Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Joi, 27 aprilie 2023, 09:43

Bucuria rusului este la băutură, spunea prințul Vladimir care i-a creștinat pe ruși. Dar, tot de la băutură, rusul are cea mai mică speranță de viață din Europa! Iată câteva dintre cele mai interesante curiozități despre Rusia care ne ajută să descoperim o parte din misterele acestei țări.

Cuprins

Cea mai mare țară din lume și una dintre cele mai puternice state europene, Rusia ”reușește” să rămână subjugată sub diverse forme de tiranie, de la monarhia atotstăpânitoare din timpul Imperiului Rus, la socialismul feroce al Uniunii Sovietice, până la dictatura de azi, menținută de Vladimir Putin cu un aparat de opresiune bine structurat.

Cu o istorie învolburată, dar cu o putere economică, politică și militară deloc de neglijat, Rusia uimește prin cultura ei bogată, prin realizările științifice, prin bogățiile ei și prin numărul impresionant de etnii și popoare conlocuitoare. Iată câteva curiozăți despre Rusia care ne ajută să completăm imaginea unei țări care a stârnit întotdeauna controverse.

Teritoriu, populație, religie și limbi vorbite

Extinsă în nordul Asiei și în răsăritul Europei, Rusia este cea mai întinsă țară din lume, cu o suprafață de 17.125.200 km pătrați. Ea acoperă o optime din suprafața locuită a planetei, iar vastul teritoriu rusesc este străbătut de 11 fusuri orare.

De la nord-vest spre sud-est, Rusia are frontiere terestre cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Belarus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia și Coreea de Nord.

Rusia are peste 144 milioane de locuitori, excluzând Crimeea și teritoriile anexate forțat în 2022, după atacul asupra Ucrainei. Aproape 80% din populația Rusiei este formată din etnici ruși, care locuiesc în partea europeană a statului și care se declară ortodocși.

În Federația Rusă trăiesc însă și multe minorități. În total, 160 de grupuri etnice și popoare autohtone diferite trăiesc în interiorul granițelor sale. Deși populația Rusiei este relativ mare, densitatea este scăzută din cauza dimensiunilor enorme ale țării. Populația este mai densă în Rusia Europeană, în apropiere de Munții Ural, și în sud-vestul Siberiei.   

Istorie pe scurt

Slavii răsăriteni și-au stabilit teritoriile în Estul Europei între secolele al III-lea și al VIII-lea. În secolul următor a fost încropită Rutenia, care a adoptat creștinismul ortodox prin influența Imperiului Bizantin. Ulterior, Rutenia s-a dezintegrat în mai multe state mai mici sau principate, o parte dintre ele fiind invadate de mongoli și de Hoarda de Aur.

Marele Cnezat al Moscovei reușește să unească principatele rusești și combate stăpânirea mongolă. În următoarele secole se transformă în Imperiul Rus, al treilea ca întindere din lume, de la granițele cu Polonia până în Alaska.

Regimul țarist a fost înlăturat în anul 1917, când s-a constituit primul stat socialist din lume, URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste), dizolvată abia în 1991. În acel an și-au recăpătat independența statele baltice Lituania, Letonia și Estonia, și au apărut 12 republici independente desprinse din URSS între care Ucraina, Belarus, Armenia, Georgia, Moldova sau Azerbaidjan.

Curiozități despre Rusia. Repere geografice

Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume

Suprafața Rusiei este atât de vastă încât depășește suprafața unui continent. Rusia este de două ori mai mare decât Australia.

Rusia ocupă aproximativ 1/7 din totalul pământului disponibil de pe Terra și nu întâmplător este denumită de locuitorii ei ”mama Rusie”.

Munții Urali din Rusia sunt cei mai vechi din lume, iar Lacul Baikal este cel mai adânc lac cu apă dulce din lume. Totodată, acest lac are cea mai mare rezervă de apă dulce din lume, peste 23.000 kilometri cubi.

Tot în Rusia există cel mai mare lac din Europa și anume lacul Lagoda, cu o adâncime medie de 50 de metri. Suprafața lui este de 18.400 km2.  

Rusia este singurul stat din lume în care se regăsesc 12 mări diferite, una dintre cele mai puțin știute curiozități despre Rusia. Cele 12 mări sunt Marea Neagră, Azov, Albă, Caspică, Siberiei de Est, Barents, Chukchi, Japoniei, Kara, Laptev, Baltic și Bering.

Distanța dintre Rusia și SUA este de doar 4 kilometri, care separă insula rusă Ratmanov de insula americană Kruzenshtern.

Rusia este considerată un adevărat plămân al planetei, deoarece găzduiește a doua cea mai mare întindere de păduri virgine după Amazon. Numai Siberia găzduiește 25% din pădurile lumii.

Rusia are 40 de rezervații ale biosferei înscrise în patrimoniul UNESCO, dar și 23 de situri de patrimoniu mondial.

Pe teritoriul Rusiei se găsește unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Se numește Klyuchevskaya și are o înălțime de peste 4.750 metri.

Rusia este atât de vastă, încât trenul Trans-Siberian de la Vladivostok până la Moscova parcurge drumul în aproximativ 152 de ore și 27 de minute.

Moscova este cel mai mare oraș din Europa. Populația lui depășește 12 milioane de locuitori permanenți, cărora li se adaugă studenții și lucrătorii temporari.

St. Petersburg este cel mai nordic oraș cu o populație de peste 1 milion de oameni.

Pe teritoriul Rusiei se găsește unul dintre cei mai mari vulcani activi din lume. Se numește Klyuchevskaya și are o înălțime de peste 4.750 metri.

Curiozități despre Rusia. Obiceiuri, tradiții, cultură

Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume
celebrele papusi rusești din lemn, Matrioshka

Limba rusă este a cincea limbă vorbită de pe glob, iar rușii folosesc și azi alfabetul chirilic.

În Biserica Rusă, slujbele se citesc în chirilică.

Biserica Ortodoxă Rusă încă folosește calendarul Iulian. Astfel că pe 7 ianuarie este celebrat Crăciunul. Dar mulți ruși sărbătoresc Crăciunul și Anul Nou de două ori, odată pe rit vechi, și odată pe stil nou.

Femeile sunt majoritare în populația Rusiei. Se pare că femeile sunt mai numeroase decât bărbații în medie cu 10 milioane.

Unul din patru bărbaţi ruși moare înainte de a împlini vârsta de 55 de ani, iar speranţa de viaţă a unui bărbat în Rusia este de 64 de ani. Ruşii cei mai expuşi riscului de a muri înainte de această vârstă sunt cei care beau trei sau mai multe sticle de jumătate de litru de vodcă pe săptămână.

Legendele spun că rușii au ales ortodoxismul în defavoarea islamului tocmai pentru că nu au vrut să renunțe la consumul de alcool. Prințul Vladimir cel Mare, cel care i-a creștinat pe ruși începând cu anul 988, spunea ”bucuria unui rus este în băutură”.

Vodca are o istorie lungă în Rusia. Dar celebra băutură se pare că a fost inventată abia în perioada 1448 – 1474.

Rușii se feresc să fluiere în case. Se spune că, dacă fluieri în casă, îți zboară toți banii pe fereastră.

Tot rușii se pare că evită să dea mâna peste prag, ca să nu se certe.

În Rusia, în multe case și apartamente, femeile pun covoare de lână pe pereți. Este un obicei moștenit din zona Caucazului. Covoarele mențin căldura în casă și izolează fonic, în multe case pereții fiind foarte subțiri.

În ceea ce privește bucătăria rusească, se știe că au preferințe ciudate în ceea ce privește clătitele pe care le numesc blinii. În mod tradițional, clătitele rusești se servesc cu smântână și caviar. O altă rețetă populară îndrăgită este aceea de clătite cu ouă, mărar sau cu somon afumat.

Superlartive rusești

Curiozități despre Rusia. Ce nu știai despre cea mai mare țară din lume
Sankt Petersburg

Moscova este orașul cu cei mai mulți miliardari din lume. Astfel, în capitala Rusiei trăiesc nu mai puțin de 74 de miliardari. Nicio altă capitală a lumii nu atinge acest număr!

Traficul din Moscova este atât de aglomerat încât, cei mai bogați și excentrici locuitori folosesc ambulanțe și pornesc sirena când ies pe stradă, să li se facă loc. Mulți milionari din Moscova au propria ambulanță cu care evită ambuteiajele.

Pe de altă parte, Moscova găzduiește cel mai mare metrou din lume, cu peste 200 de stații și o lungime totală a căilor de rulare de peste 400 de kilometri. În fiecare zi, peste 9 milioane de oameni folosesc metroul, iar trenurile vin în stație la o distanță de câteva secunde.


Sankt Petersburg este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumii. Palatele somptuoase, cu o arhitectură memorabilă, le întrec în frumusețe pe cele din Viena, spun mulți turiști. În plus, Sankt Petersburg are 21 de muzee, 2.000 de librării, peste 80 de teatre, 45 de galerii de artă și peste 60 de cinematografe, deși populația lui este de numai 1 milion de locuitori. Petersburgul este considerat capitala culturală a Rusiei, în timp ce Moscova este capitala oficială și cel mai puternic oraș din punct de vedere economic.

Tot în Sankt Petersburg se află celebrul muzeu-palat Ermitaj, care adăpostește 3 milioane de exponate. Dacă cineva ar vrea să le vadă pe toate, stând doar un minut la fiecare, și câte opt ore pe zi în muzeu, ar avea nevoie de 2.000 de zile pentru a cuprinde întreaga colecție. Se presupune că, în subsolurile palatului, există o colecție mult mai bogată de artefacte și obiecte de artă din cele mai vechi timpuri, până în prezent.  

Kremlinul este cea mai mare fortăreață medievală din lume, construită în secolele XIV-XV.

La Kremlin se găsește cel mai mare clopot din lume, de 6 metri înălțime și 220 de tone. Acesta a fost realizat în 1735, dar la puțin timp după ce a fost fabricat a fost spart, motiv pentru care nu a bătut niciodată.
Dincolo de cultura și muzeele ei fabuloase, Rusia este țara armelor de distrugere în masă. Ea deține cele mai multe arme chimice, dintre care 8.000 de arme nucleare, din ceea ce se știe în prezent. Totodată Rusia controlează jumătate din cantitatea de uraniu îmbogățit din lume.

În Munții Urali, rușii au aruncat mii de tone de deșeuri nucleare în lacul Karaciai, o zonă de care nu trebuie să te apropii nici de la distanță. Conform unor analize din anul 1990, lacul emite o radiație atât de puternică încât poate omorâ un adult în 60 de minute.

Legendele rusești mai spun că, în această țară, ar exista câteva zeci de orașe bine camuflate de munți și păduri, atât de bine ascunse încât nu sunt trecute pe nicio hartă. Fiind secrete, nu se știe nimic despre ele… decât că este una dintre cele mai cotroversate curiozități despre Rusia sau… o simplă poveste.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter