inclusiv un scenariu în care Zelenski stabilește un guvern în exil, în Polonia – a transmis un oficial american, potrivit Whasington Post.

Zelenski este numit de ruși “ținta numărul 1”, iar asupra lui au existat mai multe tentative de asasinare până acum, dar cu toate acestea, liderul ucrainean a refuzat să părăsească țara.

Citeşte şi: Rușii au votat o lege pentru a-i pedepsi pe cei care transmit știri false despre război

Citeşte și: Ministrul ucrainean de Externe: „Soldații ruși violează femei în orașele ucrainene ocupate”

Citeşte şi: Un senator american cere asasinarea lui Vladimir Putin. Ce mesaj a transmis în mediul online

Citeşte şi: Reacția unui militar rus când este hrănit de civilii ucraineni

Oficialii americani rămân totuși precauți cu privire la sprijinul pentru o insurgență ucraineană, pentru a nu atrage țările membre NATO într-un conflict direct cu Rusia. În ochii rușilor, sprijinul pentru un guvern ucrainean cu Zelenski în frunte care lucrează în Polonia ar putea cosntitui un atac al alianței, mai spun oficialii SUA.

Liderii NATO au mai precizat că dacă Rusia va ataca Kievul, acest lucru nu va însemna sfârșitul războiului sau a statului ucrainean.

Rusia nu poate ocupa și supune toată Ucraina” – a spus ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a cărui țară menținut un serviciu diplomatic în exil timp de 51 de ani, după ce a fost ocupată de Uniunea Sovietică în 1940. Washingtonul nu a recunoscut niciodată anexarea celor trei țări baltice.

Va fi un război partizan, va exista rezistență. Deci, chiar dacă Kievul va cădea, asta nu înseamnă sfârșitul războiului – a adăugat Pabriks.

Foto – Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter