Mărturia unei foste angajate a centralei nucleare de la Zaporojie: „Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie”

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 11 august 2022, 19:12

O fostă angajată a centralei nucleare de la Zaporojie a făcut dezvăluiri cutremurătoare despre acțiunile armate ruse. Femeia a mărturisit că se teme pentru foștii ei colegi care încă lucrează acolo.

Aliona, în vârstă de 37 de ani, a lucrat ca inginer la centrala nucleară din orașul Enerhodar, regiunea Zaporojie, până în luna martie, când a fost capturată de forțele armate ruse. Femeia, al cărui soț este în armata ucraineană, a mărturisit că ține legătura cu unii dintre foștii ei colegi și se teme pentru soarta lor.

Mărturia unei foste angajate a centralei nucleare de la Zaporojie: „Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie”

Oamenii de acolo sunt foarte triști. Este înfricoșător pentru ei să lucreze acolo, a spus aceasta, potrivit Digi 24.

Sunt speriată să știu că ei (n.r. militarii ruși) sunt acolo. Fac lucruri atât de lipsite de sens încât mă sperie, a mărturisit Aliona. Aceasta nu crede că forțele armate ruse, care dețin controlul asupra centralei, „înțeleg ce este o centrală nucleară și cum să o controleze”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat însă că potrivit măsurătorilor pe care le-au putut face, nu a fost detectat un nivel modificat de radiații și nu există o amenințare imediată la adresa siguranței nucleare.

Citește și: Mircea Badea, despre una dintre fotografiile provocatoare ale Loredanei Groza: „Poartă sau nu poartă?”

Costinești: Zeci de oameni s-au îmbulzit pe plajă să vadă trupul neînsuflețit al unei persoane înecate. Jandarmii au intervenit pentru a elibera zona

Cătălin Scărlătescu, de nerecunoscut după întoarcerea de la „America Express”. Cât de mult a slăbit juratul de la „Chefi la cuțite”

Alexandra Stan, complet goală la plajă. Artista se află în concediu în Grecia

Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru atacurile asupra centralei nucleare de la Zaporojie

După atacurile care au avut loc la centrala nucleară de la Zaporojie, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamente. Ucraina susține că armata rusă a distrus mai multe clădiri din zona centralei și asta a dus la creșterea riscului de scurgeri de radiații și incendii. De asemenea, un oficial ucrainean ar fi susținut că rușii au minat centrala.

După cum știți, am minat toate instalațiile importante din centrala nucleară Zaporojie. Și nu ascundem asta inamicului. I-am avertizat. Inamicul știe că centrala fie va aparține Rusiei, fie nu va aparține nimănui. Suntem pregătiți pentru consecințele acestui pas. Iar noi, luptătorii-liberatori, trebuie să înțelegem că aceasta este singura cale, ar fi transmis generalul-maior Valeri Vasiliev.

Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) susține că un accident la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima.

Energoatom, compania națională de energie a Ucrainei, a transmis că atacurile au cauzat „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei. Senzori de monitorizare ar fi fost deteriorați și există posibilitatea unor scurgeri radioactive. Cu toate acestea, centrala continuă să funcționeze.

Pe de altă parte, Rusia a negat acuzațiile și a spus că de fapt forțele armate ucrainene au lansat atacul dintr-un oraș vecin.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter